/ / TAJLANDIA > jaką walutę brać do Tajlandii > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

jaką walutę brać do Tajlandii

kategoria podróże po świecie

skorpionik dołączył
09.11.2015

skorpionik 18:10 | 27.01.2016

Witam
Mam możliwość zakupu 700 dolarów za 4,08. prosze o poradę , bo kompletnie sie na tym nie znam, co się opłaca bardziej brać do Tajlandii i wymieniać na Bahty, dolary po takiej cenie jak wyżej czy euro.może warto czekać aż euro spadnie. z góry dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam

[konto usunięte] dołączył
03.12.2012

[konto usunięte] 21:23 | 27.01.2016

Jak masz możliwość - to kupuj USD.I to teraz. Za chwilę będzie droższy. Poza Europą dolar rządzi.

Bart_007 dołączył
27.01.2016

Bart_007 23:39 | 27.01.2016

Weź dolary.
Uwaga na pobieranie kasy z bankomatów. Naliczana jest opłata przez operatora i mimo, ze masz np. w ofercie,, darmowe bankomaty na świecie " to płacisz ( nie swojemu bankowi). Oplata wynosila w 2014 roku ok. 20 zł niezaleznie o kwoty.
O dziwo wymienilem kasę USD zaraz po wyjsciu z lotniska w Phuket.
Nadmiarowe Bahty wymienilem w banku na USD przed wyjazdem. Kurs był ok.

olgierd79 dołączył
02.11.2014

olgierd79 11:56 | 30.01.2016

Mam podobny problem i wcale nie jestem pewny czy dolary to dobry pomysł... zastanawiam się nad funtami. Każdą walutę się wymieni praktycznie wszędzie. Biorąc pod uwagę to że dolar w Polsce w ciągu ostatniego miesiąca podrożał o 10% a funt ma kurs w miarę stabilny wydaje mi się że warto wziąć właśnie funty.
Sprawdzić wykresy w stosunku do konkretnej waluty można tu
http://www.xe.com/currencycharts/?from=USD&to=PLN
W moim wypadku chodzi o Kyaty Birmańskie i te z kolei w ciągu ostatniego miesiąca bardzo się umocniły w stosunku do każdej z głównych walut (w miarę równomiernie). Stąd mój pomysł :) bo szukam jak zminimalizować straty związane z wymianą walut na ten wyjazd... bo jeśli zostanę przy dolarach to w ciągu ostatniego misiąca straciłem kilka ładnych stówek :/
Ale to tylko moje przypuszczenia... Może jakaś mądra ekonomiczna głowa się wypowie na ten temat :)

[konto usunięte] dołączył
03.12.2012

[konto usunięte] 22:15 | 30.01.2016

No właśnie nie każdą, nie wszędzie. Bierze się najbardziej przydatną w danym rejonie - tutaj Tajlandia. Jeśli w głównymi ośrodkach turystycznchi, faktycznie, nie ma problemu z wymianą głównych walut, to na prowincji i w sytuacjach awaryjnych USD jest zdecydowanie preferowany. Pod względem kursu wymiany także. A funt ... cóż, lata jego świetności to odległa historia. No chyba, że się w nim zarabia.

makensis dołączył
26.01.2009

makensis 14:18 | 03.02.2016

No właśnie nie zawsze, funt nie miał takich wahań w taj jak dolar ostatnio, ale to już wyższa polityka. Trzeba pamiętać o odpowiednio wysokim nominale - bo w taj. wysokość kursu od tego zależy. Dla kogoś kto lubi przewalutowania to może sobie łatwo obliczyć kursy w najlepszym markecie walut: http://www.superrich1965.com/

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl