/ / TAJLANDIA > Moj plan-coWy na to > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Moj plan-coWy na to

kategoria podróże po świecie

nazaw użytkownika dołączył
04.01.2016

nazaw użytkownika 22:39 | 04.01.2016

Witam,
W polowie lutego lecimy do Tajlandii. nasz plan:
- 3 dni w Bangkoku
- samolot do HatYai+bus+prom na Koh Lipe - 5 dni lenistwa
- prom do AoNang - 5 dni
- samolot z Krabi do Bangkoku, noc i powrot

Co sądzicie o takim planie?Generalnie klamka już zapadła bo mamy już wszystko zaklepane, ale proszę o Wasze sugestie, podpowiedzi. Cały czas się zastanawiam nad szczepieniami, ile osób tyle opinii. Na razie jestem na nie, a argumenty że WZW A+B się przydadzą jakoś do mnie nie trafiają, idąc tym tropem przydać się może wszystko. Chodzi mi o realne zagrożenie i jeśli go nie ma po co za to płacić.
Czekam na opinie. Dzięki

bigmark dołączył
26.12.2008

bigmark 22:52 | 04.01.2016

O czym dyskutować , skoro klamka zapadła? A szczepić się trzeba.
pozdrawiam
bm

nazaw użytkownika dołączył
04.01.2016

nazaw użytkownika 23:12 | 04.01.2016

bigmark znasz kogoś/słyszałeś o kimś kto się nie zaszczepił i miał kłopoty z tym związane?Jasne, że bezpieczniej mieć szczepienia, ale jeśli nawet MSZ tego nie traktuje w kategoriach obowiązku, to się nad tym zastanawiam

bigmark dołączył
26.12.2008

bigmark 06:49 | 05.01.2016

Chcesz być pierwszy, który ma kłopoty? Szczepisz się raz na 10 lat i masz spokój. Żółtaczka to paskudna sprawa, ciągnie się całe życie.
No ale to nie moje życie, zrobisz jak zechcesz
pozdrawiam
bm

mrcanberra dołączył
17.02.2011

mrcanberra 18:52 | 05.01.2016

"Cały czas się zastanawiam nad szczepieniami, ile osób tyle opinii. Na razie jestem na nie, a argumenty że WZW A+B się przydadzą jakoś do mnie nie trafiają, idąc tym tropem przydać się może wszystko. Chodzi mi o realne zagrożenie i jeśli go nie ma po co za to płacić."

Na wszystko się nie zaszczepisz, przed wszystkimi chorobami nie uciekniesz, ale możesz się zabezpieczyć przed niektórymi chorobami, a przed innymi odpowiednio chronić. Wszystko jest fajne jak się nie ma problemu, ale jak się pojawia to człowiek wtedy żałuje, że mógł tego uniknąć.
Jak skąpisz parę stów na podstawowe szczepionki, (część ważna prawie całe życie) to zmień kierunek z Azji na np. Mazury.

p.s. teraz nawet do zabiegu prostego w szpitalu każą się szczepić.

mrcanberra dołączył
17.02.2011

mrcanberra 19:01 | 05.01.2016

p.s.
"ale jeśli nawet MSZ tego nie traktuje w kategoriach obowiązku, to się nad tym zastanawiam"

Ze względu na klimat występuje w Tajlandii podwyższone ryzyko zachorowania na choroby tropikalne, głównie te przenoszone za pośrednictwem wektorów oraz przez żywność i wodę (salmonella, cholera, dur brzuszny, wirusowe zapalenie wątroby). Na podstawie aktualnych obserwacji medycznych można stwierdzić, że najwyższym wskaźnikiem zachorowania odznaczają nw. choroby:

Nikt z MSZ nie będzie stał i sprawdzał na lotnisku czy Ty masz szczepionki czy nie, oni tylko informują, a co Ty z tym zrobisz to Twoja sprawa, ale wiedz jedno, że jak będziesz tym jednym na ileś, któremu się nie pofarci to zostaniesz z problemem sam.

bigmark dołączył
26.12.2008

bigmark 11:15 | 06.01.2016

Czy sprawdziłeś , co MSZ sądzi o zakładaniu czapki przy temperaturze -20 na dworze ?

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 12:46 | 06.01.2016

ci, którzy się sczepili nie złapali kilku świństw więc i narzekać nie było na co. Szczepić się czy się nie szczepić, to temat powracający na globie jak bumerang.
Ja powtórzę to, co już kilkakrotnie pisałam: zakładając, że będę jeździć po świecie przez najbliższe 10 lat, odbędę dwie podróże w roku, wydam na to ok 120 tysi, to oszczędność rzędu 1000,- na główne szczepienia wydaje się czymś kompletnie nielogicznym, zważywszy, że chodzi o święty spokój a co najważniejsze o zdrowie.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl