Forum dyskusyjne
Wiza i opłaty lotniskowe - Indonezja
kategoria podróże po świecie
kraj Indonezja
adusia_wro 05:07 | 14.11.2014
Witam!Od niedawna nastąpiła zmiana w wysokości opłat dotyczących wizy jak i opłat lotniskowych.
Opłata za wizę turystyczną wynosi teraz 30 USD.
Dodatkowo należy pamiętać, że w Indonezji obowiązują tzw. opłaty lotniskowe.
Oznacza to, że opuszczając Indonezję (loty międzynarodowe) musimy zapłacić około 15-20 USD ( 150.000-200.000 IDR) w zależności od lotniska.
W przypadku lotów krajowych opłata lotniskowa wynosi od 1-5 USD.
Pozdrawiam serdecznie z wyspy Lombok!
Ada Magdalena L.
adazep@poczta.onet.pl
daniel69 10:25 | 04.01.2015
Adusia,a mozesz sie podzielic informacją jak dostałs sie na Lombok z Polski.
Ja planuje leciec tan w styczniu/lutym Qatar Airlines do Kula Lumpur a na sam Lombok Air Asia.ale moze sa lepsze połaczenia?
pzdr
Daniel
daniel69 10:32 | 04.01.2015
Adusia,i ewentualnie ktos z Klubowiczów a moze sie podzielic informacją jak dostałs sie na Lombok z Polski.Ja planuje leciec tan w styczniu/lutym Qatar Airlines do Kula Lumpur a na sam Lombok Air Asia.ale moze sa lepsze połaczenia?
jak ktos z Klubowiczów ma jakies
pzdr
Daniel
daniel69 10:32 | 04.01.2015
Adusia,i ewentualnie ktos z Klubowiczów a moze sie podzielic informacją jak dostałs sie na Lombok z Polski.Ja planuje leciec tan w styczniu/lutym Qatar Airlines do Kula Lumpur a na sam Lombok Air Asia.ale moze sa lepsze połaczenia?
jak ktos z Klubowiczów ma jakies
pzdr
Daniel
adusia_wro 07:14 | 20.01.2015
Latałam różnymi liniami i połączeniami. Ostatnio Turkish Airlines przez Berlin i Istambuł do Jakarty, a stamtąd przesiadka na lokalne linie i na Lombok. Ale z SIngapuru i KL rzeczywiście są bezpośrednie połączenia z Lombokiem, także można i tak.Pozdrawiam z Lomboku,
Ada
bigmark 13:18 | 20.01.2015
Trzeba się po prostu dostać do jednego z tych miast , które mają połączenia z Lombokiem: Kuala Lumpur, Jakarta, Singapur czy Bali.Wg. mnie najtańsza w wersji podstawowej to jest przez KL , bo to hub AirAsii i loty na Lombok lub Bali są dość tanie, ale może znajdziesz jakąś super promocję do innych miast i wtedy trzeba przekalkulować.
Golik 22:26 | 20.01.2015
Ciekawe. W 2011 r. kazali mi zapłacić 30 USD, po czym wydali pokwitowanie tylko na 25 USD. Potem przy wylocie były wspomniane opłaty. Co więcej, płacone w USD były wówczas o wiele wyższe niż w lokalnych rupieciach. Bardziej się opłacało wymienić USD na rupie i uiścić opłatę. Na Bali niby nie kradną (poza Kutą), ale na wszystkim starają się skroić... Tyle moich doświadczeń.
bynio 23:09 | 20.01.2015
Opłaty za wizę są w USD, a nie w rupiach. Cena 25$ jest przekreślona, a obok jest napisana cena w 30$ na kwicie. Tam miałem przy wydawaniu mojej wizy wystawionej we wrześniu ubiegłego roku. Opłaty wylotowe są w rupiach, więc mogli Cię "skroić" na kursie, a nie na opłatach. Niestety o to trzeba dbać samemu czyli wcześniej spytać w hotelu lub w biurze linii lotniczej lub cztać na forach podróżniczych.Pozdrawiam
Zbyszek
adusia_wro 06:39 | 27.01.2015
Tak to prawda, opłaty wylotowe są w Rupiach, ale każde lotnisko to inny koszt opłaty wylotowej..Pozdrawiam serdecznie z Lomboku,
Ada Łasek
adazep@poczta.onet.pl
adusia_wro 05:05 | 29.04.2015
Dwa miesiące temu w internecie pojawiła się informacja o zniesieniu wiz turystycznych w Indonezji dla 30 państw w tym Polski., miało to nastąpić w kwietniu. Póki co to tylko pomówienia bo wizy wbrew pozorom nadal obowiązują!!Pozdrawiam z Lomboku,
ada.polindotours@gmail.com
kiwi2013 11:44 | 03.05.2015
Potwierdzam.Jakież wielkie było nasze zdziwienie kiedy Pan na lotnisku w Denpasar upomniał się o wizę w paszporcie. Powiedzieliśmy, że przecież 1 kwietnia wizy dla obywateli RP zostały zniesione - na co Pan powiedział "not yet" ....
kiwi
czlowiekniekaktus 15:17 | 04.05.2015
http://www.indonesianembassy.pl/kbrifiles/file/VISA%20and%20LAYANAN%20WNI/List%20of%20Airports%20and%20Seaports%20in%20Indonesia%20that%20have%20the%20VOA%20facilities%20as%20of%204%20August%202009.pdf
adusia_wro 08:28 | 16.06.2015
Indonezja w końcu dotrzymała słowa i zniosła wizy dla Polaków!Ustawa obowiązuje od 12 czerwca ale tylko na 5 lotniskach Indonezji:
Soekarno-Hatta w Dżakarcie, Denpasar na Bali, Kuala Namu w Medan, Juanda w Surabaya i Hang Nadim w Batam.
Pozdrawiam serdecznie z Lomboku,
Ada
ada.polindotours@gmail.com