/ / INDONEZJA > Papua Zachodnia Celebes-poszukuję informacji > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Papua Zachodnia Celebes-poszukuję informacji

kategoria podróże po świecie

romantecza dołączył
29.12.2010

romantecza 15:16 | 11.06.2013

Poszukuję informacji od osób które odwiedziły wyspy na własną rękę.Wybieram się we wrześniu na 3tyg.
Papua Zachodnia- treking Dolina Baliem
Celebes- lud Toraja oraz rafting w ok. Rantepao
Jawa- świątynie,wulkany

[konto usuniete] dołączył
25.01.2011

[konto usuniete] 15:32 | 11.06.2013

Napisz jeszcze jakich konkretnie informacji szukasz odnosnie Jawy. Temat swiatyn i wulkanow jest w Indonezji dosyc obszerny :)

romantecza dołączył
29.12.2010

romantecza 17:44 | 11.06.2013

Interesują mnie głównie dwie pierwsze wyspy(transport,nocleg,przewodnik,bezpieczeństwo,koszty itp) a Jawa to tylko dodatek ale wszystkie sugestie mile widziane:)
Wulkany Bromo i Merapi i standartowo Borobudur i Prambanan.

25.01.2011

[konto usuniete] 08:03 | 12.06.2013

Borobudur i Prambanan można odwiedzić na kilka sposobów. Z Yogyakarty w oba miejsca możesz podjechać miejskim autobusem, mozna wtedy zwiedzac we wlasnym tempie, jeżeli chcesz się załapać na wschód słońca to autobus jezdzi za pozno. Zorganizowana wycieczka wcześnie rano na "sunrise" lub w ciagu dnia. Jak ktos lubi maraton to są nawet opcje, które opedza za jednym zamachem oba kompleksy świątyń w jeden dzień. Można sobie tez zrobić nocleg w wiosce koło Borobudur (jackpriyana@yahoo.com.sg) i przy okazji zrobić wycieczkę po ciekawej okolicy. Świątynie są trochę rozrzucone po okolicy więc rower, motor, becak się przyda. Noclegi Yogya i okolice to około 10-20$ za 2os.

Punkt wypadowy na Bromo to wioska CemoroLawang, dojazd busem z Probolinggo (startują przy drodze w okolicach dworca autobusowego). Noclegi w Cemoro okolo 10$ home stay, sa tez drozsze hotele. Mt Bromo jak i punkt widokowy na okolicznym Penanjakan są osiągalna na własnych nogach. Przed wschodem słońca ruszają tez zorganizowane wycieczki, które wioza jeepami turystów na punkt widokowy a pózniej zjeżdżają do kaldery. Skala tego zjawiska jest potezna (dosłownie setki samochodów) i jak dla mnie jest to zniechecajace, Bromo jest zapchane turystami. Oficjalny punkt widokowy to taki mały cyrk, tłok, ze nie można się przecisnac więc nikt nic nie widzi i wszyscy wyciągają ręce z aparatami ponad głowy, żeby zrobić zdjęcie, jak na koncercie :) Wyglada to komicznie jak blyskaja setki lamp w aparatach bo ludzie fotografuja wschód słońca i wulkan...
Jednym słowem jak ktoś się upiera przy Bromo to najlepiej na własnych nogach i na "własny punkt widokowy". Jeszcze lepiej sobie Bromo odpuścić i wybrać się na inny wulkan, np Ijen jest duzo ciekawszy. Na Merapi nie wchodzilem więc szczegółów nie znam, wiem ze z Yogyakarty można sobie zorganizować transport do Selo, wioski wypadowej po północnej stronie wulkanu. Warto tez sprawdzić aktualny stan, Merapi jest ciagle aktywny i co jakiś czas zamykają strefę w otoczeniu wulkanu w zależności od poziomu zagrożenia.

romantecza dołączył
29.12.2010

romantecza 10:28 | 12.06.2013

Dzięki:)
Faktycznie pomyślę jeszcze nad Bromo bo nie przepadam za komercją.
Co do świątyń to można tam wypożyczyć pojazd na miejscu,kupić mapkę i zwiedzać na własną rękę?
Jeszcze transport z Surabaja do Yogi.Co wybrać-kolej,autobus,lot?Myślałem nad pociągiem bo to coś nowego w moich podróżach:)

25.01.2011

[konto usuniete] 13:30 | 12.06.2013

można zwiedzać na własna rękę, motor pozyczysz bez problemu, 4$ na dzień. niemniej przewodnik się przydaje jak chcesz się czegoś wiecej dowiedzieć, chyba ze się sam przygotujesz przed wyjazdem :)
Ja po Jawie jeździłem pociągami, tanio i jak dla mnie wygodniej niż w autobusie, tu masz rozkłady i rezerwacje: tiket.kereta-api.co.id

fotodrab dołączył
11.02.2012

fotodrab 18:48 | 13.06.2013

Niewiele moge pomoc w przypadku Irian Jaya, czy Celebes, ale w przypadku Jawy mysle, ze pomimo calej komercji zwiazanej z Bromo, to warto zobaczyc cala kaldere. Ja az takiego tloku o wschodzie, o jakim pisze Sobi nie mialem, ale tez bylem tam w gorszym sezonie. Pociagi na Jawie sa jak najbardziej ok. Bylem zaskoczony czystoscia stacji - zwlaszcza w Surabaya ( to niewielka stacyjka, chociaz spodziewalem sie giganta). Opcja ta jednak zalezy od czasu, jakim dysponujesz. Nie jestem juz pewien, ale zdaje sie, ze droga do Yog zajela gdzies ok 6 godzin. W Yogyakarta moim zdaniem warto wypozyczyc w miare wiekszy motor - chociaz poza 125cc raczej nie wyskoczysz. Full manual, lub semi nie jest najgorszy, ale nie wypozyczaj czegokolwiek z malymi kolkami i najpierw zorientuj sie dokladnie co pokrywa Twoja polisa ubezpieczeniowa. Prambanan leu na wschodnich obrzezach miasta - z centrum jakies 20 min na motorze. Borubudur znajdziesz ok 30 pare km na polnocny zachod od miasta. Jezdzilem tam pare razy i bez szalenstw na motorze dojedziesz od 30 do 55 min ( w zaleznosci od natezenia ruchu. Zwlaszcza w Borubudur warto miec ze soba motor. Dookola mnostwo przepieknych drozek prowadzacych w gory, posrod ryzowych pol. Krajobraz idylliczny. Stamtad tez mozesz dojechac do najwyzszych wiosek na Merapi. Nie wiem czy wolno wchodzic samemu ( nie wchodzilem, gdyz zaziebilem sie tam dosyc powaznie.)

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl