Forum dyskusyjne
Plan podróży i parę pytań
kategoria podróże po świecie
kraj Tajlandia
doominik 12:14 | 01.10.2013
Witam. Planuję wyjazd do Tajlandii w dniach 1.03.2014 - 15.03.2014 i jestem w trakcie układania planu podróży. Z grubsza już plan mam ułożony jednak w drugim tygodniu waham się co do paru miejsc i chciałbym poznać opinię osób, które już tam były.1. Przylot do Bankoku 1.03 i pobyt do 4.03.
a)1.03-2.03, zwiedzanie Bankoku (świątynie, wycieczka po kanałach)
b)3.03, zwiedzanie Ayutthaya.
2. Wyjazd (kolej)4.03 (godziny poranne) do Kanchanaburi i pobyt do 6.03
a)4.03 przejazd "koleją śmierci" i obejrzenie Kanchanaburi.
b)5.03 Całodniowa wycieczka do parku Erawan
3. Wyjazd (kolej) 6.03 (godziny poranne) do Koh Samui
a) pobyt na Koh Samui do 10.03
4. Wyjazd z Koh Samui do Krabi lub Ko Phi Phi lub Phuket i pobyt do 14.03.
5. Powrót na samolot do Bankoku
I teraz co myślicie o tym planie?
Ad.1. Czy tyle dni w zupełności starczy na Bankok? Nie mam zamiaru biegać ale też nie mam zamiaru wchodzić do wszystkich świątyń.
Ad.3. Zastanawiam się co wybrać? Pobyt na Koh Samui czy może Ko Phangan.
Ad.4. A potem po pobycie na jednej z tych dwóch wysp Zakwaterować się gdzieś w Krabi czy może Phi Phi albo jeszcze Phuket.
Tak wiem że Phukhet jest bardzo skomercjalizowany ale chciałbym wybrać się na wycieczkę do parku Ao Phang a to chyba jedyne miejsce skąd takie wycieczki się odbywają. Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie i polecenie czegoś innego.
Co do wysp i plażowania to od razu napiszę że nie interesują mnie klimaty z setkami hałaśliwych klubów nocnych. Preferuję jakieś klimatyczne lokalizacje ze spokojnymi knajpkami gdzie można smacznie zjeść i popróbować drinków oraz ponurkować i poplażować. Dlatego nie wiem jaką wyspę wybrać.
Jak się nazywają miejsca gdzie można kupić bilet łączony kolej+bus+prom? Czy jest jakaś strona gdzie można znaleźć koszt przejazdu z miejsca na miejsce? Koleje znalazłem ale busów nie mogę.
Czy istnieje połączenie do Kanchanaburi z Bankoku? Na mapie jest linia kolejowa ale na tej stronie nie ma połączeń http://www.thairailticket.com.
Czy jest sens rezerwować wcześniej przez internet noclegi w wymienionych lokalizacjach czy lepiej na miejscu?
Dziękuje
Michelle 15:51 | 02.10.2013
Cześć, jeśli o wyspy chodzi to polecam KoSamet, zaledwie 200km od Bangkoku. Cała wyspa to park i jest tam dość spokojnie. Rajsko, jak na każdej wyspie w Tajlandii :) Co do pobytu w samym Bangkoku to 3 dni wystarczą.Wszędzie noclegi znajdziesz na miejscu, nie ma sensu ich teraz rezerwować. Zawsze możesz się potargować i załatwić sobie spanie o wiele taniej niż przez neta.
Ja jechałam z Bangkoku do Kanchanaburi autobusem. Należy wsiąść w autobus nr 516 (platforma 13) na dworcu (płd lub pn - zapytasz na miejscu). Długość jazdy ok. 3h.
Ania
http://annsitchyfeet.wordpress.com/2013/03/14/most-na-rzece-kwai/
doominik 20:08 | 02.10.2013
Tak mogę pojechać do Kanchanaburi autobusem, ale bardziej mi chodzi o dostanie się później na pociąg relacji Bankok - Surat Thani bez wracania do Bankoku. Jeśli tam jednak autobusy nie dochodzą to trzeba będzie jakimś busem podjechać na trasę pociągu.Co do Ko Samet, to wschodni i północny rejon Tajlandi zwiedzę następnym razem :). Tak więc wybiorę plażowanie gdzieś na południu tylko jeszcze nie wiem gdzie.
P.S. Co do bloga to bardzo mi się spodobał. Miło się czyta, piękne zdjęcia i co najważniejsze przejrzysty layout. :)
Pozdrawiam
t-ae 23:38 | 02.10.2013
1. co do planu to sie nie wypowiadam, gdyz jest to kwestia indywidualna ile czasu chcesz spedzic w konkretnym miejscu.2. co do pobytu koh samui/koh phangan wybralismy koh phangan - wyspa mniejsza, mniej drogich resortow wiecej hoteli w przyzwoitych cenach
3. co do krabi/phi phi nocowalismy na phi phi - komercja straszna ale przynajmniej nie trzeba z krabi doplywac i mozna znalezc hotel na uboczu z dala od halasu, mozesz tez rozwazyc phuket, ale wydaje mi sie ze nocleg w krabi nie ma wielkiego sensu.
4. z tego co pamietam to pociag do kanchanaburi odchodzi z innego dworca kolejowego w bkk niz do surat thani. nie jestem pewny gdyz ze wzgledu na brak czasu poruszalismy sie busami. bkk-kanchanaburi, kanchanaburi-hua hin (omijajac bkk) a potem dalej na koh phangan.
5. co do biletów bus+prom to nie ma z tym problemu, jest kilka firm zajmujacych sie takimi przejazdami np lomprayah, ale sa tez tansze ktorych nazw nie znam. bez problemu kupisz w pierwszym lepszym lokalnym biurze podrozy.
6. nie ma sensu rezerwowac hoteli, wszystko znajdziesz na miejscu pamietajac ze plan moze sie zmienic bo np nie bedziesz w zaplanowanym czasie dostac sie z jednego miejsca do drugiego.
7. mozesz rozwazyc rezerwacje pierwszego hotelu po przylocie do bkk, zeby po podrozy nie szukac, tylko pojechac od razu w wiadomym kierunku. polecam okolice soi rambutti (rzut kamieniem do khao san) a w nocy cisza i wyspac sie mozna
Michelle 08:52 | 03.10.2013
Znalazłam takie stronki, powinny się przydać jeśli jeszcze ich nie znasz:http://www.seat61.com/Bridge-on-the-River-Kwai.htm#.Uk0ORWE9XeA
http://www.kanchanaburi-info.com/en/train.html
Michelle 10:56 | 03.10.2013
Dziękuję, bardzo się ciesze, ze się podoba :)) Mam nadzieję, że znalazłeś w nim jakieś przydatne info.
doominik 17:22 | 03.10.2013
Dziękuje, przydadzą się na pewno.
doominik 19:40 | 04.10.2013
Dzięki za tą informację o noclegu. Właśnie się tego obawiałem że khao san może być głośnym miejscem, a ja lubię się dobrze wyspać. :D
krzychu522 15:23 | 06.10.2013
myślę że każdy plan jest dobry i wszystkie miejsca mają swój urok zwlaszcza w tajlandi powiem tylko co myśmy wybrali: zatrzymaliśmy się na krabi gdzie jest bardzo dobra baza wypadowa na pozostałe wyspy i nie jest tak drogo jak chociaż by na phi phi i nie mam takiego tloku jak na phuket co do ko sumui byliśmy tylko dwa dni i jakoś nas nie ponioslo za to ko tao jest niesamowite malutkie ale batdzo klimatyczne i nie jest tak zatłoczone jak ko samui a jak jeszcze lubisz nurkować czy chociasz snurkling to wszczególności polecam w bangkoku byliśmy 3 dni i nam to wystarczyło aż za nadto chyba że ktoś duże aglomeracje
miru6 21:16 | 16.11.2013
Nie bylem Tajlandii. Dopiero planuje. Jedna uwaga. Dla samego komfortu psychicznego Bangkok (miejsce wylotu powrotnego) zostawil bym sobie do zwiedzania na koniec. Chodzi o to zeby nie wracac na samolot gdzies z bardzo daleka, bo zawsze jest ryzyko ze cos nawali...wtedy czlowiek bierze czas z zapasem i marnuje go czekajac na lotnisku. Gdy Bangkok zostawiasz na koniec - wracasz do tam 2-3 dni przed odlotem i do samego konca zwiedzasz i wylatujesz :)
doominik 19:41 | 04.02.2014
Chciałem przejechać pociągiem dziennym z Bangkoku do Suratthani i następnie promem na Koh Phangan. Ale niestety zauważyłem że jest tylko jeden dzienny pociąg wyjeżdżający o 8.05 i przybywający do Suratthani na 16.45. A ostatni prom jest o 18.00. Więc chyba nie ma fizycznej możliwości aby zdążyć na czas na ten ostatni prom :(, bo trzeba jeszcze przebyć 75km do portu.Chyba że ja nie wiem o jakichś wcześniejszych pociągach albo o późniejszych promach. Ktoś coś wie na ten temat?
Ciekawe dlaczego jest tak mało pociągów dziennych? Pociąg nocny mnie mało uszczęśliwia gdyż nie da się w nocy podziwiać krajobrazów za oknem. Ale jak nie będzie innego wyjścia to trudno.
MaTyS_72 18:37 | 06.02.2014
Poszukaj informacji o Sleeping Boat (night boat) odpływa z portu Ban Don (port w samym Suratthani) o 23:00, płynie 6h, kosztuje 200 THB.
[konto usuniete] 19:08 | 06.02.2014
..dokladnie to night ferry wyplywa o 23 /ale nie codziennie/, a z przed dworca kolejowego lokalnym 'jeepem z paka'dojedziesz za 50 bath/5pln/do poru , bilet sypialny/fajne kojo/ 200-400 bath..peace
MaTyS_72 20:12 | 06.02.2014
Nie płynąłem tym wynalazkiem bo jestem zbyt wygodnym, ale czytałem i znam go pod nazwą "Sleeping Boat". Nie wiele ma to wspólnego z ferry ;)Nocne łodzie wykorzystywane są głównie do przewozu towarów na wyspy. Pod pokładem materace, nie wiem czy można nazwać je "fajne kojo".
Chyba, że kolega piszę o czymś innym... .
[konto usuniete] 12:28 | 07.02.2014
ja nie czytalem, ale plynalem !! to o czym piszesz to 'balje' a nie lodzie ,a ja mam na mysli prom samochodowy z kabinami i klimatyzowana sala sypialna i fajne czyste koje /tez pietrowe/..peace
jacek_mal 18:36 | 07.02.2014
plan nie jest zły, ja jednak zawsze jak planuję jakiś wypad to staram się uciekać z miejsca odlotu i zostawić go na ostatnie dni wycieczki...wydaje mi się że tak jakoś bezpieczniej:)
MaTyS_72 10:07 | 09.02.2014
No to ma większe szansę, że się załapie na jakiś transport ;)
doominik 11:26 | 09.02.2014
Dziękuję za wszystkie informację. Do Bangkoku wracam dzień przed wylotem aby mieć bezpieczną rezerwę czasową i pewnie w tym czasie zwiedzę coś czego nie uda mi się zobaczyć po przylocie.Pozdrawiam