/ / TAJLANDIA > linie lotnicze-lotniska > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

linie lotnicze-lotniska

kategoria podróże po świecie

kamila89 dołączył
19.01.2016

kamila89 12:11 | 19.01.2016

witam,
jestem zółtodziobem w tematyce podróży organizowanych na własną rękę. Zatem bardzo proszę o pomoc.
W grudniu br. planujemy z partnerem podróż do Tajlandii, myślimy obowiązkowo o Bangkoku oraz jej południowej części. Wiadomo, że lotów bezpośrednich niestety z Warszawy nie ma. Zatem rozważamy lot tanimi liniami lotniczymi np. do Paryża czy Berlina (bądź autem) i stamtąd lot bezpośredni. Jak wyglądają ceny takich rejsów -Niemcy, Czy Francja jest tańsza? Czy ktoś podpowie z jakich lotnisk w południowej tajlandii dostaniemy się np. do Berlina, tak aby przykładowo polecieć w jedną stronę bezpośrednio z Bangkoku, a w drugą z któryś z wysepek?

z których linii lotniczych najlepiej korzystać i pytanie do doświadczonych jaki jest mniej więcej koszt takiego biletu w sezonie grudzień/styczeń
dzięki za wszelkie info

mrcanberra dołączył
17.02.2011

mrcanberra 22:15 | 19.01.2016

Nie wiem ale chyba TUI czasami sprzedawało czartery na loty bezpośrednie, ponadto po co gdzieś się telepać, kombinować z jakimiś dziwnymi dojazdami jak można kupić lot np. liniami finnair z Warszawy, przesiadka w Finlandii i dalej lot do Bangkoku. Grudzień styczeń raczej będzie miesiącami najdroższymi bo to szczyty na tamten kierunek więc ceny raczej wyższe.
Z linii jakich korzytać ww. jest OK, ponadto Qatar Airways ma często jakieś promocje do Azji i to jest jedna z lepszych linii więc z Wawy spokojnie polecisz tylko, że raczej z międzylądowaiem gdzieś. Wiele osób latało często rosyjskimi liniami, ale po ostatnich wydarzeniach sam mam jakąś awersję do wszystkiego co rosyjskie.

kamila89 dołączył
19.01.2016

kamila89 09:29 | 20.01.2016

Dzięki za info!
Myśłałam o takim rozwiązaniu.
W jedną stronę do Bangkoku, tam spędzić 2/3 dni a następnie Air Asia dostać się na Krabi czy Phuket ( można?). a następnie stąd wrócić do PL. Bądź na odwrót Waw-Krabi/Phuket a potem powrót z Bangkoku do PL. tak aby dwa razy nie tracić kasy na przelot Bangkok-Krabi/Phuket. z wyżej wymienionych wysepek dostanę się do PL czy to tylko lotniska obsługujące lokalne trasy? ewentulanie jakie wysepki jeszcze mają lotniska?

craicx dołączył
07.03.2012

craicx 09:57 | 20.01.2016

Jasne, że można :) Nie mniej jednak, jeżeli nie znajdziesz lotów w promo to zapłacisz relatywnie dużo. Zarówno z Phuket jak i z Krabi odlatują samoloty do Europy (bezpośrednie oraz z przesiadkami). Co więcej, zawsze jest szansa na ustrzelenie czarteru prosto do Warszawy z ww lotnisk. Myślę, że najtańszym dla Was rozwiązaniem będzie podróż do i z BKK. Powinniście tyle na tym zaoszczędzić, że starczy powrót z południa do BKK przykładową Air Asia.

BTW: Krabi to nie jest wyspa. Odpowiadając na kolejne pytanie: Za wyjątkiem Phuket'u, to jeszcze Koh Samui posiada lotnisko (jednakże, obsługuje tylko trasy lokalne i częściowo tamtejszą Azję)

kiwi2013 dołączył
14.02.2013

kiwi2013 12:46 | 20.01.2016

Popatrzcie sobie na lotnisko w Pradze, Wiedniu, Budapeszcie...

My raz lecieliśmy Qatarem z Warszawy.. Ta linia ma czasami promocje, nawet ostatnio była taka im więcej osób leci w jednym kierunku tym taniej wychodzi za osobę... Linia super nie można się przyczepić, a sam Katar godny zwiedzenia przy dłuższym stopoverze ( nawet za darmo! ).

Innym razem lecieliśmy z Wiednia liniami Emirates z przesiadką w porcie DXB Dubaj.. Lotnisko WOW :) Linia nie zrobiła na mnie większego wow przyznam sie, że Qatarem leciało mi sie ciut lepiej.. Za to akurat w tym przypadku udało nam się załapać na lot Airbusem A380 ( taka dodatkowa atrakcja:) ) Emirates tez ma czasami promocje, my nasza wychaczylismy na Forum fly4free.

Lecieliśmy też raz do Dubaju tylko Wizzairem za 500 zł od osoby w dwie strony + jakoś koło 100 zł za bagaż nadawany i tak myślę, że z Dubaju tez możesz łatwo znaleźć połączenie za pomocą wyszukiwarki momondo czy skyscanner, ale nie orientuje się z cenami na trasie Dubaj - BKK - Dubaj.

Obserwuję też, że pojawiają sie czartery z tui lub rainbow za grosze własnie do Bangkoku lub Phuket.

Może na coś moja wypowiedź ie przyda :)

Pozdrawiam i udanego wypadu - kiwi

mrcanberra dołączył
17.02.2011

mrcanberra 13:05 | 20.01.2016

Nie wiem jak wychodzi kombinowany lot z punktu A do punktu B, i powrót z punktu np. C do punktu A, ale chyba najtaniej wyjdzie dolot np. z Wawy do Bangkoku i powrót z Bangkoku. Można sobie kupić wewnętrzne loty, ale są opcje (z 70 zł) na dojazd komfortowym autobusem z Bangkoku do Phuket i potem rejs statkiem też coś za 70 zł na np. Phi Phi. To też opcja bo można sobie zrobić fajny i ciekawy rejs. Tylko droga autobusem jest trochę długa. Dalej już np. z Phi Phi można wrócić na Krabi (statkiem), a potem wykupić powrót autobusem do Bangkoku. Generalnie południe jest ciekawe.
Tak więc przedostanie się z Phuket na Krabi czy odwrotnie to chyba najlepiej statkiem to zrealizować z opcją kotwiczenia na Phi Phi tak aby zatrzymać się na środku morza i zobaczyć tę popularną wyspę:
http://goo.gl/eVObSa
Kombinowanym sposobem można zobaczyć jak najwięcej inaczej jedno miejsce szybko może się znudzić.

gosia23 dołączył
13.11.2006

gosia23 13:06 | 05.02.2016

witaj , w lipcu 2015 rok leciałam z kolegą z berlina do Tajlandii na własna rękę , lecieliśmy z berlina bo bilety były tańsze o 400 zł od warszawy , to była nasza już 3 wyprawa na własną rękę najpierw do Wietnamu później Indie północne a w 2015 r. Tajlandia

napisz co chcesz wiedzieć podpowiem

natiii25 dołączył
18.05.2015

natiii25 19:53 | 20.02.2016

sprawdzajcie loty z Budapesztu ostatnio loty są napawde tanie. ja kupilam bilet budapeszt- kuala lumpur na kwiecien za 1700zl z turkish airlines.do budapesztu dojedziecie praktycznie z kazdej czesci polski polskim busem. jak bedziecie chcieli doleciec np do paryza czy innego miasta to wyjdzie pewnie na jedno z lotem z warszawy jak doliczycie bilet tanimi liniami i bagaz glowny. mysle ze do grudnia uda wam sie znalezc cos nawet z warszawy za mniej niz 2000tys, ja lecialam w listopadzie ubieglego roku za 1990zl aeroflotem z warszawy z przesiadka w moskiwe.
loty krajowe np z bangkoku na krabi na grudzien mozna polowac bo jest duzo czasu jeszcze i spokojnie znalezc cos za mniej niz 100zl plus bagaz, aczkolwiek mozna wiekszosc niepotrzebnych rzeczy zostawic w przechowalni w bangkoku [okolo 2zl za dzien] i leciec tylko z podrecznym na wyspy, my tak zrobilismy, a jak wrocilismy do bangkoku to bagaz bezproblemu odebralismy[ zostawilismy w jakims hostelu na khao san road ktorym spalismy, oni mieli szafki na przechowywanie rzeczy]

natiii25 dołączył
18.05.2015

natiii25 19:57 | 20.02.2016

jak kupicie loty najpierw do bangkoku a zechcecie wracac z np krabi czy phuket to wyjdzie to zdecydowanie drozej. przewaznie loty w dwie strony sa bardziej oplacalne, plus przewaznie do/ze stolicy jest taniej
pozdrawiam
natalia

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl