Forum dyskusyjne
linie lotnicze-lotniska
kategoria podróże po świecie
kraj Tajlandia
kamila89 12:11 | 19.01.2016
witam,jestem zółtodziobem w tematyce podróży organizowanych na własną rękę. Zatem bardzo proszę o pomoc.
W grudniu br. planujemy z partnerem podróż do Tajlandii, myślimy obowiązkowo o Bangkoku oraz jej południowej części. Wiadomo, że lotów bezpośrednich niestety z Warszawy nie ma. Zatem rozważamy lot tanimi liniami lotniczymi np. do Paryża czy Berlina (bądź autem) i stamtąd lot bezpośredni. Jak wyglądają ceny takich rejsów -Niemcy, Czy Francja jest tańsza? Czy ktoś podpowie z jakich lotnisk w południowej tajlandii dostaniemy się np. do Berlina, tak aby przykładowo polecieć w jedną stronę bezpośrednio z Bangkoku, a w drugą z któryś z wysepek?
z których linii lotniczych najlepiej korzystać i pytanie do doświadczonych jaki jest mniej więcej koszt takiego biletu w sezonie grudzień/styczeń
dzięki za wszelkie info
mrcanberra 22:15 | 19.01.2016
Nie wiem ale chyba TUI czasami sprzedawało czartery na loty bezpośrednie, ponadto po co gdzieś się telepać, kombinować z jakimiś dziwnymi dojazdami jak można kupić lot np. liniami finnair z Warszawy, przesiadka w Finlandii i dalej lot do Bangkoku. Grudzień styczeń raczej będzie miesiącami najdroższymi bo to szczyty na tamten kierunek więc ceny raczej wyższe.Z linii jakich korzytać ww. jest OK, ponadto Qatar Airways ma często jakieś promocje do Azji i to jest jedna z lepszych linii więc z Wawy spokojnie polecisz tylko, że raczej z międzylądowaiem gdzieś. Wiele osób latało często rosyjskimi liniami, ale po ostatnich wydarzeniach sam mam jakąś awersję do wszystkiego co rosyjskie.
kamila89 09:29 | 20.01.2016
Dzięki za info!Myśłałam o takim rozwiązaniu.
W jedną stronę do Bangkoku, tam spędzić 2/3 dni a następnie Air Asia dostać się na Krabi czy Phuket ( można?). a następnie stąd wrócić do PL. Bądź na odwrót Waw-Krabi/Phuket a potem powrót z Bangkoku do PL. tak aby dwa razy nie tracić kasy na przelot Bangkok-Krabi/Phuket. z wyżej wymienionych wysepek dostanę się do PL czy to tylko lotniska obsługujące lokalne trasy? ewentulanie jakie wysepki jeszcze mają lotniska?
craicx 09:57 | 20.01.2016
Jasne, że można :) Nie mniej jednak, jeżeli nie znajdziesz lotów w promo to zapłacisz relatywnie dużo. Zarówno z Phuket jak i z Krabi odlatują samoloty do Europy (bezpośrednie oraz z przesiadkami). Co więcej, zawsze jest szansa na ustrzelenie czarteru prosto do Warszawy z ww lotnisk. Myślę, że najtańszym dla Was rozwiązaniem będzie podróż do i z BKK. Powinniście tyle na tym zaoszczędzić, że starczy powrót z południa do BKK przykładową Air Asia.BTW: Krabi to nie jest wyspa. Odpowiadając na kolejne pytanie: Za wyjątkiem Phuket'u, to jeszcze Koh Samui posiada lotnisko (jednakże, obsługuje tylko trasy lokalne i częściowo tamtejszą Azję)
kiwi2013 12:46 | 20.01.2016
Popatrzcie sobie na lotnisko w Pradze, Wiedniu, Budapeszcie...My raz lecieliśmy Qatarem z Warszawy.. Ta linia ma czasami promocje, nawet ostatnio była taka im więcej osób leci w jednym kierunku tym taniej wychodzi za osobę... Linia super nie można się przyczepić, a sam Katar godny zwiedzenia przy dłuższym stopoverze ( nawet za darmo! ).
Innym razem lecieliśmy z Wiednia liniami Emirates z przesiadką w porcie DXB Dubaj.. Lotnisko WOW :) Linia nie zrobiła na mnie większego wow przyznam sie, że Qatarem leciało mi sie ciut lepiej.. Za to akurat w tym przypadku udało nam się załapać na lot Airbusem A380 ( taka dodatkowa atrakcja:) ) Emirates tez ma czasami promocje, my nasza wychaczylismy na Forum fly4free.
Lecieliśmy też raz do Dubaju tylko Wizzairem za 500 zł od osoby w dwie strony + jakoś koło 100 zł za bagaż nadawany i tak myślę, że z Dubaju tez możesz łatwo znaleźć połączenie za pomocą wyszukiwarki momondo czy skyscanner, ale nie orientuje się z cenami na trasie Dubaj - BKK - Dubaj.
Obserwuję też, że pojawiają sie czartery z tui lub rainbow za grosze własnie do Bangkoku lub Phuket.
Może na coś moja wypowiedź ie przyda :)
Pozdrawiam i udanego wypadu - kiwi
mrcanberra 13:05 | 20.01.2016
Nie wiem jak wychodzi kombinowany lot z punktu A do punktu B, i powrót z punktu np. C do punktu A, ale chyba najtaniej wyjdzie dolot np. z Wawy do Bangkoku i powrót z Bangkoku. Można sobie kupić wewnętrzne loty, ale są opcje (z 70 zł) na dojazd komfortowym autobusem z Bangkoku do Phuket i potem rejs statkiem też coś za 70 zł na np. Phi Phi. To też opcja bo można sobie zrobić fajny i ciekawy rejs. Tylko droga autobusem jest trochę długa. Dalej już np. z Phi Phi można wrócić na Krabi (statkiem), a potem wykupić powrót autobusem do Bangkoku. Generalnie południe jest ciekawe.Tak więc przedostanie się z Phuket na Krabi czy odwrotnie to chyba najlepiej statkiem to zrealizować z opcją kotwiczenia na Phi Phi tak aby zatrzymać się na środku morza i zobaczyć tę popularną wyspę:
http://goo.gl/eVObSa
Kombinowanym sposobem można zobaczyć jak najwięcej inaczej jedno miejsce szybko może się znudzić.
gosia23 13:06 | 05.02.2016
witaj , w lipcu 2015 rok leciałam z kolegą z berlina do Tajlandii na własna rękę , lecieliśmy z berlina bo bilety były tańsze o 400 zł od warszawy , to była nasza już 3 wyprawa na własną rękę najpierw do Wietnamu później Indie północne a w 2015 r. Tajlandianapisz co chcesz wiedzieć podpowiem
natiii25 19:53 | 20.02.2016
sprawdzajcie loty z Budapesztu ostatnio loty są napawde tanie. ja kupilam bilet budapeszt- kuala lumpur na kwiecien za 1700zl z turkish airlines.do budapesztu dojedziecie praktycznie z kazdej czesci polski polskim busem. jak bedziecie chcieli doleciec np do paryza czy innego miasta to wyjdzie pewnie na jedno z lotem z warszawy jak doliczycie bilet tanimi liniami i bagaz glowny. mysle ze do grudnia uda wam sie znalezc cos nawet z warszawy za mniej niz 2000tys, ja lecialam w listopadzie ubieglego roku za 1990zl aeroflotem z warszawy z przesiadka w moskiwe.loty krajowe np z bangkoku na krabi na grudzien mozna polowac bo jest duzo czasu jeszcze i spokojnie znalezc cos za mniej niz 100zl plus bagaz, aczkolwiek mozna wiekszosc niepotrzebnych rzeczy zostawic w przechowalni w bangkoku [okolo 2zl za dzien] i leciec tylko z podrecznym na wyspy, my tak zrobilismy, a jak wrocilismy do bangkoku to bagaz bezproblemu odebralismy[ zostawilismy w jakims hostelu na khao san road ktorym spalismy, oni mieli szafki na przechowywanie rzeczy]
natiii25 19:57 | 20.02.2016
jak kupicie loty najpierw do bangkoku a zechcecie wracac z np krabi czy phuket to wyjdzie to zdecydowanie drozej. przewaznie loty w dwie strony sa bardziej oplacalne, plus przewaznie do/ze stolicy jest taniejpozdrawiam
natalia