/ / INDONEZJA > Bali Lombok- atrakcje > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Bali Lombok- atrakcje

kategoria podróże po świecie

Dorota_H dołączył
04.02.2013

Dorota_H 18:21 | 05.02.2013

Atrakcji na tych wyspach mnóstwo a ja mam czasu bardzo niewiele. Mam prośbę do osób, które tę wyspę odwiedziły, jakie jest Wasze top 5 atrakcji które trzeba koniecznie zobaczyć, mam tu na myśli różnego typu ciekawe miejsca.

fotodrab dołączył
11.02.2012

fotodrab 09:42 | 08.02.2013

Na Bali sa to z pewnoscia pola ryzowe w centralnej czesci wyspy. Nastepnie Kintamani i Lake Batur. szczegolnie droga po wschodniej czesci jeziora, biegnaca wzdluz niemal pionowego zbocza wulkanu az do trzeciej ( ostatniej ) wioski. Od tego miejsca mozna plynac lodka na slynny cmentarz, ale mimo bardzo malej odleglosci zmowa cenowa powoduje, ze nie jest to tania impreza. Zjazd od Kintamani na strone polnocna wyspy to atrakcja sama w sobie, Fajny jest most Tukad Bangkung w Plaga Village, Petang Sub District, Badung Regency, Bali . To jeden z najwyzszych mostow w Azji. Warto tez podjechac do Amed. Rano z okolicznych klifow znajdziesz super widoki. Na Lombok - Singiggi, szczegolnie polnocne okolice miasteczka to co chwile cudowne zatoczki z pieknymi plazami i kokosowymi palmami, Kuta, Selong Belanak Beach , mt Rinjani i wodospady po polnocnej stronie.

Golik dołączył
06.02.2013

Golik 20:09 | 08.02.2013

1. Góra Agung.
2. Ubud.
3. Uluwatu.
4. Safari w górach - lepsze niż w Nepalu czy na Sri Lance.
5. Bardzo polecam nurki, najlepiej z którejś z okolicznych wysepek.
6. Z takich mniej efektownych, ale ciekawych miejsc jest Nusa Dua i 5 nowych świątyń różnych religii obok siebie. Najsympatyczniej wspominam szkółkę w meczecie. Synkretyzm religijny widoczny jest też w pobliskim Pukasmas Adat.
7. Kutę wspominam jak najgorzej: okradziony i pobity chłopak z grupy, naciągnięte turystki, potłuczone szkło na plażach, prostytucja, dyskoteki i pijani Australijczycy.

fotodrab dołączył
11.02.2012

fotodrab 01:50 | 09.02.2013

Jak widzisz Doroto zdania sa podzielone :)
Golik - pijani Australijczycy to ciagle bardzo przyjazni ludzie...glosni, ale nastawieni bardzo przyjaznie. Kuta, o ktorej pisalem to Kuta Lombok, a nie Kuta Bali :) Tej ostatniej nie polecalbym nikomu, poza notorycznymi imprezowiczami.
Wchodzenie na Gunung Agung przy 2 tygodniach wolnych na cala Indonezje chyba nie jest najlepszym pomyslem. Jesli juz koniecznie jakis trekking, to Mt Rinjani na Lombok ma tu o wiele wiecej do zaoferowania.

mojito dołączył
23.06.2011

mojito 13:34 | 09.02.2013

Polecam zamieszkać w Ubud...niesamowita atmosfera, można rano iść na klimatyczny rynek., zwiedzić "Małpi Las"...uwaga...małpy są wredne...;-), można wypożyczyć rower albo skuter i pojeździć po okolicy która jest naprawdę przepiękna!!!(Nie bać się wchodzić w zakamarki...;-), Jeżeli chodzi o plażowanie to polecam wyspy Gili...biały piasek, przezroczysta woda, piękna rafa i wszechobecne grzybki halucypki...;-)Totalny luz!!!
Na Bali warto zobaczyć wszystkie znane świątynie, jest to bardzo mistyczne i magiczne przeżycie...;-)
Dobra rada...omiń Kutę...

paukurz dołączył
09.02.2013

paukurz 17:01 | 09.02.2013

Moim zdaniem najlepiej zamieszkać w 2 miejscach ( i wynająć auto lub auto z kierowcą- około 30 USD/d)
W ubud ( stamtąd warto zwiedzić 1 dzień - pola ryżowe, Tirtha Empul, Elephant cave i dojechać aż do Mt Batur i odwiedzić tamtejsze gorące źródła) Nie polecam Besakih Temple- zdierają kasę i są dosyć namolni
2d/3d- Ubud Market, świątynie i np Monkey Forest oraz safari na słoniach i rafting - Jest BOSKI!!! and rzeką pływają jaskrawożółte ptaszki i możesz pływać pod małym wodospadem)
4d Gunung Kawi i wracając np Uluwatu Temple, w okolicy można pływać z delfinami (nie polecam Lovina- bo tam pływasz w basenie, a tu w morzu) warto spać np na Nusa Dua (jest spokojnie, brak dyskotek) Na Nusa Dua można też zrobić krótkie i tanie safari na wielblądach (30 min lub 1 h, po przepięknej plaży)
Pozdrawiam

Golik dołączył
06.02.2013

Golik 23:23 | 31.03.2013

Po doprecyzowaniu o którą Kutę chodzi jakoś dużej rozbieżności między nami nie ma. Tym bardziej, że chyba zgodzisz się, że nawet przyjaźni Australijczycy są raczej atrakcją w Australii, a na Bali i okolicach są ciekawsze obiekty.

Dorota_H dołączył
04.02.2013

Dorota_H 19:19 | 09.02.2013

Widzę, że ile ludzi tyle opinii :)
Bardzo mnie zachęciliście do odwiedzenia Ubud, przeznaczyłabym na nie dwa dni. Czy dam radę w tym czasie zwiedzić : Gunung Kawi, Monkey Forest ,Tegallang, Pura Besakih i przejechać się w okolice jeziora Batur i Kintamani?
Odpuszczę sobie południe i północ Bali, bo chciałabym jednak trochę czasu poświęcić na Lombok, popłynąć na Gili, i tak jak kolega doradził, pojechać na południe, do Kuty (Lombok) i w okoliczne wioski
Co ciekawe, rozmawiałam z paroma osobami z Indonezji, każda stwierdziła, że na Bali nr 1 to Kuta. Widać z ich punktu widzenia pijani turyści to atrakcja sama w sobie :)

paukurz dołączył
09.02.2013

paukurz 01:25 | 10.02.2013

2 dni na Ubud i okolice wystarczą, jak dla mnie Kuta jest straszna, jedyny plus to możliwość serfingu

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl