Forum dyskusyjne
Formalności na granicy
kategoria podróże po świecie
kraj Ukraina
roman xxx 09:13 | 10.06.2013
W sierpniu wybieramy sie do Odessy na wakacje.Jakie dokumenty (formularze) i opłaty są przy przekraczaniu granicy samochodem.
Mgławica 15:03 | 10.06.2013
Jeśli jedziesz samochodem autem musi jechac właściciel pojazdu inaczej musisz miec przetłumaczoną na ukraiński umowę notarialną podpisaną przez właściciela pojazdu celem użytkowania auta na Ukrainie. Opłat jako takich nie ma, dopiero na Krymie i tylko tam płaci się opłatę za zanieczyszczanie środowiska ale to płacą prawie wyłącznie autobusy. Kiedyś były karteczki do których wpisywano rejestrację auta ale tego już też nie ma. Także dowód rejestracyjny, OC i ewentualnie ta umowa więc lepie jechac własnym pojazdem.
roman xxx 15:47 | 10.06.2013
Dzięki za informację.Pozdrawiam.
Smok-1 19:39 | 10.06.2013
Wydaje mi się że musisz mieć zieloną kartę (chyba sprawdzają)
Mgławica 14:04 | 14.06.2013
tak zapomniałam o tym:) zielona karta jest wymagana przy przekraczaniu granicy
bialyzibi 07:03 | 19.06.2013
Jak wygląda sprawa kartek imigracyjnych , wypisuje się nadal czy już nie obowiązują ? Ciągle spotykam się z sprzecznymi informacjami nawet na oficjalnych stronach Straży Granicznej.
Smok-1 08:44 | 19.06.2013
Nie spotkałem się z czymś takim na Ukrainie ani ostatnio (sierpień 2012), ani wcześniej ....
bialyzibi 23:30 | 22.06.2013
Bo krótko jeździsz . A ja zawsze miałem, czy to w 2006 roku czy w 2010 roku.Teraz obowiązek ten dotyczy tylko kierowców , takie info uzyskałem od Polaków prowadzących pensjonaty na Krymie
Smok-1 10:29 | 24.06.2013
Wiesz w 2011 byłem również jako kierowca. Karteczek migracyjnych żadnych nie wypełniałem
Smok-1 10:30 | 24.06.2013
Zawsze możesz sprawdzić aktualne info na stronach MSZ, albo w ambasadzie, konsulacie Ukrainy w Polsce. Tam chyba muszą mieć aktualne info ?