Forum dyskusyjne

RUMUNIA-GÓRY ZWIEDZANIE koniec lipca

kategoria podróże po świecie

kraj Rumunia

grzesiekodm dołączył
03.02.2008

grzesiekodm 22:03 | 05.07.2008

Bucegi to góry stosunkowo niewielkie powierzchniowo i zarazem dobrze skomunikowane. Najlepiej zatem poznawać je podczas jednodniowych, góra dwudniowych wycieczek. Pomyślcie nad jakimś stacjonarnym obozem gdzieś w okolicy Busteni (np. wspomniana dolina Cerbului poniżej schroniska Diham) i organizujcie sobie całodniowe wycieczki na grań i z powrotem. W ten sposób zobaczycie najwięcej a jednocześnie nie będziecie musieli nosić ciężkich plecaków. Najciekawsze rejony to oczywiście północne i wschodnie urwiska z doliną Jepilor na czele. Na najwyższy Omul możecie zrobić co najmniej 3 wycieczki z różnych stron wchodząc i schodząc różnymi szlakami do punktów wyjścia. Bardzo ciekawą 2-dniową wycieczkę można zrobić z Branu zwiedzając po drodze tzw. zamek Drakuli w Branie i chłopski zamek w Rasznowie. W najwyższych częściach góry te nie są zbyt ciekawe. Dużo dróg, silna erozja, brak lasów tworzą raczej smutną scenerię. Poza tym w okolicach schronisk i górnych stacji kolejek są one bardzo zaśmiecone.

zgłoszone do moderacji

sybia dołączył
04.07.2008

sybia 17:27 | 05.07.2008

Dzięki. Dzwoniłam tam dziś i rzeczywiście jest szansa, że będę mieć mapę. A jaką trasę byś polecił w Bucegach, tak na 6-7 dni?

zgłoszone do moderacji

grzesiekodm dołączył
03.02.2008

grzesiekodm 11:23 | 05.07.2008

Rzeczywiście nie doczytałem tego "LUB" :)))
Mapę kupisz w Sklepie Podróżnika. Jak nie będą jej mieli na stanie, to do kilku dni sprowadzą na zamówienie. Poza tym na miejscu również kupisz bez problemu.

zgłoszone do moderacji

sybia dołączył
04.07.2008

sybia 10:38 | 05.07.2008

Dzięki za cenne podpowiedzi. Ja napisałam że planujemy Bucegi LUB Fogaraskie. Oczywiście zdaję sobie sprawę że obydwu nie dało by się przejść ze zwiedzianiem w ciągu 2 tygodni:-) Ja właśnie chciałam iść w Bucegi i zwiedzić te miejscowości co wymieniłeś ale problem jest taki że nigdzie mapy Bucegów nie mogę dostać:( a Fogaraskich mapę mam. Liczymy że może na miejscu kupimy.

zgłoszone do moderacji

grzesiekodm dołączył
03.02.2008

grzesiekodm 17:24 | 04.07.2008

Jeżeli mogę coś zasugerować...
W 14 dni (a właściwie w 10 po odliczeniu przejazdów) nie jesteście w stanie zrobić gór Bucegi i Fogarskich, a co dopiero morza! Chyba, że wasz pobyt w Rumunii będzie polegał na samym jeżdżeniu z miejsca na miejsce? Lepiej od razu pomyśleć o czymś, co jest możliwe do zrealizowania w tak krótkim czasie. Skupcie się na jednym miejscu, np Bucegi + zwiedzanie Sinaii, Busteni, Braszowa, Bran, Rasznów + Patra Mare. Wszystko to znajduje się w jednym miejscu i jest dostępne pociągami i/lub autobusami. Poza tym za darmo możecie nocować na polu namiotowym w dolinie Cerbului poniżej schroniska Dihamului.

zgłoszone do moderacji

sybia dołączył
04.07.2008

sybia 11:39 | 04.07.2008

Witajcie, wybieramy się (3 osoby, wiek 27 lat) na wyprawę do Rumunii
na 2 tygodnie:wyjazd 19.07 (ewentualnie 18 lub 20.07);cel: góry
Bucegi lub Fogarasze +zwiedzanie okolicznych miejscowości oraz opcjonalnie wybrzeże Morza
Czarnego-jak starczy czasu i pieniędzy. Szukamy 3-4 osób na całą wyprawę
lub tylko na przejazd pociągiem Kraków-Bukareszt (ponieważ dla grup
zniżki na pociąg!!!:-)
Jeśli ktoś jest chętny to prosze o kontakt: sybia@gazeta.pl

zgłoszone do moderacji

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2026 Globtroter.pl