/ / TAJLANDIA > plan 3 tygodnie proszę o wskazówki > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

plan 3 tygodnie proszę o wskazówki

kategoria podróże po świecie

Skątek dołączył
06.08.2016

Skątek 20:53 | 06.08.2016

Witajcie ,
Chciałabym Wam przedstawić mój plan na listopad - pierwszej podróży w moim życiu planowanej całkowicie na własną rękę, pierwszej podróży do Azji. Zależy mi na tym żeby móc wykorzystać ten czas jak najlepiej. W tą podróż wybieram się z moim mężem (chciałabym bardzo zaszczepić w nim miłość do podróżowania). Chcemy się spakować w plecaki, noclegi planujemy w guest hausach- może jakieś polecacie. Jedzenie na targach, natura, zwiedzanie, inna kultura, nowe doświadczenia . Poniżej Nasz plan: proszę o sugestie, wskazówki, wszelkie wątpliwości.

(1 dzien) Przylot do BKK, przyjazd do hotelu, rezerwacja pociągu nocnego do chiang mai, zorientowanie skąd się dojeżdża do wodospadów Erwan. Później Khao San Road- jedzonko, spacery, wieczorny drink na terasie widokowym w Hotelu Lebua State Tower
(2 dzien) zwiedzanie Bangkoku - do południa wyspa Ratanokosin i Grand Palace, Muzeum Narodowe, Wat Phre Kaeo. Po południu Wat Pho i posag leżącego buddy. Wieczorem rejs po rzece/ Lady Boy Show/chińska dzielnica
(3 dzien) Wodospady Erwan, powrót do BKK i nocny pociąg do Chiang Mai
(4 dzień) Chiang Mai -zakwaterowanie sie, wykupienie atrakcji, zwiedzanie miasta, jakiś targ
( 5 dzień) trekking- chciałabym taki bez biednych słoni
(6 dzień) trekking
(7 dzień,) schronisko dla słoni ( ktoś może polecić coś niezbyt drogiego?)- wyjazd do chiang Rai, auto stop?, nocleg :)
(8 dzień) Chiang Rai, skutery, podróż do white tample oraz do wodospadu, powrót do chiang mai.
(9 dzień) Kurs gotowania, wieczorem spacer po chiang mai, może jakiś targ
(10 dzień) o 6.00-8.25 wylot do Krabi, przejazd z Krabi do Ko Muk. Zastanawiam sie czy można gdzieś zostawić bagaże na czas spędzony na ko Muk? Czy mozna na ko muk dojechać z Krabi/ Ao Nang drogą morską czy tylko busem a później promem?
(11 dzien), Ko Muk plażowanie
(12 dzień) Ko Muk, szmaragdowa jaskinia,
(13 dzień) powrót do Krabi, przejazd do Railay na noc
(14 dzień) Railay cały dzień, przejazd na noc do Phi Phi
(15 dzień) Phi phi plażowanie
(16 dzień) Phi phi zwiedzanie bamboo island, Mayabay
(17 dzień) Powrót do Ao Nang- kajaki lasy namorzynowe-jakieś relacje , przemieszczenie się do Phra Nang,
(18 dzień) Phra Nang-plażowanie
(19 dzień) przejazd do Krabi, odpoczynek, o 17 WYLOT Z KRABI DO BKK, nocleg, odpoczynek
(20 dzień ) może jakiś pływający targ WYLOT o 20 Z BKK DO POLSKI :)
To już cały mój plan Tajlandia 2016 :) tworzyłam go chyba z miesiąc jak nie dwa, rezygnując po kolei z wielu rzeczy które chciałabym zwiedzić, m.in. po wielu dyskusjach zrezygnowaliśmy ze zwiedzania ruin (Ayutthayi) na rzecz Chiang Rai. Zastanawiam się czy na pewno będzie nas stać na schronisko dla słoni, ponieważ podczas całego wyjazdu mamy zaplanowane dużo rzeczy, a wiem że miejsca naprawdę dbające o słonie nie są tanie, chociaż marzy mi się taki dzień-może coś polecicie. Po głowie chodziło mi jeszcze Kho Sok ale juz tego raczej nie wcisnę bo na jeden dzień z Krabi to chyba nie ma sensu? Zastanawiałam sie również nad wycieczką 4 Islands, ale nie wiem czy warto dla niej zmieniać ten plan. Sama się zastanawiam czy warto tak skakać z wyspę na wyspę z plecakami ale te miejsca które zamieściłam w swoim planie, mocno mnie zaciekawiły. Z mężem nie jesteśmy osobami, które przez cały dzień plażują raczej lubimy spędzać czas pół na pół- trochę plaży i trochę zwiedzania.
Mam jeszcze jedno pytanie w którymś z przewodników było dosłownie jedno zdanie że w połowie listopada w okolicach Chiang Rai odbywa się coroczny festiwal górskich ludów-Chao Doi Dok Bua Tong. Bardzo zainteresował mnie ten festiwal ale nie mogę znaleźć żadnych informacji na ten temat. Zastanawiam się czy warto zmodyfikować mój plan na północy aby tam pojechać. Może ktoś z Was mógłby coś więcej o tym powiedzieć.
Dziękuję bardzo za Wszystkie wskazówki :)

[fb] Iwona Alice dołączył
19.08.2016

[fb] Iwona Alice 09:53 | 19.08.2016

o ile dobrze pamiętam, pociąg na północ z Bangkoku przejeżdża przez Lopburi, my zwiedzając Erawan spaliśmy właśnie tam, do parku jechaliśmy wynajętym skuterem, a potem z Kanchanaburi do Lopburi o pociąg do Chiang Mai (samo Lopburi moim zdaniem nieckawe).

Może warto sprawdzić tę trasę, żeby nie nadrabiać kilometrów?

Moim zdaniem fajny plan :)

Skątek dołączył
06.08.2016

Skątek 14:25 | 21.08.2016

Dziękuje za informację, nie do końca jestem pewna czy dobrze rozumiem twój wpis. Jechaliście z Lopburi skuterem do wodospadów Erwan i w Lopburi spaliście? Ile czasu jedzie się skuterem i czy nie ma problemu z jego wynajęciem i zostawieniem przed parkiem Erwan. Wiesz może ile czasu jedzie się z Bangkoku do Lopburi?
Pozdrawiam

bigmark dołączył
26.12.2008

bigmark 18:35 | 19.08.2016

Witaj,
to co mi się nasunęło :
>(3 dzien) Wodospady Erwan, powrót do BKK i nocny pociąg do Chiang Mai
Wodospady w Azji to porażka, to tylko kilkumetrowe kaskady, szkoda czasu na nie, jedź prosto do Chiang Mai

>(4 dzień) Chiang Mai -zakwaterowanie sie, wykupienie atrakcji, zwiedzanie miasta,
>jakiś targ
>( 5 dzień) trekking- chciałabym taki bez biednych słoni
>(6 dzień) trekking
Zamiast trekingów z CM lepiej pojedź w góry , do Pai albo Mae Hong Son i tam sobie powędruj lub objedź skuterem. Tym bardziej , że odradzam wyjazd do Chiang Rai , tam się jedzie ponad 4 godziny, z powrotem tyle samo,wyjazd na jeden dzień jest bez sensu.

>chiang Rai, auto stop?, nocleg :)
>(8 dzień) Chiang Rai, skutery, podróż do white tample oraz do wodospadu, powrót do
>chiang mai.
J.w.
>(9 dzień) Kurs gotowania, wieczorem spacer po chiang mai, może jakiś targ
W niedziele odbywa się wielki targ w centrum Chiang Mai, całe centrum jest wyłączone wtedy z ruchu, warto wycelować , aby być w CM w niedzielę.
>(10 dzień) o 6.00-8.25 wylot do Krabi, przejazd z Krabi do Ko Muk. Zastanawiam sie
>czy można gdzieś zostawić bagaże na czas spędzony na ko Muk? Czy mozna na ko muk
>dojechać z Krabi/ Ao Nang drogą morską czy tylko busem a później promem?
>(11 dzien), Ko Muk plażowanie
>(12 dzień) Ko Muk, szmaragdowa jaskinia,
>(13 dzień) powrót do Krabi, przejazd do Railay na noc
>(14 dzień) Railay cały dzień, przejazd na noc do Phi Phi
>(15 dzień) Phi phi plażowanie
>(16 dzień) Phi phi zwiedzanie bamboo island, Mayabay
>(17 dzień) Powrót do Ao Nang- kajaki lasy namorzynowe-jakieś relacje ,
>przemieszczenie się do Phra Nang,
>(18 dzień) Phra Nang-plażowanie
Moim zdaniem przemieszczanie się z plaży na plażę jest bezsensowne , szkoda czasu .Lepiej zostać gdzieś na parę dni, czy na Railay czy PhiPhi i stamtąd ew. robić sobie wycieczki po wyspach. A plaże wszędzie są takie same.
>(19 dzień) przejazd do Krabi, odpoczynek, o 17 WYLOT Z KRABI DO BKK, nocleg,
>odpoczynek
> (20 dzień ) może jakiś pływający targ WYLOT o 20 Z BKK DO POLSKI :)
W BKK polecam Baiyoke Sky Hotel , najwyższy budynek w mieście, niesamowite widoki i bazar dookoła. Cena nie najniższa, ale na jedną noc ( ostatnią ! ) warto zaszaleć.
>To już cały mój plan Tajlandia 2016 :) tworzyłam go chyba z miesiąc jak nie dwa,
>rezygnując po kolei z wielu rzeczy które chciałabym zwiedzić, m.in. po wielu
>dyskusjach zrezygnowaliśmy ze zwiedzania ruin (Ayutthayi) na rzecz Chiang Rai.
>Zastanawiam się czy na pewno będzie nas stać na schronisko dla słoni, ponieważ
>podczas całego wyjazdu mamy zaplanowane dużo rzeczy, a wiem że miejsca naprawdę
>dbające o słonie nie są tanie, chociaż marzy mi się taki dzień-może coś polecicie. Po
>głowie chodziło mi jeszcze Kho Sok ale juz tego raczej nie wcisnę bo na jeden dzień z
>Krabi to chyba nie ma sensu? Zastanawiałam sie również nad wycieczką 4 Islands, ale
>nie wiem czy warto dla niej zmieniać ten plan. Sama się zastanawiam czy warto tak
>skakać z wyspę na wyspę z plecakami ale te miejsca które zamieściłam w swoim planie,
>mocno mnie zaciekawiły.
Jak pisałem - nie warto
>Z mężem nie jesteśmy osobami, które przez cały dzień plażują
>raczej lubimy spędzać czas pół na pół- trochę plaży i trochę zwiedzania.
>Mam jeszcze jedno pytanie w którymś z przewodników było dosłownie jedno zdanie że w
>połowie listopada w okolicach Chiang Rai odbywa się coroczny festiwal górskich
>ludów-Chao Doi Dok Bua Tong. Bardzo zainteresował mnie ten festiwal ale nie mogę
>znaleźć żadnych informacji na ten temat. Zastanawiam się czy warto zmodyfikować mój
>plan na północy aby tam pojechać. Może ktoś z Was mógłby coś więcej o tym
>powiedzieć.
>Dziękuję bardzo za Wszystkie wskazówki :)
>
>
pozdr
bm
....................................................
https://bigmarkk.wordpress.com/

Skątek dołączył
06.08.2016

Skątek 14:36 | 21.08.2016

Dziękuję za informacje, z tymi wodospadami to czytając różne opinie słyszałam że są niesamowite, jedyna moja wątpliwość to czy w listopadzie będzie tam duzo wody czy wręcz przeciwnie , wtedy się na pewno nie opłaca. Czemu uważasz że szkoda czasu na wodospady? może mi coś umkneło. Dzięki za hotel , moze rzeczywiście na ostatnią noc zaszalejemy jak nie wydamy wszystkiego wcześniej :). Do Chiang Rai planowałam się wybrać ze względu na świątynie White Tample ale miałam informacje że jedzie tam autobus 1,5 godziny a nie cztery a to rzeczywiście różnica, musze to przemyśleć w takim razie. No i z tymi plażami to również miałam wątpliwości na ile się nie zalokować gdzieś i tylko robić sobie wypady na okoliczne wyspy ale zastanawiam się cały czas czy nie warto pojechać do Kho Sok.

Marti dołączył
24.02.2016

Marti 17:02 | 03.09.2016

Zdecydowanie odradzam przemieszczanie się z plecakiem codziennie na nocleg na inna wyspę. Polecam zakwaterowac się w Railay i wykupić sobie wycieczki łodzia na phi phi, bamboo island, poda island itp. :-) Wieczorem polecam udać się do last baru. Fajny klimat, muzyka na żywo. W sobotę w last bar jest tajski boks i różne pokazy. Na prawdę super miejsce ;-) Ciemno się robi w Tajlandii po 18...wiec łódki głównie do tej godziny tylko pływają.

tajlandia.org dołączył
05.10.2016

tajlandia.org 15:03 | 29.10.2016

>Zdecydowanie odradzam przemieszczanie się z plecakiem codziennie na nocleg na inna
>wyspę. Polecam zakwaterowac się w Railay i wykupić sobie wycieczki łodzia na phi
>phi, bamboo island, poda island itp. :-) Wieczorem polecam udać się do last baru.
>Fajny klimat, muzyka na żywo. W sobotę w last bar jest tajski boks i różne pokazy. Na
>prawdę super miejsce ;-) Ciemno się robi w Tajlandii po 18...wiec łódki głównie
>do tej godziny tylko pływają.

Lepsze ceny wycieczek na okoliczne wyspy są w Ao Nang. Co do Railay to rzeczywiście urocza wyspa z piękną plażą. Ring w barze i walki Muai Thai, wspinaczka, czy leżenie plackiem na tropikalnej plaży? To wszystko na Railay. Na Phi Phi warto spędzić noc, bo wycieczka fakultatywna na Phi Phi to trochę mało.

http://www.tajlandia.org

Marti dołączył
24.02.2016

Marti 17:13 | 03.09.2016

Nie bardzo tez rozumie zaplanowanie dnia 14 i 17. ...14 napisałaś, że spędzicie cały dzień na Railay, a 17 dnia będziecie w Ao Nang i przemieście się na Phra Nang...Phra Nang jest przecież właśnie na Railay :-) Railay genaranie jest bardzo malutkie. Są tam 2 plaże właśnie Phra Nang i Railay West. Phra Nang jest cudowna :-) polecam też przejść dżungla na tonsai beach, fajna przygoda ;-)

Skątek dołączył
06.08.2016

Skątek 21:43 | 16.09.2016

Dziękuję za wskazówki i za zwrócenie uwagi co do wysp :)

Marti dołączył
24.02.2016

Marti 10:52 | 21.09.2016

Daj znać jak się wyjazd udał :-) powodzenia :-)

kamila89 dołączył
19.01.2016

kamila89 10:40 | 26.10.2016

i jak wyglada przejazd z krabi na ko muk??

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl