/ / INDONEZJA > Bali > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Bali

kategoria podróże po świecie

usunięty/nieznany 20:41 | 20.09.2015

Czesc.
Wybieram sie w marcu 2016 na Bali, Kuta.
Ma byc to wycieczka prezent dla mojej mamy.
Bedziemy tam dwa tygodnie wiec mysle, ze wystarczy czasu aby cos zobaczyc.
Czy macie jakies pomysly, porady na wycieczki, jak oraz gdzie pojechac co zobaczyc, czy znacie moze jakies likalne polskie lub nie polskie biura podrozy juz tam na miejscu lucz czy mozecie mi cos polecic.
Kazde uwagi i podpowiedzi beda mile widziane.
Dziekuje bardzo i pozdrawiam.
podaje mojego maila jakby ktos chcial ;-)
arczik1981@gmail.com

jamaj dołączył
24.01.2011

jamaj 16:37 | 26.09.2015

Stanowczo odradzam Kuta Bali chyba że chcesz z mamą poimprezować z Australijczykami,plaże brudne ale dobre fale rozważ wyspy Gili lub coś innego Kuta Lombok jest jakaś dziewczyna na forum co mieszka na Lombok organizuje różne wycieczki itp co do samego Bali to owszem można coś zobaczyć dwa trzy dni i uciekać a i tak będziecie się czuli jak chodzące skarbonki z których miejscowi tylko patrzą jak wyciągnąć kasę, wycieczki na bali typu kierowca z autem znajdziesz wszędzie jednak język tylko łamany Angielski powodzenia.

usunięty/nieznany 22:56 | 27.09.2015

Dzieki za odpowiedz.
Inne wyspy odpadaja chyba ze wycieczki bo mam juz rezerwacje.
Wiec jakiekolwiek info odnosnie wycieczek lub jak podrozowac miedzy wyspami i jak to ogarmac to bardzo prosze...

iba4 dołączył
06.01.2010

iba4 08:26 | 28.09.2015

Jedź do Ubud stąd pojedziesz sobie taxi, gdzie tylko zechcesz za niewielkie pieniądze ( w każdą część wyspy), potem pojedź do Padangbai i stąd masz już łodzie na wyspy Gili Meno, Air, Trawangan

Travelholick dołączył
24.02.2013

Travelholick 22:13 | 17.11.2015

popieram plus uwaga na zlodzieji na motorach.Bylam swiadkiem , takiego zdarzenia . Australijce czy Angielce wyrwali smarkacze torebke i szukaj wiatru w polu......

szyszki dołączył
03.01.2015

szyszki 21:55 | 28.09.2015

Wszędzie w Kucie masz tak zwaną " free tourist information", która w praktyce okazuje się biurem, w którym możesz wykupić wycieczki praktycznie wszędzie. Przyjadą po Was i zabiorą praktycznie wszędzie: np.na wulkany na Jawie ( Bormo, Kawah Ijen, światynie na Jawie, do wyżej wymienionego Ubud na Bali, mają rejsy na Gili, na Lombok, nawet na Komodo). Zależy gdzie chcecie z mamą jechać :-)

AnnaIlona dołączył
26.12.2012

AnnaIlona 00:17 | 06.10.2015

co kto lubi....
zjeździłam z rodziną prawie całe Bali i nas akurat zachwyciły: 1) wodospad Sekumpul, 2)Tirta Gangga (weź kąpielówki), 3) świątynia Tanah Lot oraz świątynia 1000 schodów Pura Lempuyang (wyyyysoko), Goa Lewah (światynia nietoperzy) i wiele innych mniej lub bardziej ciekawych miejsc.
Nas po Bali obwoził Putu, niedrogi, uczciwy, wesoły
p.s. plaża Jimbaran cudowna (po lewej masz lotnisko a idąc w stronę lotniska jest targ ze świeżymi rybami/owocami morza za śmieszne pieniądze +grill).

p.s.2 unikaj polskich biur podróży chyba, że chcesz 10-20 razy przepłacić

kiwi2013 dołączył
14.02.2013

kiwi2013 15:50 | 06.10.2015

polecam Sanur i Ubud, Kute i nam wszyscy odradzali i nie żałujemy, że posłuchaliśmy :)

Ps. Przemyślcie wypad na dwa dni na pobliską Nusa Lembongan :)

usunięty/nieznany 20:56 | 12.10.2015

Czesc.
Super to mi sie podoba.
Dziekuje Wam za wszystkie odpowiedzi i wskazowki, naprawde rozjasnily mi troche sytuacje :-)
Na pewno skorzystam ze wszystkich.
Jezeli jeszcze cokolwiek Wam przyjdzie do glowy piszcie smialo.
Dziekuje bardzo

arnie dołączył
04.11.2007

arnie 14:51 | 13.10.2015

Bali jest super pod kątem kulturowym-to niezwykłe miejsce świątyń,relaksu,obserwacji zwyczajów,niezwykłych spektakli w Ubud,dobre jest też jedzenie - ale jeśli chodzi o plaże to naprawdę gorszych niż tam nigdzie na świecie nie widziałem:/

arnie dołączył
04.11.2007

arnie 14:53 | 13.10.2015

a na plażach byłem kilku na Bali i wszędzie masakra!!!
na szczęście pojechałem na Gili i tam było super:)

adusia_wro dołączył
13.03.2014

adusia_wro 20:47 | 01.11.2015

Witam,

ja polecam zarówno Bali jak i pobliskie wyspy Gili oraz Lombok.
Według mnie dwa tygodnie to trochę za dużo czasu na samo Bali, warto zobaczyć też coś w pobliżu.
Jeśli chodzi o atrakcje to jest ich mnóstwo, zależy kto co lubi:)
Po więcej informacji zapraszam do kontaktu: ada.polindotours@gmail.com

Pozdrawiam z Lomboku,
Ada

kudik dołączył
20.07.2009

kudik 12:14 | 07.11.2015

Kuta turystyczna ale i tam są miejsca gdzie można się trochę schować. Zdecydowanie ciekawszy jest UBUD. Szczególnie jego okolice dostępne nawet spacerem np tarasy ryżowe - są miejsca gdzie turystów nie ma prawie wcale ;-)

Z tą masakrą na plażach na Bali też trochę przesada, spokojniej jest w Padang Bai i tam można znaleźć kilka fajnych i niezatłoczonych plaż. Chociaż faktycznie jeśli plaże to koniecznie wyskoczcie na jedną z wysp Gili. O Meno mówią, że to idealna wyspa na miesiąc miodowy - bez samochodów i motorków, spokojnie można obejść piechotą całą w godzinę - dwie. Air dobre jest na wypoczynek, Trawangan to imprezownia. Szybkie promy płyną na wyspy ok 3 godzin.

Po Bali można jeździć skuterami natomiast trzeba mieć międzynarodowe prawo jazdy - sprawdzają często w nadziei na łapówki.

Więcej o Bali, sprawdzonych restauracjach, tanich noclegach w Ubud i o wyspach Gili pisałem na blogu:
http://www.wakacjeipodroze.com/?s=bali

Pozdrawiam

jamaj dołączył
24.01.2011

jamaj 03:34 | 18.11.2015

;)Ale mi przypomniałeś z tym międzynarodowym prawem jazdy,miałem ciekawe zdarzenie mimo że posiadam międzynarodowe prawo jazdy to pan policjant w Sanur próbował mi wlepić mandat za to że nie pojechałem na czerwonym świetle,skuterem oczywiście.Uważał że skoro mam między narodowe prawo jazdy to powinienem wiedzieć że na Bali jak skręcasz w lewo to musisz patrzeć jaka linia jest namalowana na wysokości przejścia dla pieszych,przerywana możesz jechać na czerwonym o ile masz wolne,ciągła nie możesz jechać na czerwonym.Oczywiście po długie konwersacji pan uznał że należy się mandat ,ja oczywiście że upomnienie bo nie mogłem wiedzieć o takich zasadach a międzynarodowe prawo jazdy wszyscy wiecie jak w Europie się uzyskuje,mimo przekonywań dziewczyny towarzyszącej nie ugiąłem się bo mandat wydawał mi się stanowczo za wysoki ok 15$,dodam tylko że to był nasz pierwszy dzień na Bali po 36h w podróży i spokojnej nocce już na miejscu.Co nastąpiło potem poinformowałem pana policjanta że jestem fotoreporterem (tyko fotografem) ale ok i oznajmiłem mu że jeśli ja zapłacę ten mandat to wrócę do hotelu wezmę aparat zrobię zdjęcie tego skrzyżowania i w przyszłym tygodniu ukaże się ono w Jakarta Independent (tu strzelałem do tej pory nie wiem czy coś takiego jest) poskutkowało pan policjant nagle zjechał z tonu nie mówił już że nie jesteśmy w fuckin Europe i postanowił nagle oświadczyć że pouczenie będzie najlepszym rozwiązaniem i sąd nie będzie konieczny w razie nie zapłacenia mandatu którym nas straszył już wcześniej,mam nadzieję że wam jakoś ułatwiłem i nie dawajcie się tak łatwo,skoro straszą to ich też można czymś przestraszyć powodzenia w walce z korupcją

ruda wiewiora dołączył
27.03.2009

ruda wiewiora 16:58 | 08.11.2015

Witam, podczepię się pod temat.
Ktoś może odpowiedzieć, gdzie są ogólnie najlepsze ceny wycieczek?
I jeszcze porównując Ubud i Candidasa, gdzie taniej wynająć kierowcę na cały dzień?

kudik dołączył
20.07.2009

kudik 13:03 | 10.11.2015

>Witam, podczepię się pod temat.
>Ktoś może odpowiedzieć, gdzie są ogólnie najlepsze ceny wycieczek?
>I jeszcze porównując Ubud i Candidasa, gdzie taniej wynająć kierowcę na cały dzień?

I tu, i tam cena będzie zależała od Twoich zdolności negocjacyjnych ;-)

jejstar dołączył
06.08.2015

jejstar 12:50 | 12.11.2015

Polecam obejrzenie wschodu słonca z wulkanu Batur.Zrezygnuj z Kuty -nastawiona na turystow (mozna na desce popływac i kupa sklepów).Prawdziwe bali to połnoc i ubud.
Z praktycznych rad , banknoty 100$ wez ,jak najnowsze bo nie wymieniaja chyba ponizej 2000roku.
Im wiecej wymieniasz tym lepiej.
Nie jedz taxówka z lotniska bo maja przebicie 100x,jedynie transport zapewniony przez hotel.Każda propozycje podziel przez 4 i sie targuj-zawsze skutkuje.Jak cos pisz pw.

laurka dołączył
14.01.2016

laurka 11:33 | 14.01.2016

kurcze, wybieram się własnie na bali i gili, 4 marca. wszystko zorganizowane przez wyprawe na bali, wiec będzie to podróż bardziej duchowa niż nastawiona na totalne zwiedzanie. jadę do indonezji po raz pierwszy i trochę nie wiem czego sie spodziewac, ale uspokoiliście mnie. widoki naprawde zachęcają, no a ja po raz pierwszy w zyciu chce zrobic cos dla siebie i swojego wnętrza ;)

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl