/ / INDONEZJA > ubezpieczenie podróżne > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

ubezpieczenie podróżne

kategoria podróże po świecie

magdalena77 dołączył
01.06.2014

magdalena77 23:19 | 19.06.2016

Wybieram się w najbliższym czasie do Indonezji, chcę wykupić ubezpieczenie. Rozważam polisę w Generali i Allianz, ale nie wiem na które towarzystwo ubezpieczeniowe się zdecydować. Czy ktoś z Was, forumowiczów, może mi coś doradzić w tej kwestii?

bone83 dołączył
23.02.2016

bone83 10:23 | 20.06.2016

Polecam planete młodych. Jeśli chodziło o cenę to chyba najtańsze z dostępnych ubezpieczeń.

kudik dołączył
20.07.2009

kudik 22:10 | 18.07.2016

>Polecam planete młodych. Jeśli chodziło o cenę to chyba najtańsze z dostępnych
>ubezpieczeń.

Zdecydowanie nie polecam planety młodych, szczególnie w tej chwili gdy ubezpieczycielem jest Gothaer. Przerobiłem to w Tajlandii i był to większy koszmar niż 3 azjatyckie szpitale. Po pierwsze nikt ich tam nie zna więc wszystko musi przechodzić przez dodatkowego pośrednika - pod tym kontem brałbtm teraz znanego na całym świecie Alianza.

Po drugie zapomnij o jakiejkolwiek pomocy assistance. Czekając na decyzję o przewiezieniu karetką odwpowiedź od ubezpieczyciela uzyskana po kilku godzinach brzmiała, że mają na to 7 dni. Ostatecznie za większość rzeczy zapłaciłem osobiście - dobrze, że miałem wysoki limit na karcie kredytowej i walczyłem o zwrot przez kancelarię prawną (skutecznie)

Od feralnego pobytu minęły już 3 miesiące więc emocje trochę opadły i wkrótce postaram się napisać więcej na blogu.

Pozdr

manni dołączył
24.06.2011

manni 12:29 | 20.06.2016

Wbrew pozorom nie jest to wcale taki prosty wybór.
Kilka miesięcy temu w mediach głośno było o turyście, który w trakcie urlopu w meksyku dostał udaru mózgu. Rachunek za leczenie 80tys EUR transport medyczny do Polski 20tys. EUR. Ubezpieczyciel odmówił zapłaty tak wysokich rachunków. Polska ambasada, gdzie rodzina szukała ratunku, odpowiedziała: trzeba było się ubezpieczyć. Pomocy odmówiono.
Różne ubezpieczenia podróżne oferują bardzo szeroki wachlarz ubezpieczenia ale w niskich kwotach. Mało jest firm, które mają wysoki limit lub wręcz brak limitu kosztów leczenia i polisy te nie są tanie. W OWU na ogół limity te są podane osobno a więc koszt leczenia i koszt transportu to są osobne kwestie. Należy też dokładnie przeczytać definicję "kosztów leczenia" gdyż i tu mogą być niespodzianki. Niedawno w Angorze opisywano perypetie turystki, która doznała urazu kolana w Austrii. Kolano kwalifikowało się do pilnej operacji bowiem tylko natychmiastowa operacja daje szanse na pełny powrót do zdrowia. Odroczenie operacji znacząco wydłuża czas rehabilitacji i nie daje gwarancji uzyskania sprawności wyjściowej. PZU odmówiło zgody na operację. Turystka zapłaciła z własnej kieszeni 7 tys. EUR i teraz chce się procesować z PZU. Moim zdaniem ma niewielkie szanse na wygraną bowiem w OWU bynajmniej nie drobnym drukiem stoi wyraźnie, że PZU płaci TYLKO za niezbędne czynności medyczne przysposabiające ubezpieczonego do transportu do Polski. W Polsce koszty leczenia przejmie NFZ.
OWU nie są ciekawą lekturą dlatego nikt ich nie czyta ale kilka punktów trzeba koniecznie przeczytać.

Vladimir dołączył
17.07.2016

Vladimir 20:09 | 17.07.2016

A w compensa ktoś się orientuje czy warto i na jakich warunkach? bardziej oni mnie interesują niż te te firmy, które wymieniłaś.

[konto usuniete] dołączył
00.00.0000

[konto usuniete] 10:37 | 18.07.2016

Na stronie msz jest taki wpis dotyczący Indonezji:
"Stanowczo zaleca się dokonywanie ubezpieczeń w firmach, które mają własnych wiarygodnych przedstawicieli na terenie Indonezji i na bieżąco opłacają świadczone usługi medyczne. Warto rozważyć wykupienie ubezpieczenia pokrywającego koszty transportu/ewakuacji medycznej w przypadku skomplikowanych urazów lub chorób".

Z mojego doświadczenia: ważne, aby towarzystwo ubezpieczeniowe miało przedstawiciela w kraju Twojego pobytu. Koszty leczenia muszą być odpowiednio wysokie. Sprawdź - zwykle napisane drobnym drukiem - czy polisa obejmuje leczenie chorób tropikalnych (są firmy, które się od tego odżegnują, a potem każda tam złapana choroba jest dla nich tropikalną).

ilona72 dołączył
28.11.2016

ilona72 11:04 | 22.06.2017

Bezpieczny Powrót. Ta polisa na 100% obejmuje miejsce, do którego jedziesz. Tą polisę szczególnie opłaca się kupić, gdy częściej podróżujesz, bo chroni przez rok od momentu podpisania. Ale nawet na jednorazowy wyjazd wydaje mi się, że cena nie jest wysoka - aktualnie 252 zł. Bezpieczny Powrót ma bardzo szeroki zakres ochrony. Nawet jeśli uprawiasz sporty ekstremalne :) Samą polisę kupisz bez problemu nawet w dniu wyjazdu, bo wszystko można załatwić online. Poczytaj sobie o tym produkcie. Ja podróżuję za granicę często (także do tych mniej bezpieczny rejonów typu Izrael czy Syria) i uważam, że to niezła opcja.

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 20:58 | 22.06.2017

to w PZU?

ilona72 dołączył
28.11.2016

ilona72 09:16 | 26.06.2017

Tak, polisa jest z PZU. Na stronie pośrednika iExpert jest sporo informacji na jej temat. Porównując z innymi uważam, że to bardzo dobra opcja.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl