Forum dyskusyjne
Umphang wodospad Thi Lo Su
kategoria podróże po świecie
kraj Tajlandia
[fb] Krzysztof Tomaszewski 09:52 | 09.07.2020
Cześć!Szukam kogoś, kto się ostatnio skusił na odwiedzenie tego miejsca. Z informacji znalezionych na innych forach doszukałem się, że od jakiegoś czasu pod wodospad nie można się dostać swoim autem i w związku z tym miejscowi spryciarze zawiązali spółdzielnię żądając za transport z Umphang pod wodospad abstrakcyjnych kwot (2500 bht za bodajże 20 km).
Jeśli ktoś był to poproszę o informację i ewentualnie subiektywne odczucia po wizycie miejsca.
Piotr-Krk 15:07 | 09.07.2020
Nie wiem, jakie fora masz na myśli, ale na stronie:https://www.facebook.com/pg/Umphang-House-%E0%B8%AD%E0%B8%B8%E0%B9%89%E0%B8%A1%E0%B8%9C%E0%B8%B2%E0%B8%87-%E0%B9%80%E0%B8%AE%E0%B9%89%E0%B8%B2%E0%B8%AA%E0%B9%8C-2001876110058937/posts/
podają (Google Translate)
"Pakiet 3 dni 2 noce
30 grudnia 2019 r
- Pobyt w Umphang House Resort
31 grudnia 2019 r
- 3-godzinna wycieczka łodzią do wodospadu Tee Lor, gorące źródło
- 40 minut jazdy samochodem do Sanktuarium Leśnego Umphang
- 1,5 km na piechotę, aby odwiedzić wodospad Thi Lo Su
- Zabierz samochód z powrotem do Umphang House Resort
- Spacerując po Walking Street
1 stycznia 2020 r
- 5 rano Oglądanie wschodu słońca I morze mgły w Doi Hua End
- Zatrzymaj się, aby kupić pamiątki Pomnik w domu Kru San
** Cena 2500 bahtów / osobę
Wszystkie noclegi, wyżywienie, podróże **"
oraz:
"Specjalna promocja Podróż do Um Phang, tylko 2000 bahtów
Od normalnej ceny 2500 bahtów
Zarezerwuj już dziś - 31 lipca 2020 r."
Podejrzewam szum informacyjny.
[fb] Krzysztof Tomaszewski 08:52 | 10.07.2020
Cześć!Generalnie oczekiwałem raczej informacji od kogoś kto ostatnio tam był. To co podałeś to prosty przykład na to jak dać się nabrać. W styczniu tego roku dzwoniliśmy do znalezionych noclegowni w Umphang (dziwiła nas cena za nocleg była dość niska w granicach 300 bht za pokój) natomiast odnośnie transportu do wodospadu powiedziano nam, że trzeba zapłacić 2500 bht i jest to cena za wynajęcie kierowcy i auta (jak znajdzie się więcej osób to można podzielić koszt transportu).
Reasumując pakiet, który przytoczyłeś to 4000 bht (w promocji !) gdzie koszt transportu z Umphang do Thi Lo Su po uwzględnieniu kosztów noclegu , co do którego jestem zorientowany (300 bht za pokój/doba), oscyluje bagatela w granicach 3400 bht.
Dlatego zakładając wątek zwróciłem uwagę, że wolałbym opinię kogoś kto był i zna realia tego miejsca.
Piotr-Krk 11:34 | 10.07.2020
> To co podałeś to prosty przykład na to jak dać się nabrać.
To prawda. Należy uważać, aby ssię nie nabrać.
> W styczniu tego roku dzwoniliśmy do [...]
Otóż to! W styczniu. A w lipcu na stronie jest:
Specjalna promocja ❗❗
Ten 3-dniowy pakiet na 2 noce tylko do 31 lipca
** Specjalna cena tylko 2000 bahtów / osobę
W tym zakwaterowanie, wyżywienie, podróże **
>Dlatego zakładając wątek zwróciłem uwagę, że wolałbym opinię kogoś kto był i zna realia tego miejsca.
Spróbujmy przeanalizować Twoje oczekiwania. Szukasz osoby, która była na miejscu ale nie przed pandemią (bo ceny mogły ulec zmianie, nieprawdaż), lecz teraz, obecnie. Dobrze zrozumiałem?
[fb] Krzysztof Tomaszewski 12:29 | 10.07.2020
Cześć!Szukam kogoś kto w ogóle tam był (najlepiej w ostatnich latach ze względu na zmianę warunków dostania się w okolice wodospadu) i myślę, że czytelnie sprecyzowałem to w wątku.
Siłą tego forum było dla mnie to, że jak potrzebowałem jakiejś informacji to uzyskiwałem podpowiedzi i wskazówki od bardziej doświadczonych podróżników, które dane miejsce odwiedziły. Wiele razy pozwoliło mi to zaoszczędzić czas i pieniądze. Realne opinie i odczucia osób,które były i widziały, ułatwiają podjęcie decyzji i są dla mnie najbardziej wartościowym dopełnieniem ewentualnego planu podróży. I dlatego tu wciąż zaglądam.
Z całym szacunkiem ale wklejona w dobrej wierze oferta z facebook'a niewiele wnosi do tematu tym bardziej, że zakładając wątek zaznaczyłem, że szukam kogoś kto w tym miejscu był. Boksowanie się o to, że ceny sprawdzałem w styczniu a oferta z facebook'a dotyczy lipca nie dotyczy meritum wątku i chyba nie ma sensu się o to szarpać.
Piotr-Krk 20:58 | 10.07.2020
Jeśli w ciągu jednego dnia problem kosztów w dotarciu do wodospadu zniknął dla ciebie i ważne są tylko subiektywne odczucia z pobytu, to faktycznie moja informacja o aktualnej cenie pakietu jest zbędna.:)