/ / TAJLANDIA > Tajlandia Angkor w 2 tyg ogolne pytania > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Tajlandia Angkor w 2 tyg ogolne pytania

kategoria podróże po świecie

Kamilll dołączył
13.09.2016

Kamilll 20:44 | 13.09.2016

Witam wszystkich!
Na początku listopada lecimy w 3 osoby do Tajlandii. Proszę o opinie na temat wstępnego planu:
Dzień 1 - wylot z WWA
Dzień 2 - przylot do BKK o 10, zakwaterowanie (Green House Rambutri Str) odpoczynek/ zwiedzanie - w zależności czy zmęczenie wygra z ekscytacją ;)
Dzień 3 - Zwiedzanie Bangkoku
Dzień 4 - Wyjazd do Siem Reap
Dzień 5 - Zwiedzanie Angkoru
Dzień 6- Powrót do Bangkoku
Dzień 7 - Ayutthaya / Lopburi ?
Dzień 8 - Kanchanaburi + Erawan National Park
Dzień 9 - Kanchanaburi + Erawan National Park, nocny pociąg do Surat Thani
Dzień 10 - prom na Koh Tao
Dzień 11 - Koh Tao
Dzień 12 - wycieczka do Ang Thon Park
Dzień 13 - Ko Phang Ngan
Dzień 14 - Ko Phang Ngan, wyjazd do Railay
Dzień 15 - Railay, wieczorny samolot do DMK
Dzień 16 - Samolot do Polski

Pare pytań:
1. Jak najlepiej dotrzeć do Siem Reap? Połączenie kombinowane pociąg/bus/taxi?
2.Czy jest sens robić Ayutthaye lub Lopburi po Angkorze?
3. O co chodzi z przepisami wizowymi (09.2015) na przejsciach lądowych Kambodża - Tajlandia? Nie będzie problemu z powrotem 4/5dni po wbiciu wjazdówki na lotnisku BKK?
4. Czy 2 dni w Kanchanaburi i Erawan to nie za duzo? Jest tam co robić?
5. Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z nocnymi pociągami w Tajlandii? Bezpiecznie? Czy może zna ktoś lepsze połączenie Kanchanaburi-Surat Thani?

Piotrekbb dołączył
17.01.2010

Piotrekbb 21:43 | 13.09.2016

Witaj na 1 my lecieliśmy tam airasia bo było tanio i podobnie do ciebie nie mieliśmy za wiele czasu. 2 tygodnie na to co piszesz to mało czasu i musisz robić wszystko szybko
Na 3 wiza na lotnisku to formalność piszesz we wniosku co chcesz chodzi o zapłacenie 30$. Nie ma nachalnych co chcą łapówka w rzekomej pomocy w wypełnieniu wniosku. O czym czytałem że ma miejsce na lądowej granicy
Na 5 pociągi według mnie są bezpieczne nam nic się nie stało jak i w autobusach nocnych. Powodzenia na resztę nie pomogę. Mogę ci jeszcze dać namiary na gościa z tuk tukiem co nas woził Siem Reap i po świątyni jak będziesz chciał.

Kamilll dołączył
13.09.2016

Kamilll 07:48 | 14.09.2016

Cześć,
Dzięki za odpowiedź. Zastanawialiśmy się nad samolotem, ale chyba za drogo to wyjdzie (ponad 400zł RT). Nie chodziło mi o wizę kambodżańską, tylko o to:

"Od 12 września 2015 roku, tajskie władze podjęły decyzje o zaprzestaniu wydawania wiz i stemplowaniu wjazdów na wszystkich lądowych przejściach granicznych z Kambodżą.
Osoby wjeżdżające do Tajlandii przez lądową granicę z Kambodżą będę musiały posiadać ważna tajską wizę wielokrotnego wjazdu uzyskaną wcześniej w placówce dyplomatycznej tego kraju, lub wizę jednokrotnego wjazdu uzyskaną w przedstawicielstwie Tajlandii na terenie Kambodży.
Na obecną chwilę (15 września 2015), wydaje się, że jedynym sposobem wjazdu z Kambodży do Tajlandii bez uprzedniego posiadania aktywnej wizy tajskiej jest skorzystanie z połączenia lotniczego."

Rozumiem, ze w dniu przylotu do BKK wbiją nam wjazdówkę na 30 dni do paszportu i powyższe nas nie dotyczy?
Jeśli gość z tuk tukiem jest sprawdzony, nie naciąga i umie po angielsku, to jak najbardziej proszę o namiary.

PodróżeZwykłychLudzi dołączył
14.09.2016

PodróżeZwykłychLudzi 15:49 | 14.09.2016

Wydaje mi się, że jeden dzień na Angkor to trochę mało.
Wygląda to tak, że macie 2 tygodnie na wyjazd, a 2 całe dni tracicie na trasie BAN KAM. I tylko jeden dzień w ANK, a wejściówka tam kosztuje 20$ + kasa za objazd np. tuk-tukiem.

No ale kto bogatemu zabroni ;)

Oczywiście, Ayutthaya to zupełnie nie ten klimat co Angkor, ale przy krótkiej podróży chyba bym zrezygnował z Kambodży, na korzyść starych budowli w Tajlandii.

---------
podrozezwyklych.blogspot.com

Spotkaj przygodę na własną rękę!

ania71 dołączył
14.02.2013

ania71 21:02 | 14.09.2016

Ja lecę do Bangkoku 6 listopada na miejscu 7 listopada rano. W Bangkoku będę jeden dzień i następnego dnia jadę busikiem do Siem Reap.Tam mam trzy noclegi czyli pełne dwa dni na zwiedzanie.Potem jeszcze kilka dni w Kambodży i wracam do Tajlandi na Ko Chang .Tam mam 5 dni na wypoczynek i na koniec wracam na dwa dni do Bangkoku.Kiedy dokładnie lecisz?jakimi liniami?

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl