Forum dyskusyjne
Karimunjawa
kategoria podróże po świecie
kraj Indonezja
biperion 12:44 | 16.03.2015
Witam,Czy ktoś z Was był na Karimunjawie?
Generalnie chciałbym się dowiedzieć jak najłatwiej się tam dostać. Myślałem o tym żeby z Semarang udać się do Jepary - stąd moje pierwsze pytanie:
1. Czy ktoś wie jak najlepiej z lotniska Semarang dostać się do Jepary? Taksi (jaki koszt?) do dworca, a potem autobus (mam cały dzień na tą odległość;)
2. Czy w Jeparze wystarczy że pójdę do portu? Czy potrzebuje iść do jakiejś agencji żeby wcześniej kupić bilety?
Dziękuję.
jamaj 01:16 | 17.03.2015
WitamCo do Semarang to nic nie polecę jechałem od strony Surabaya,na pewno musisz dostać się do Jepara i nie musisz korzystać z żadnej agencji bilety są sprzedawane bezpośrednio przed promem, są speedbot i normalny prom oczywiście cenowo się różnią dość znacznie ktoś ostatnio wrzucał rozkład promów na forum musisz poszukać,warto zabrać z sobą jakiś słowniczek niewiele ludzi mówi po ang.Zdecydowanie warto najpiękniejsza woda jaką widziałem w Indonezji choć nie na samej Karimun tylko na wycieczkach snurkowych powodzenia i fajnej pogody,jak masz jakieś pytania to śmiało choć byłem jakieś 2 lata temu to chętnie odpowiem bo naprawdę warto tam pojechać.
biperion 13:26 | 17.03.2015
Dzięki wielkie za odpowiedź, pewnie dostanę się do Jepary i potem na prom, myślałem że muszę w jakiejś agencji bilety kupować:)Co polecasz na Karimunjawie? Będę tam 5 dni i chce je wykorzystać na maxa :)
Snurkowanie to na 100%, widziałem że jeszcze jakiś las tam do zwiedzania jest i targ i w sumie tyle, no i żeby wynająć skuterek :)
jamaj 13:52 | 17.03.2015
witamSama Karimunjawa to nic specjalnego objechaliśmy skuterkiem prawie całą w poszukiwaniu pięknych plaż i takowych nie znaleźliśmy,są trzy i to całkiem nie daleko jedna hotelowa i trzeba zapłacić za wstęp ale jakieś drobne no i leżak masz w cenie,następna dzika ale strasznie zabrudzona no i najfajniejsza na wschód od wioski dgzie są stragany z jedzeniem.Tak naprawdę to bazują na całodziennych wypadach snurkowych za 15$ z lunchem w cenie przynajmniej tak było w 2013 naprawdę warto woda jak na moim zdjęciu profilowym do wyboru wschód lub zachód polecam jedno i drugie,lasek to pewnie dżungla niestety nie mogę polecić bo się nie zapuszczaliśmy. Mogę polecić do spania gusthouse Azza przyzwoite ceny bez klimy (bo nie ma sensu regularne braki w dostawie prądu)prysznic typu bucket challenge ale mają bardzo czysto tylko cztery pokoje nie mówią po ang i świetne jedzenie za taniochę,za nim tam trafiliśmy to nie jednokrotnie chciano od nas 50-60$ za noc w Azza tylko 10$
na targu też lepiej komunikować się przez słowniczek bo inaczej ceny rosną dziesięciokrotnie powodzenia ;)
jamaj 13:56 | 17.03.2015
Zapomniałem jeszcze wspomnieć o bankomacie jest tylko jeden i nie akceptuje kart Visa Master bez problemów.
biperion 17:11 | 17.03.2015
Dzięki za odpowiedź, czyli pięknych rajskich plaż raczej się nie spodziewać?Byłeś może tutaj: https://hikmahilhamsasongko.wordpress.com/2010/11/01/mr-hasanuddins-private-beach-2/ ?
Co do snorklowania, to wynajmowałeś w hotelu? Bo w sumie w hotelu patrząc na ceny to wychodzi drożej niż 15.
jamaj 15:53 | 18.03.2015
hejaCiężko powiedzieć bo na zdjęciu naprawdę nie wiele widać ale raczej mi to wygląda na miejsce gdzie skuterkiem nie dojedziesz są miejsca gdzie możesz dopłynąć tylko łódką. Snurkowanie raczej w hotelu braliśmy ale na miejscu znaczy w porcie napewno coś znajdziesz za tą cenę tych łodzi jest sporo choć nie obiecuję takiej ceny bo to już dwa lata od naszego pobytu.
jamaj 16:19 | 18.03.2015
Jak chcesz to mogę wysłać jakieś zdjęcia tych plaż to będziesz miał rozeznaniepróbowałem wysłać na prywatną wiadomość ale chyba nie da rady,co do plaż to ciężko powiedzieć żeby nie były rajskie ,daj maila na priw to coś podeślę
maggalus 16:21 | 10.02.2016
Cześć, czy ktoś z Was był na Karimunjawie w pierwszej połowie marca? Czy w jeszcze trwającej porze deszczowej można tam snorkelować? Czy infrastruktura turystyczna (łodzie, promy, noclegi) działa?