Forum dyskusyjne
Plan podróży - prośba o radę
kategoria podróże po świecie
kraj Indonezja
Bob_ 21:38 | 05.08.2014
Witam,Trasa Malezja i Indonezja czas 18 dni. Proszę o rady co zobaczyć, gdzie wypoczywać itd. Itp. Jak wygląda sytuacja z przemieszczaniem się co najbardziej się opłaca. Wypoczynek najlepiej cisza i spokój na nie więcej jak 7 dni.
Dzięki za pomoc.
Bob_ 21:42 | 05.08.2014
Zapomniałem dodać termin wyjazdu czy przełom października i listopada to dobry okres? Różnie ludzie piszą może ktoś był w podobnym terminie?
pavep 10:42 | 06.08.2014
Witaj,Z tego co wiem w tym okresie rozpoczyna się monsum w Indonezji, ale każda z wysp ma zróżnicowany klimat, więc i w tym terminie możesz trafić na dobra pogodę. 18 dni to trochę mało na dwa kraje. Proponowałbym się skupić na jednym. Z tego względu że w Malezji byłem jedynie w Kuala Lumpur, opiszę moją trasę po Indonezji. Kuala Lumpur jest głównym portem AirAsia, więc bez problemu znajdziesz tanie loty do Indonezji.
Poniżej przedstawiam moją trasę:
Trasa: KRK -> WAW-> Kuala Lumpur -> wyspa Java (Yoygkarta, Prambanan, Borobudur, Wulkan Bromo, Wulkan Ijen) -> Wyspa Bali (Lovina, Ubud, Pangdbai) - >Wyspa Gili Trawangan->Wyspa Gili Meno-> Wyspa Lombok -> Kuala Lumpur ->WAW ->KRK
Podróż zajęła mi około 23 dni, całkowity koszt z biletami lotniczymi wyniósł mnie około 4000 zł/ osobę
Więcej szczegółów znajdziesz na http://pavep.geoblog.pl/podroz/22048/indonezja-2014
Podczas moich niecałych 3 tygodni mogłem dosłownie dotknąć Indonezję,
must to see w Indonezji to przede wszystkich łatwo dostępne wulkany BROMO o IJEN, Bali jest ładne ale omijaj turystyczne miejscowości, odwiedź przede wszystkim kulturową stolicą Bali - UBUD,
Na GILI ISLAND możesz odpocząć wylegując się na plaży i nurkując z żółwiami, polecam resort Mawar Bungalow, z dala od dyskotek, bungalow w dobrej cenie około 10 USD/noc
Bob_ 18:30 | 06.08.2014
Dzięki za przydatne info. Jeszcze dopytam odnośnie wulkanów. Buty trekingowe potrzebne czy w standardowych "trampuniach" damy rade ? :)
bynio 09:17 | 07.08.2014
Zrobisz obydwa wulkany w adidasach, chociaż na Kawah Ijen trekingowe byłyby lepsze, ale bez przesady, miejscowi chodzą tam w kaloszach, a nawet w japonkachPozdrawiam Zbyszek.
bynio 09:17 | 07.08.2014
Miałem na myśli zejście do jeziora na Kawah Ijen.
adusia_wro 11:58 | 12.04.2017
Witam,przełom października i listopada to rzeczywiście początek pory deszczowej, choć w zeszłym roku zaczęła się nawet wcześniej.
Ilość opadów oczywiście zależy od wyspy- największe ulewy są zazwyczaj na Jawie, Bali/Lombok czy Gili są mniej deszczowe.
7 dni to dość mało jak na Indonezję.
Jeżeli szukasz prawdziwej ciszy i spokoju na nieturystycznej wyspie polecam wyspę Gili Nanggu. Oczywiście wyspy Gili Meno, Trawangan i Air o których wspomniał mój poprzednik są równie piękne ale w porówaniu z Naggu bardziej turystyczne.
A co zobaczyć w Indonezji? Takich rzeczy jest mnóstwo więc musiałbyś bliżej określić na jakie konkretnie wyspy planujecie wypad.
Pozdrawiam serdecznie,
Ada
w-poszukiwaniu-azylu.blogspot.com
ada.polindotours@gmail.com
Margolencja 11:37 | 08.07.2017
hej, to dobry termin ze względu na ceny biletów, a pora deszczowa to w tym czasie głównie w Jakarcie. Właśnie od września wchodzą nowe tanie loty z Warszawy. Polecam Sumatrę,byłam tam w przeciągu dwóch miesięcy dwa razy i chyba się uzależniłam od tej krainy, toteż wystartowałam z blogiem na ten temat: http://remjungle.blogspot.com/2017/07/indonezja-praktycznie-dla-polakow.html
BeRcIk777 11:46 | 09.08.2014
hej w zeszłym roku byłem w Indonezji polecam kilka rad i ciekawostek znajdziesz na moim blogu. link:http://robertk777.blogspot.com/
w razie pytań śmiało!! pozdrawiam
agaolo 22:54 | 10.04.2017
Witam,za niedługo robimy podobną trasę: Bromo - Ijen - Bali.
Mamy problem ze znalezieniem jasnej informacji nt. przedostania się z Jawy do Denpasar i Ubud. Po zejściu z Ijen, od razu chcemy jechać na prom i potem autobus z Gilimanuk do Denpasar.
Czy wiecie może czy uda nam się złapać jakieś bemo do Ubud od razu po przyjechaniu do denpasar? Nie chcemy nocować w DPS, wolimy od razu Ubud, jednak nie możemy znaleźć jak tam się dostać transportem publicznym.
Pozdrawiamy!
Bob_ 21:06 | 09.08.2014
Widzę, że byłeś na przełomie października i listopada jak wtedy jest z pogodą? Na poszczególnych wyspach ?
[fb] Joanna Olszanowska 21:49 | 28.05.2017
Cześć,mam prośbę czy możecie opowiedzieć jak Wasza wyprawa na wulkany (Bromo i Ijen) oraz jak przdsoataliście się z Yogyakarta do miejscowości niedaleko wulkanów. Czy robiliście to na własną rękę ? I jak przedostaliście się już z promowiska na Bali (Gilimanuk) do Ubud ? Z góry dzięki za wiadomość.
Za miesiąc też ruszamy w te strony :)
Pozdrawia i z góry dzięki za odpowiedź.
alek--- 21:56 | 28.05.2017
HejRobiłyśmy (byłam z koleżanką) to z agencją turystyczną z dwóch powodów. Po pierwsze zależało nam na czasie i trafiłyśmy na końcówkę ramadanu.
A do Ubud można przedostać się lokalnym autobusem do Dempasar , a stamtąd bemo do Ubud.
O Bromo: http://olazplecakiem.blogspot.com/2015/07/bromo.html
O Ijen: http://olazplecakiem.blogspot.com/2015/07/ijen.html
[fb] Joanna Olszanowska 22:19 | 29.05.2017
Dzięki za odp.Mam jeszcze takie pytanie czy jeśli zdecydujemy się na przejazd pod Bromo samodzielnie np. Probolinggo lub bezpośrednio do Cemoro Lawang to czy uda się załatwić tego samego dnia jeepa na krater ? Czytałam, że podobno wyruszając nawet o 9 rano z Yog jest się na miejscu ok. 22-23.
Proszę o podpowiedź. Ola napisz z jakiej agencji miałaś wykupioną wyprawę i mniej więcej za ile.
Z góry dzięki i pozdrawiam.