Forum dyskusyjne
Zanzibar - szczepienia
kategoria podróże po świecie
kraj Tanzania
marcur 12:15 | 09.12.2013
Witajcie. Wybieram się na Zanzibar. Bezpośrednio, samolotem. Dlatego mam pytanie dla osób, które były. Czy w takim przypadku wymagają żółtej książeczki - szczepienia na febre ? Wiem, że wszędzie trąbią, że szczepienie te jest wymagane, ale z doświadczenia wiem, że osoby przybywające z Europy, nie są pod tym kontem kontrolowane.
Przemysław Supernak SuperGlob 12:43 | 09.12.2013
Byłem 4 lata temu i nikt nie sprawdzał żółtej książeczki, ale w razie czego miałem.
marcur 12:54 | 09.12.2013
Dzięki za info.Ja w razie czego nie będę miał :)
Czy ktoś ma świeższe informacje ?
marcur 10:41 | 21.01.2014
jestem juz na Zanzibarze. Nikt o ksiazeczce. nawet niewspomnial. kogokolwiek spotkalem z turystow to nie mial sprawdzanej. pzdr
mario-mil 15:45 | 21.01.2014
>jestem juz na Zanzibarze. Nikt o ksiazeczce. nawet niewspomnial. kogokolwiek>spotkalem z turystow to nie mial sprawdzanej. pzdr
Nam sprawdzali po przylocie-lepiej się zaszczepić.
marcur 16:46 | 21.01.2014
Pewnie dla spokojnosci lepiej. Ale po przylocie bylo na lotnisku bardzo duzo osob i od nikogo nie wymagali.Natomiast skanowali siatkowke oka ?! I pobierali odcoski linii papilarnych co lekko mnie zaszokowalo.....
marcur 16:46 | 21.01.2014
Pewnie dla spokojnosci lepiej. Ale po przylocie bylo na lotnisku bardzo duzo osob i od nikogo nie wymagali.Natomiast skanowali siatkowke oka ?! I pobierali odcoski linii papilarnych co lekko mnie zaszokowalo.....
levy 23:18 | 09.08.2014
siema,a czy trzeba brac tabsy antymalaryczne ??. będę wdzięczny za info, od tego zależy mój wyjazd
marcur 23:53 | 09.08.2014
Ja nie brałem. znajomi nie brali. Komary dokuczliwe byly tylko na lotnisku - otwarte pomieszczenia, brak klimy i ludzie. Tam warto sie zabezpieczyc - długi rękaw jakieś środki. W pozostałych miejscach nie było zadnych problemów.W Keni też nie brałem. W Tanzani tez nie brałem. Zawsze mugga i ostrożność. Decyzja zależy od Ciebie.
Zabcia 08:30 | 14.08.2014
witam,w zeszlym roku bylam w Tanzanii i na Zanzibarze - na lotnisku wszystkim sprawdzali zolte ksiazeczki i szeczepienie. Ci co nie mieli ladowali w gabinecie lekarskim na przymusowe szczepienie!
My na szczescie mielismy wczesniej zrobione szczepienie, chociaz nas tez zapewniali, ze nikt tego nie sprawdza.
Wniosek z tego: 50:50 - albo sprawdza, albo nie.
Odnosnie komarow i malarii. Zadnych tabletek na malarie nie biore, poniewaz moim zdaniem maja zbyt wiele skutkow ubocznych i wielu moich znajomych chorowalo (biegunka, bol brzucha) po zazywaniu tych medykamentow.
Komary - owszem sa, ale wystarcza uzyc preparaty odstraszajace komary.
Pozdrawiam i zycze szczesliwej podrozy
Zabcia
nitkaska 13:16 | 15.08.2014
wybieram się do Tanzanii i na Zanzi w grudniu i właśnie się zaszczepiłam. Przy okazji lekarz z Przychodni Chorób Tropikalnych przy warszawskim Szpitalu Zakaźnym udzielił mi kilku porad z dziedziny profilaktyki antymalarycznej, zaznaczając, że odnośnie MALARONE to są dwie szkoły: "brać" i "mieć". On akurat jest zwolennikiem "mieć". Ja zaś wybieram trzecią opcję, tzn "wiara":)Zważywszy, że malaria daje objawy po mniej więcej 2 tygodniach, to duża szansa na to, że jeśli już będziemy mieć pecha i dziabnie nas jakiś zarażony potwór, to okaże się to już w domu, i wtedy dopiero można kupić stosowne medykamenty. Ja wierzę, że mi nic nie będzie:)))