Forum dyskusyjne
Kilka pytań
kategoria podróże po świecie
kraj Tajlandia
MałyAleWariat 17:08 | 16.01.2016
Dobry, mam kilka pytań odnośnie mieszkania w Tajlandii, ale na stałe. Planuję sprzedać co mam i się wyprowadzić, ok, tylko co dalej. Jak wyglądają wydatki np. na mieszkanie, jedzenie itp. Jakbym chciał otworzyć jakiś biznes, co będzie potrzebne? Jak z pozwoleniem na stały pobyt, ma ktoś jakąś większą wiedzę na ten temat ?
[konto usunięte] 17:45 | 16.01.2016
Pytania odnośnie biznesu i pozwolenia na stały pobyt to raczej na Willową 7 w Warszawie. Tam będą najbardziej kompetentni.
[konto usuniete] 18:15 | 16.01.2016
o biznesie u taiow ..zapomnij !!,vise pobytowa zalatwisz sobie "zapisujac sie " sie do szkoly /jezykowe/ cena od 2000zl za rok, ceny generalnie takie jak u Nas...pokoj od 700 zl/miesiac w hostelu/ , mieszkanie od 1400 , a cala reszta tez nie taniej
i tajlandia NIE JEST najprzyjaznijszym krajem dla "nie turystow" o czym sam tez sie przekonalem...peace
makensis 15:04 | 03.02.2016
Trochę się zmieniło, teraz można kupić sobie przychylność tajów poprzez wizę 6-o miesięczną bez potrzeby "edukacji". Pokój za 700zł w hostelu.. nie słyszałem. Apartamenty za tą cenę są dostępne owszem, ale na dłuższy okres i zazwyczaj w lepszych pętlach komunikacyjnych mocno oblegane. Za 1400 raczej bez problemu znajdziesz.
MałyAleWariat 17:56 | 16.01.2016
Ok, a odnośnie wydatków stałych na miejscu ?
bry 18:31 | 16.01.2016
>Ok, a odnośnie wydatków stałych na miejscu ?http://toke.pl/ile-kosztuje-zycie-w-tajlandii/
http://www.lkedzierski.com/tajlandia/tajlandia-informacje-praktyczne/
http://www.abctajlandia.pl/wydatki/wydatki.html
i inne linki, które wyskoczą Ci podczas użycia googla.
Btw ciekawa decyzja o przeprowadzce do Tajlandii bez podstawowej wiedzy o tym kraju. Czym się kierowałeś w podjęciu tej, jak mniemam, świadomej decyzji? Ładnymi zdjęciami?
[konto usuniete] 19:49 | 16.01.2016
Co do pobytu w BKK to mieszkałem w 2 pokojowym mieszkaniu ( coś ala blok )za 1200 zł ( klima , basen , sprzątane ). Czysty nowy budynek.Wszytko oprócz transportu ( BTS ) jest tańsze niż u nas.
Jak chcesz podjąć prace w Tajlandii od razu mówię że nie ma szans. W pierwszej kolejności prawą maja tajowie i obowiązkiem jest znajomość języka :).
[konto usuniete] 20:17 | 16.01.2016
praca jest...jako native speaker, ale tylkojak masz paszpot z kraju anglo-jezycznego , placa 1500-2000$
..peace
MałyAleWariat 00:10 | 17.01.2016
Zawsze chciałem się gdzieś przeprowadzić, i wymyśliłem sobie Tajlandię. Kiedyś trenowałem trochę tajskiego boksu i jakoś tak mi się spodobało jak trener opowiadał. Patrzyłem, że ładne 1-2 pokojowe mieszkanie z siłownią, basenem w budynku, klimatyzacją itp. można kupić na brytyjskich stronach po około 200 tyś zł. Czytałem o tej pracy jako native speaker, ale bez wyższego to nie dla mnie, zresztą sam się dalej uczę. Znam się na innych rzeczach, myślałem raczej, o jakimś turystycznym miejscu, postawić grilla, lody, albo coś w tym stylu. Czytałem, że można z tego wyciągnąć koło 2-3 tyś zł po przeliczeniu miesięcznie. Dałoby się z tego jakoś tam utrzymać?
[konto usuniete] 13:19 | 17.01.2016
super pomysl , ale...nie chce cie zniechecac , ale pare uwag
-w tajlandi wlascicielem nierochomosc nie moze byc obcokrajowiec / a kupienie "czegos " na narzeczona/zone/tajke to strata wszystkiego
-przy native speaker u tajow liczy sie nie wyksztalcenie a paszport/miejsce urodzenia/ "nauczyciela"
-ulice sa pelne straganow i nie kazdy zarabia /ty jako bialas szanse masz...nikle
-boks /muay thai/ jest ok
moja rada
chcesz sie przeprowadzic do cieplego milego taniego kraju
zapomnij o azji , a wybierz ameryke centralna ...peace
MałyAleWariat 13:46 | 17.01.2016
>-w tajlandi wlascicielem nierochomosc nie moze byc obcokrajowiec / a kupienie "czegos
>" na narzeczona/zone/tajke to strata wszystkiego
Mało to realne skoro mogę wejść na jakąkolwiek stronę, nawet Polską zajmującą się tego typu działalnością i kupić mieszkanie, więc skąd takie informacje ?
[konto usuniete] 15:56 | 17.01.2016
chyba dalem "wpuscic sie w maliny"prosiles o rade , a masz chyba inny cel
mieszkalem "chwile" w tajlandi i azji /6 lat/ i mam wiedze nie z netu a z "zycia"
ale zycze szczescia... peace.