/ / CHINY > Nauka języka chińskiego > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Nauka języka chińskiego

kategoria podróże po świecie

kraj Chiny

Happy_girl dołączył
18.11.2018

Happy_girl 11:47 | 18.11.2018

Cześć! Mam nadzieję, że temat nie odbiega od tematyki strony. Mam pytanie dot. języka chińskiego. Z tego co zrozumiałam język ogólnonarodowy putonghua jest odmianą mandaryńskiego (jeśli się mylę to, proszę, napiszcie). Dotąd uczyłam się trochę języka mandaryńskiego. Teraz kupiłam samouczek putonghua i niektóre słowa są takie same, ale wiele z nich jest zupełnie różnych od tych których są uczyłam. Czy mogę zatem używać w mowie różnych słówek określających to samo? (np. uczyłam się, że taitai to żona, a teraz mam napisane, że qi to żona) I czy mam po prostu zapomnieć tego czego się wcześniej uczyłam?
Mam nadziję, że za bardzo nie pogmatwałam i rozumiecie o co mi chodzi :)
Pozdrawiam!

Aso dołączył
27.10.2011

Aso 19:39 | 19.11.2018

Znajomość języka chińskiego z pewnością będzie niezwykle pomocna jeżeli planujesz podróżowanie po Chinach. Powiedzmy sobie jednak otwarcie, że wymaga ona ogromnej cierpliwości i wnikliwości. Putonghua to chińskie określenie na język standardowy, który w Polsce jest nazywany językiem mandaryńskim. Wszystkie materiały do nauki języka chińskiego dla obcokrajowców powinny odnosić się do tego samego standardowego języka chińskiego (no chyba, że jest wprost napisane, że dotyczą jakiegoś języka regionalnego). Jeżeli w materiałach, z których korzystasz do nauki pojawiają się jakieś rozbieżności, to prawdopodobnie wynikają z tego, że w chińskim jest wiele słów mających to samo lub zbliżone znaczenie, ale mogą być właściwe do użycia tylko w pewnym specyficznym kontekście. Ponadto należy odróżnić użycie całych słów od znaczenia pojedynczych znaków, które w praktyce nie są używane jako samodzielne słowa. Jeżeli dopiero zaczynasz naukę, to nie przejmowałbym się zbytnio tym, że różne materiały wybierają do nauki nieco inne słowa, ale jeżeli nieścisłości nie dają Ci spokoju, to angielskojęzyczny internet oferuje dość spory zasób informacji pozwalających rozwiać większość wątpliwości.

PS. Mimo wszystko sugeruję zadawanie pytań o charakterze językowym na forach wyspecjalizowanych w tematyce lingwistycznej. Tutaj rozmawiamy o podróżach.;-)

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl