Forum dyskusyjne
Pogoda w Indonezji
kategoria podróże po świecie
kraj Indonezja
[konto usuniete] 16:23 | 02.04.2013
Jakie są Wasze doświadczenia z pogodą w Indonezji w okolicach maja? Jakich warunków można się spodziewać w tym czasie na poszczególnych wyspach?Niestety opóźnił mi się urlop i moje pierwotne plany zniweczył monsun, szukam alternatywnej azjatyckiej destynacji, gdzie w maju nie będę spalony ekstremalnym upałem lub zatopiony deszczem...
Beata & Tomek Globetrotting 11:25 | 03.04.2013
w maju już powinno być ok, ponieważ sezon w Indonezji jest odwrotny do lądu Azji Pol-Wschodniej. Jak końcem maja przychodzi monsoon do Malezji i Tajlandii to Borneo, Filipiny i Indo maja super pogodę. Oczywiście każdego roku jest inaczej. My byliśmy w tych stronach od końca maja po poł. września i pogoda była fantastycznapowodzenia,
B&T
jamaj 13:19 | 04.04.2013
nie wiem ale za cztery tygodnie sam się przekonam
kasy1 22:11 | 04.04.2013
Ja bylem dwukrotnie od konca kwietnia do maja-czerwca i pogoda byla fantastyczna.Deszcz okazjonalnie ....Wg mnie najlepsza pora,bo przed sezonem.
[konto usuniete] 20:11 | 05.04.2013
Dziękuję za Wasze uwagi.Które wyspy odwiedziliście? Trudno chyba całą Indonezję wrzucić do jednego worka, pewnie trochę inne warunki są na Bali niż Papua...
Przy okazji się zapytam co polecacie, jakie miejsca się Wam "sprawdziły", co zrobiło największe wrażenie a co lepiej sobie odpuścić? Szczególnie interesują mnie te mniej popularne zakamarki, spoza turystycznej top listy. Z dala od turystów, bliżej ludzi i lokalnych problemów.
Beata & Tomek Globetrotting 00:44 | 06.04.2013
cala Indo ma ten same sezony procz wlasnie Papua i Spice Islands (nie pamietam nazwy tego archipelagu). My bylismy w Kalimantan (Borneo), cala Sylawesi, Jawa i Lombok z Gilis i ulubione jest zdecydowanie Sulawesi - zostalismy tam prawie miesiac;-) odpuscilabym sobie Kuta na Bali i moze Gilis sa za turystyczne chociaz ta Meno byla dosc fajna:-) Kalimantan jest ciezki do podrozowania i nie przyjazny podroznikom, moim zdaniem:-(pozdrawiam,
Beata