Forum dyskusyjne
prambanan i borobudur w jeden dzień
kategoria podróże po świecie
kraj Indonezja
iba4 16:53 | 22.07.2012
Cześć:Jak w tytule , mam trochę ograniczony czas, stąd pytanie, czy dam radę w trakcie jednego dnia zobaczyć obie te światynie. Jeżeli tak, to jak najlepiej to zorganizować?
Z góry dzięki
fotodrab 19:16 | 22.07.2012
Dasz rade bez najmniejszego problemu. Najlepiej jest wypozyczyc skuter. Do Prambanan z okolic Maliboro St. ( glowna , handlowa ulica w starej Jogja) jest ok 12 km, a do Borobudur ok 40 ( ale w inna strone). Wycieczki organizowane do 2 swiatyn w jeden dzien sa chyba rowniez dostepne ( nie jestem tego w 100% pewien, bo nigdy z takich opcji nie korzystam).
Przemysław Supernak SuperGlob 09:43 | 23.07.2012
Dasz radę jeśli wypożyczysz skuter tak jak radził poprzednik. W przypadku korzystania z komunikacji miejskiej może być trochę trudniej, ale też się da jeśli wyjedziesz wcześnie rano. Wypożyczenie skutera to w Indonezji koszt rzędu 35-50 000 IDR (15-20 zł) za dzień. Benzyna jest śmiesznie tania w całym kraju (ok. 1,70 zł/l), więc to najlepszy i najtańszy środek transportu w tym kraju.
Przemysław Supernak SuperGlob 09:45 | 23.07.2012
Jeszcze ważna rzecz przy wypożyczaniu skutera - potrzebne jest międzynarodowe prawo jazdy - indonezyjska policja na pewno to sprawdzi. W Polsce kosztuje to ok. 30 zł i czeka się do tygodnia.
AdamNitka 08:56 | 24.07.2012
Cześć,jeśli wolisz odwiedzić te dwie świątynie samochodem a nie motorem. TO mogę zaproponować kontakt do kierowcy, z którym współpracuje. Obwiezie cie po Yogy i Borobudur i Prambanan. Jeśli jesteś zainteresowana to pisz na info@zobaczbali.pl
pozdrawiam
Adam
iba4 19:07 | 25.07.2012
Cześć,Niestety nie będę miał czasu wyrobić sobie międzynarodowego prawa jazdy, pochodzę z małego miasteczka na mazowszu i musiałbym stracić na to dwa dni, niestety ze wzgledu na szkołę i wykorzystany już, zaplanowany urlop na wyjazd do indonezji nskazany jestem na transport publiczny lub najem kierowcy z samochodem
bynio 19:34 | 25.07.2012
Bez sensu samochód, wypożycz po prostu skuter, nikt nie będzie Cię pytał o prawo jazdy. Na wszelki wypadek weź polskie.Zbyszek
fotodrab 02:43 | 26.07.2012
W Indonezji na prowadzenie skutera, nie jest wymagane jakiekolwiek prawo jazdy...co niestety daje sie mocno odczuc na drodze. Jedynym problemem moze byc Twoja polisa ubezpieczeniowa. Dokladnie sprawdz, czy pokryje ewentualne koszty leczenia w razie wypadku, jesli nie spelniasz polskich norm dotyczacych prawa jazdy.
Przemysław Supernak SuperGlob 08:33 | 26.07.2012
No, nie wiem czy prawo jazdy na skuter nire jest wymagane... Byłem kontrolowany przez policję kilkakrotnie i zawsze pierwsze, o co pytali to międzynarodowe prawo jazdy.
bynio 09:54 | 26.07.2012
Na pewno nikt o prawko nie pyta przy wypożyczaniu.A tak w temacie to najlepszą opcją jest pojechać rano do Borobuduru, najlepiej na wschód słońca, niestety dodatkowo płatny lub tuż po i potem do Prambananu. Jest też opcja noclegu w hotelu Manohara przy Borobudurze, a wtedy wstęp jest za free. Hotel palce lizać.
Zbyszek
bynio 09:58 | 26.07.2012
Można wtedy wchodzić i wychodzić skolka ugodno, do znudzenia. Więc może pojechać na nocleg pod Borobudur, autobus z Jogjy plus riksza z dworca pod Borobudur.Zbyszek
bardo 11:18 | 28.07.2012
ja obejrzałam obie te świątynie w 1 dzień, korzystając ze zorganizowanej wycieczki, tak jest wg. mnie najlepiej, nie musisz się martwić jak dojechać, czym i tracić czas na zorganizowanie samemu. Koszty jak pamiętam nie były wysokie.Pozdr.
taxi 08:33 | 14.11.2012
Proponuję zwiedzanie Borobudur o wschodzie słońca, a potem korzystając z komunikacji miejskiej lub samochodu z kierowcą nawet po zatłoczonych ulicach Yogyakarty bez problemu zdążysz zwiedzic Prambanan. Wieczorem godny polecenia jest Ramayana Dance Show w teatrze pod gołym niebem z widokiem na cudnie oświetlony Prambanan.
turkus 19:58 | 14.11.2012
Zdecydowanie polecam skorzystanie z lokalnego biura. Przy Jalan Sastrowijayan , po prawej idąc od Malioboro jest biuro, w którym pakiet obu światyń, jest w cenie biletów wstępu. Deal polega na tym, że obcokrajowcy turyści płacą bilet 10 x droższy, a biuro załatwia bilet taniej, więc nie ma potrzeby doliczać opłaty za przejazd.
Raphael 17:05 | 15.11.2012
Super, zapomnieliście napisac ze nastepnego dnia będziecie na Bali a kolejnego w Jakarcie, a wogóle to w tydzień zwiedzacie pół Indochin bo tyle macie urlopu...To jest podobno portal dla podrózników... Tylko gdzie to podróżowanie? Chyba raczej zaliczanie w biegu kolejnych punktów programu.
powodzenia,,,
turkus 18:20 | 15.11.2012
Raphael, skąd u Ciebie ta agresja? jeśli to zespół przesilenia jesiennego, to polecam weekend w górach, jest ślicznie i pusto.Podróżnikowi z "doświadczeniem" nie przystoi zaliczać Indonezji do Indochin.
Raphael 19:27 | 16.11.2012
Turkus, Twój cynizm średnio trafiony bo z mojej wypowiedzi nie wynika żebym Indonezję zaliczał do Indochin. Co ma gruszka do pietruszki? :)Miłego "podrózowania" :)
Waldek123 08:44 | 29.11.2012
Ja też uważam, że agresja. Niech każdy podróżuje jak lubi. A cynizmu u Rafaela nie zauważyłem. Znajomość geografii owszem :)WW