Forum dyskusyjne
pomoc w organizacji wypadu
kategoria podróże po świecie
kraj Tajlandia
jacek1986 09:56 | 10.08.2015
Szanowni podróżnicy. Wątków o Tajlandii jest naprawdę sporo,a każdy z nich różni się od planu ułożonego w mojej głowie. Mianowicie wybieramy się do Tajlandii 10.09 - 21.09.2015. Chciałbym prosić o rady, podpowiedzi jak dotrzeć na wyspę itp. Ponieważ to nasz dziewiczy wypad na własną rękę jestem trochę zaniepokojony i wiele rzeczy wolałbym zarezerwować przez wylotem( hotele np. przez booking)W mojej głowie urodził się zamysł na :
10.09 - 13.09 Bangkok
14.09-18.08 Wyspa - i tutaj pojawia się największy problem. Chciałbym aby to była wysepka z "katalogu" ale i możliwie blisko Bangkoku,z którego można dotrzeć w 3/4/5 godzin. Myślę, że te 10 dni to zbyt mało czasu aby porywać się na dłuższe przemieszczanie.
19.08-21.08 powrót do Bangkoku i wylot.
Proszę o podpowiedzi jak dotrzeć na zaproponowaną wyspę i ogólne wskazówki,być może jakiś pomysł co warto zobaczyć. Dziękuje !
mrcanberra 22:56 | 10.08.2015
Bangkok to wiadomo zobaczyć to i tamto trzeba aby poczuć klimat azjatyckiej stolicy. Pierwszy hotel można sobie zarezerwować tak aby nie szukać kiedy się postawi stopy w Tajlandii. Co polecam to ulicę khao san road to baza wypadowa i mekka turystów. Jest tam masę różnych hotelików w dobrej cenie. Hotel można wybrać sobie ten Rambuttri Village w Bangkoku, z kimś ceny się rozłożą po połowie. Standard OK dużo ludzi go poleca. Wszystkiego nie ma sensu rezerwować gdzieś zostaniesz dłużej gdzieś krócej, ponadto na miejscu czasami lepiej ceny wyglądają niż w necie.Co do wyspy najbliżej będzie z Bangkoku na Ko Samet dalej jest większa Ko Chang. Ko Samet jest OK ma w sobie specyficzny klimat wieczory też ciekawe na wyspie. Cały dojazd na wyspy załatwisz w biurach przy hotelach w Bangkoku. Na Ko Samet jedziesz najpierw autobusem potem dopływasz łodzią. Myślę jednak, że 10 dni na jednej wyspie to będzie za długo.
W Bangkoku co zobaczyć gdzie wybrać się to może jakiegoś przewodnika co by Cię najbardziej interesowało, ale polecam nocą wybrać się na Baiyoke Sky Bangkok i popatrzeć na panoramę Bangkoku.
Na Ko Samet są takie fajne domki murowane bungalow blisko plaży w lesie. Chyba coś około 2000 THB, ale na 4 osoby to wyjdzie po 50 zł, tanio i fajny standard.
dc-adventures.co.uk 04:35 | 11.08.2015
Cześć, w Tajlandii jest po sezonie (i we wrześniu też będzie), więc ceny są dużo niższe! 2000 thb za domek (wspomniany w poście wyżej) to gruba kasa w Tajlandii! Nawet w sezonie tyle nie płaciliśmy. Z doświadczenia wiemy, że w Tajlandii taniej jest rezerwować coś przez booking.com lub agoda.com, niż chodzić osobiście i szukać hotelu. Tylko jeden raz nam się zdarzyło (właśnie w Bangkoku), że znaleźliśmy hotel za 250 thb, a nie był w ogóle na necie. Nie wiem jaki standard Cię interesuje, ale bardzo czyste i duże pokoje z balkonem znajdziesz już w cenie 300-700 thb.Na Bangkok 3 dni są ok, zdążysz spokojnie zobaczyć wszystkie atrakcje.
Jeśli chodzi o rajską wyspę.... to we wrześniu może być z tym kłopot, bo w Tajlandii pada! Najlepsza pogoda jest wtedy na wyspach Ko Tao/Ko Phangan/Ko Samui (wschodnie wybrzeże). Bez problemu znajdziesz gdzieś przy Khao San w Bangkoku opcję transportu łączonego bus+prom na te wyspy, a dojazd zajmie pewnie ok.7-8 h... Nie znam cen, bo my zawsze wszystko organizujemy sobie sami. Na Ko Samui możesz też dolecieć samolotem z Bangkoku. Ceny lotów krajowych są tanie w Tajlandii, do Ko Samui trzeba zapłacić ok. 130 zł/osoba. Nok Air oferuje lot+prom właśnie w tej cenie.
My właśnie jesteśmy w Tajlandii po raz drugi w tym roku i obecnie stacjonujemy w Phuket. Mamy przepiękny hotel za 300 thb! :) W tym tygodniu ruszamy właśnie na Ko Samui/Ko Phangan i Ko Tao, więc możesz zaglądać na naszego bloga (spójrz na mojego nicka), bo pojawi się tam niedługo info dotyczące tych wysp. Pozdrawiamy! :)
jacek1986 14:28 | 11.08.2015
Dziękuje za podpowiedzi. Udało mi się znaleźć domki w Tropical Beach Koh Chang.Cena dość przystępna. Mam nadzieję,że spełnią nasze oczekiwania. Podróż dopinam na coraz wyższe guziki więc może pomożecie mi jeszcze w ewnetualnych atrakcjach na wyspie.
mrcanberra 22:27 | 11.08.2015
Kolega ma rację możesz sobie wynająć nawet za 200 THB domek, po co przepłacać. W 4 osobowej grupie wyjdzie Was po 5 zł na głowę tylko. Zobacz w czym jest różnica :DDDhttp://fotosik.net.pl/di/LZRN/kosamet_thailand.jpg
Poważnie oczywiście są domki czy miejsca do spania nawet i tańsze, ale to, ze Tajlandia jest tana nie znaczy, że będzie tam tanio w dobrym standardzie. Nie wszyscy wszystkiego potrzebują, sam miałem w jednym miejscu podobny domek (tzn. trochę lepszy jak się na niego patrzyło) za chyba 250 THB, nie pamiętam dokładnie, w zasadzie chodzi tylko o to aby się przekimać bo w dzień raczej się w domku nie siedzi, a nawet i w nocy. Ale jak masz ekipę i chcesz coś bardziej komfortowego to jak piszę np. na 4 osoby wyjdzie bardzo tanio bo po 50 zł. To domki np. na kilka osób 4-5, rodziny, także cena rozbija się na kwoty za jakie można mieć wygodny bungalow w bardzo dobrym standardzie. Ponadto dużo ludzi chce mieć coś blisko plaży, a najlepiej z widokiem na plażę i morze, tu właśnie tak jest. Chyba tego szukasz na rajskiej wyspie.
Generalnie da się mieć coś za 50-70 zł (500-700 THB) w Bangkoku, z mediami i łazienką. Czy taniej przez internet tego nie weryfikowałem ale jak znam miejsca i teraz widzę w sieci oferty przez pośredników to wydaje mi się, że mniejszą cenę zapłaciłbym na miejscu.
Jeśli chodzi o Ko Samui to jednak jest to chyba jedno z droższych miejsca w Tajlandii.
Jeśli chodzi zaś o rezerwacje przez net ja wolę spontan, bez jakiegoś szczególnego planowania – jestem tu podoba mi się zostaję dłużej nie podoba jadę, płynę dalej. Rezerwacje wskazane tylko w sytuacjach kiedy powinno się coś zaklepać. Bardzo oblegane miejsce, mało hoteli czy aby nie szukać kiedy się przyjedzie po długiej podróży. Jednak w Tajlandii nie ma z tym problemu więc nie trzeba się stresować.
[konto usuniete] 14:19 | 12.08.2015
Atrakcje jak i spanie masz dostępne w biurach na miejscu ceny są przystępne i wybór duży .Atrakcje:
Ko Chang National Park - wodospad, przy którym się wykąpiesz :). Wycieczki na słoniach itp.
Jak chcesz to zeskanuję Ci mapkę ( powinienem jeszcze mieć )
Ps.
Tropical Beach - jest jak dla mnie trochę za daleko.
Sama wyspa jak dla mnie na max 2 -3dni.
jacek1986 15:14 | 12.08.2015
Super byłbym wdzięczny za mapę. Jak możesz prześlij mi ją na e-mail :j.michalak@technoservice.com.pl
[konto usuniete] 15:21 | 13.08.2015
jak jeszcze nie wybrałeś lokum to polecam domki w Alina Resort.
momo11 20:54 | 14.08.2015
HejNoclegi najlepiej załatwić na miejscu, można zawsze coś wynegocjować...z reguły ceny online są zawyżone...oczywiście im taniej tym niższy standard...
Odniosę się tutaj tylko do cen...nie wiem kiedy osoby które płaciły 250B za pokój/nocleg były w Tajlandii, być może były to ceny posezonowe...ale ja dwa lata temu płaciłam około 500B za średni standard w Bangkoku blisko Koh San Rd (można było znaleźć coś taniej ale przeważnie z wspólną łazienką itp lub daleko od centrum) a na wyspach ceny skromnych bungalowów przy plaży 500 i więcej...nie mówiąc o Koh Phi Phi gdzie zaczynały się od 1000B, Koh Lanta też droższa od np Koh Phangan czy Koh Tao (tam bungalow 400/600B z fanem) to oczywiście w sezonie
(styczeń/luty2013r.)
kamila89 13:24 | 21.01.2016
>jak jeszcze nie wybrałeś lokum to polecam domki w Alina Resort.mozna prosic o przeslanie mapki issyla@tlen.pl