/ / TANZANIA > Safari w północnej Tanzanii - sierpień 2012 > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Safari w północnej Tanzanii - sierpień 2012

kategoria podróże po świecie

szczawix dołączył
18.07.2012

szczawix 20:41 | 18.07.2012

Witam,

W pierwszej połowie sierpnia planuję Safari w północnej część Tanzanii (Tanargire, Lake Manyara, Ngorongoro). Są nas dwie osoby, po wstępnym przeglądzie ofert wiemy, że cena zależy od liczby osób uczestniczących w Safari. Dla dwóch osób Safari w wymienionych miejscach na 4 dni kosztuje ok USD 1100. Przy 4 osobach ta sama trasa kosztuje ok USD 600-700. W związku z tym szukamy 2 -3 osób, które wybierają się w tym samym terminie i chciały stworzyć z nami grupę do jednego samochodu,
Podane powyżej parki nie są sztywnym wyborem zarówno jak termin, gdyż jesteśmy w Tanzanii od 5 do 25 sierpnia. Możemy wybrać coś razem.
Zainteresowanych prosimy o kontakt na maila szczawix@wp.pl

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 21:19 | 18.07.2012

Cena 1100 USD to trochę z kapelusza za 4 dniowe safari, nawet jeżeli w samochodzie tylko 2 osoby. Co za firma Wam go organizuje?
Zbyszek

szczawix dołączył
18.07.2012

szczawix 21:24 | 18.07.2012

To wstępna oferta z Roy Safari, polecanego przez Lonely Planet. Masz moze jakies doświadczenie z Tanzania i Safari, którym możesz sie podzielić?

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 22:34 | 18.07.2012

Tak, w zeszłym roku w grudniu byłem na Kilimanjaro plus 5 dniowe safari. W tym roku jadę jeszcze raz z żoną i ekipą znajomych. Za Kili płaciliśmy 980 USD za dzień, za safari płaciliśmy 120 USD za dzień. Do tego należy doliczyć napiwki.
Moje doświadczenia są takie:
- szkoda czasu na Lake Manyara i Tarangire
- wystarczy 4 dni Serengeti plus Ngorongoro
- dzienne koszty pobytu najwyższe są w Serengeti, bilet wstępu i opłata za nocleg w parku w namiocie to 70 USD, w Lake Manyara agencja płaci tylko za wstęp, nocleg jest obok parku
- maksymalna ilość osób w jeepie to 4, nie można się dać wkręcić w większą liczbę
- jeżeli nie śpisz w lodge'y to wszyscy śpią, jedzą i myją się w takich samych warunkach, liczy się tylko cena
- taniej można załatwić na miejscu niż przez internet
- nie za bardzo mogę polecić agencję z której ja byłem, na Kili było super, na safari trochę gorzej, niby zobaczyliśmy wielką piątkę, ale nie wszystko do końca było idealnie, na Kili wszedłbym z nimi jeszcze raz, na safari szukam kogoś lepszego, jak nie znajdę to z powrotem nawiążę kontakt na miejscu
- weź po lornetce dla każdej osoby i dobry teleobiektyw, warto
- sprawdź migracje zwierząt, czy o tej porze są w Serengeti czy przypadkiem nie są już w masai mara w Kenii
My jedziemy w 6 osób i założenia mam takie:
- tylko Serengeti i Ngorongoro 4 dni wystarczy
- dla 6 osób 2 jeepy
- ponieważ tylko 3 osoby w jeepie cena może być wyższa, ale max 150 USD za dzień, tyle wystarczy, ewentualnie może na miejscu znajdą się jeszcze 2 osoby to 120-130 USD
- na razie wysłałem parę zapytań, ale tak naprawdę będę szukał na miejscu po przylocie do Arushy
Pozdrawiam Zbyszek

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 22:35 | 18.07.2012

Za Kili to oczywiście cena za całą imprezę.

szczawix dołączył
18.07.2012

szczawix 22:58 | 18.07.2012

Dzięki za super wyczerpującą odpowiedź. Dużo cennych rad, które na pewno weźmiemy pod uwagę.
W założeniu miałyśmy budget safari, ale pojawił sie problem warunków sanitarnych. Z tego co zrozumiałysmy na stronie to spanie w namiotach w najniższej wersji wiąże sie z brakiem jakiejkolwiek opcji umycia się. Czy Ty potwierdzasz taki stan rzeczy? Nie liczymy na żadne luksusy, ale chociaż kranik z wodą. Czy jak byłeś na campingu w namiotach to była jakaś możliwość szybkiego przysznica??
Drugi pytanie jakie nasuneło mi sie na mysl to kiedy wybierasz sie w swoją podróż, bo Wam brakuje 2 osob, my jestesmy akurat we dwojke, to moze jakoś się zgramy... :)
Pozdrawiam serdecznie,
Kasia

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 23:33 | 18.07.2012

Na campie masz normalną wodę, w której myją się wszyscy, nawet nie jest zimna ponieważ w dzień nagrzewa się od słońca, do tego wielki hangar, gdzie je się posiłki,w drugim hangarze są one przygotowywane przez kucharzy. Stoliki i krzesła zabierane są przez agencję organizującą wyjazd. Lodge są strasznie drogie i jak dla mnie cena jest zaporowa. Warunki na campie bez rewelacji, ale też bez przesady, poza tym tylko tam śpisz. Na pewno będziesz mogła wziąć prysznic, my braliśmy go codziennie bez problemu. Jest oczywiście prąd i gniazdka, gdzie można podładować akumulatory do aparatów i telefonu. Towarzystwo jest międzynarodowe w wieku od 20 do 70 lat.
My wyjeżdżamy pod koniec listopada, mamy już kupione bilety lotnicze na Qatar Airqays z Berlina do Arushy. Wracamy z Dar Es Salaam do Berlina po pobycie na Zanzibarze. Jeżeli Wam pasuje ten termin, to czemu nie, z przyjemnością. Wybrałem koniec listopada ponieważ zwierzęta powinny wrócić już z Masai Mara. Ja rok temu byłem w połowie grudnia i zwierząt w Serengeti było w bród. To wielkie przeżycie zobaczyć migracje zwierząt, wielkie stada gnu, zebr, gazel thompsona i innych roślinożerców, nie wiem czy nie większe niż lwy czy słonie.
Zauważ, że w Waszej rozpisce nie ma Serengeti. Po Serengeti to Tarangire (chyba, ze dla malowideł skalnych) i Lake Manyara nie mają sensu, a nawet Ngorongoro wypada blado. Dlatego wszyscy zaczynają od tych dwóch parków, a starają się, aby Serengeti było później, na koniec Ngorongoro (dla nosorożców, jest ich tam 25 sztuk, my widzieliśmy parkę).
Pozdrawiam Zbyszek

szczawix dołączył
18.07.2012

szczawix 14:56 | 19.07.2012

Ponownie dziekuje za wyczerpujące informacje.
Tak mi sie tez wydawao ze jak ludzie jada na 5 czy 6 dni na badget camping no to musi byc tak jakas mozliwosc opłukania się.
Z Serengeti zrezygnowałysmy bo jest znacznie dalej niż to co wybrałysmy wiec transport to dodatkowy koszt a po Safari wybieramy sie na Zanzibar wiec w przeciwnym kierunku.
Jeszcze raz dzieki za informacje i życzę udanego wyjazdu.

Oczywiscie dalej poszukuję współpodróżników.

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 16:57 | 19.07.2012

Serengeti nie jest wcale za daleko, jest zaraz za Ngorongoro, albo Wam ktoś ściemnia albo zrobiłyście błąd. I tak do wszystkich parków wyjeżdża się z Arushy, no ewntualnie z Moshi przez Arushę. Nie ma to w ogóle wpływu na wyjazd na Zanzibar. My też po safari jedziemy na Zanzibar. Jeszcze się zastanawiam czy autobusem do Dar i dalej prom czy od razu samolotem z Arushy. Moim zdaniem jeden dzień w Serengeti jest więcej wart niż wszystkie dni w Tarangire lub Lake Manyara. W Serengeti zobaczycie to co w tamtych parkach, a odwrotnie niestety nie ma szans. Ale to Wasz wybór.
Zbyszek

dibeks dołączył
21.08.2012

dibeks 15:05 | 21.08.2012

Czy kogoś w Was, wybierających się do Tanzanii w najbliższym czasie (sierpień – październik 2012) poruszyły informacje o wirusie Ebola w Ugandzie? Czy zmieniacie plany?

swift dołączył
27.02.2007

swift 18:15 | 21.08.2012

Ja jadę do Ugandy w listopadzie. Między innymi do Kibale, gdzie w lipcu była lokalna epidemia eboli. Wcale mnie to nie poruszyło, ani nikogo z naszej grupy.

jimmyjjohn dołączył
18.04.2013

jimmyjjohn 06:41 | 18.04.2013

No doubt, about it the Tanzania is the best place for safari.Tanzania in naturally blessed in beauty like Mountain, river, sea and a huge deep Forest. Tanzania Safari is not very costly if you compare it with your mind blowing entertainment and fun.Best enjoyable thing is to see wildlife there.

jimmyjjohn dołączył
18.04.2013

jimmyjjohn 06:42 | 18.04.2013

http://www.wildthingsafaris.com - Tanzania Safari

Zabcia dołączył
26.10.2012

Zabcia 11:13 | 18.04.2013

Witam,
niedawno wrocilam z Tanzanii i faktycznie 4 dni i 1100 to troche sporo.
Jesli chcecie moge Wam polecic firme, z ktora bylismy. Jestesmy w ponad 100% zadowoleni.
Na miejscu faktycznie mozna znalezc tanie oferty, ale na to trzeba poswiecic conajmniej 2 - 3 dni z urlopu, pozatym nie wszystko co tanie jest dobre. Nalezy zwrocic uwage na to co jest w cenie.
My na safari bylismy przez 10 dni i wszystko bylo w cenie. Placilismy tylko za pamiatki, ktore kupowalismy od Masajow.
Jesli macie jakies pytania, chetnie odpowiem na priv.

Milej podrozy
Zabcia

swift dołączył
27.02.2007

swift 20:25 | 18.04.2013

Nie rozumiem w jaki sposób organizujecie safari - cenę trzeba uzgodnić przed wyjazdem. I to za całość imprezy, a nie jakieś dniówki. Dwa tygodnie w Tanzani : Lake Duluti, Lake Manyara, Lake Eyasi, Tarangire, Lake Natron, Arusha, Ngorongoro, Olmoti, Oldoinyo Sambu i parę innych miejsc - pełne wyżywienie, tramsport, noclegi, bilety wstępu itd - 1500 $ namioty lub 2500 $ lodge - to wszystko dla 4 osób. Dla większych grup znacznie taniej. 400 gatunków ptaków, kilkadziesiąt ssaków - mam to wszystko na zdjeciach dla niedowiarków

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 23:49 | 18.04.2013

Odpowiem Ci w bardzo posty sposób. Pakiet który wynegocjowałeś nie jest wcale tani. Bilety wstępu do poszczególnych Parków Narodowych są w różnych cenach, najdroższe jest Serengeti, później Ngorongoro. W Lake Manyara, Tarangire i Arusha po Serengeti i Ngorongoro nie za bardzo jest co oglądać, strata czasu. Dlatego agencje chętnie sprzedają takie pakiety. To tak jakbyś kupił hit w Hollywoodzie dla telewizji, do tego musisz dokupić parę seriali i trochę chłamu. Tamtych innych mparków, które wymieniłeś nie znam, więc nie będę się wypowiadał. Ja na zdjęciu mam tablicę z opłatami za wstęp i nocleg w Serengeti, więc tanio w nim nie jest. Przy Parkach Lake Manyara i Arusha noclegi nie są na terenie parku, więc płacisz tylko za hostel z wiatrakiem.
Reasunując, cena 1500$ za pakiet jaki podałeś jest za wysoka, napisz ile dni spędziłeś w Serengeti i Ngorongoro, pewnie nie więcej niż 3 dni w sumie. niestety na safari liczy się nie ilość Parków Narodowych, ale ich jakość i od tego zależy cena. Za mniejsze pieniądze niż 1500$ mieliśmy jeszcze tydzień pobytu na Zanzibarze i do tego przelot z Kilimanjaro na Zanzibar.
Pozdrawiam Zbyszek.

swift dołączył
27.02.2007

swift 11:00 | 19.04.2013

Odpowiem Ci jeszcze w bardziej prosty sposób. Te fantazje, które wypisujesz są wynikiem Twojej niewiedzy o przyrodzie Tanzanii i miejscach gdzie mozna zobaczyć naprawdę dużo.Trasę ustalałem SAM przed wyjazdem. Nikt mi nie narzucał żadnego parku na siłę. Najlepszy TARANGIRE - dziesiątki zwierząt i ptaków. LAKE NATRON - 2 mln flamingów - polecam, a widoki po prostu zniewalają. Lake Manyara - czarne żyrafy, Arusha - uczta dla oczu. Najgorsze miejsce - krater NGORONGORO - te zwierzeta , które tam były można ogladać wszędzie i to w wiekszych ilościach i blizej. Ale okolice Ngorongoro czyli Olmoti wprost bajeczne. W sumie 4 dni jeśli Cie to interesuje.Nie wiem czy cena 100 $ od osoby ( w sumie 4 ) - transport, birdguide, kucharz, wyzywienie 3 x dziennie, bilety wstępu do parków to tak dużo. Dla 10 osób była odpowiednio 1200 $ za dwa tygodnie. Jeśli masz tańszą ofertę to chetnie zobaczę. Tylko iteresują mnie profesjonaliści a nie biura odwalający chłam. Ja jechałem do Tanzanii zobaczyć nowe gatunki zwierzat i porobić dobre zdjęcia. To własnie zapewniło mi to biuro Mogę pokazać zdjęcia, zeby to udowodnić. Czekam na Twoje. Aha - do Serengeti w przyszłym roku - widziałem zdjecia osób , które były w tym samym czasie co my. rzeczywiście mnóstwo zwierząt

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 21:33 | 19.04.2013

Żyjesz we własnym świecie, gdzie jesteś najmądrzejszy i niech tak zostanie. Więc po kolei, jedzenie 3 razy dziennie i kucharz nie jest żadną rewelacją, to oferują wszyscy i nawet taki ignorant jak ja miał tak samo. Transport mieliśmy 3 osoby w jeepie, więc chyba nie najgorzej, ciekawe jak u Ciebie. Przewodnikiem był nasz kierowca, chyba nie najgorszy skoro wypatrzył gepardy blisko drogi czy lwy na drzewie, zdjęcia wrzuciłem na czyjąś prośbę. Bilety wstępu oczywiście załatwia przewodnik i za to odpowiada. W Ngorongoro m. in. widzieliśmy lwią rodzinę. która zjadała wcześniej upolowaną zebrę plus przemieszczającego się nosorożca z odległości mniejszej niż 100 metrów. Może podpowiesz mi, gdzie jeszcze można zobaczyć nosorożca na wolności w Tanzanii ponieważ ja jestem ignorant a Ty znafca? Wydaje mi się, że nigdzie. Może po prostu miałeś pecha w kraterze i nic nie widziałeś albo Twoi profesjonaliści to raczej średniej klasy wyrobnicy z dobrym PR-em. Powtórzę jeszcze raz Tarangire, Arusha i Lake Manyara nie ma co porównywać do Serengeti, to tak jakbyś Hiltona porównywał do homestaya, pewnie, że homestay ma swój urok, ale nie to samo. Dlatego Hilton kosztuje kilkakrotnie więcej, podobnie porównanie to Serengeti i Lake Manyara. A dla mnie nawet 5 mln ptaków widziane z daleka robi mniejsze wrażenie niż gepard z odległości 10-20 metrów, kwestia gustu. Zobaczymy czy to uda się to zobaczyć za rok z Twoimi profesjonalistami. Nie widzę więc powodów do natrząsania się z innych, że płacą tak dużo, skoro jak sam powiadasz w Serengeti nie byłeś, a my wszyscy płaciliśmy właśnie tyle, głównie za ten Park Narodowy, który jest najlepszy i zarazem najdroższy. Oczywiście, że mogę wrzucić zdjęcia orłów, nawet mam takie na którym zjada upolowaną wcześniej zwierzynę, którą trzyma w szponach (zrobione w Serengeti właśnie), tylko po co skoro Ty i tak jesteś najmądrzejszy i Ciebie nie przekonam. Wybacz, ale nie widzę sensu. A w Serengeti byłem 2 razy i jak będzie okazja to pojadę po raz trzeci.
Zbyszek

swift dołączył
27.02.2007

swift 08:49 | 20.04.2013

Skąd u Ciebie tyle złośliwości - chociaż to takie typowo polskie, Obrażasz guida, którym byłem nazywająć go wyrobnikiem lub pseudoprofasjonalistą, A właśnie dzięki niemu widziałem nosorożce z bliska w Ngorongoro i Tarangire, kilkanaście razy gepardy z kilku metrów w różnych miejscach itd. Jeżdze do Afryki, żeby zobaczyć wielką 500-kę ssaków, a nie tylko "wielką piątkę". Ptaki przeważnie widzę z bliska lub bardzo bliska. Jestem najlepszym birdguidem w Polsce z ptaków Afryki. Nie wierzysz, to poczytaj na forach lub popytaj w biurach podróży. Serengeti, Mikumi, Usambara Mt i Zanzibar zostawiliśmy na przyszły rok bo nie wszystko na raz. Krater Ngorongoro to przeciętne miejsce - dużo więcej zwierząt i bliżej jest w innych parkach.
Arur

Zabcia dołączył
26.10.2012

Zabcia 11:16 | 22.04.2013

Przepraszam, ze sie wtrace, ale Wasza dyskusja jest akurat zaraz pod moim postem.
Zwiedzilam wiekszosc parkow w polnocnej Tanzanii i chce wtracic tylko jedna uwage tylko:
W Afryce zwierzeta zyja na WOLNOSCI, a nie w zoo, czyli przemieszczaja sie z miejsca na miejsce, z parku do parku itd.
Dlatego kazde z tych miejsc jest warte odwiedzenia, a kazdym mozna spotkac takie czy inne zwierzaki.
A ktory park wybrac? Najlepiej sprawdzic migracje zwierzat w danym okresie.

Pozdrawiam
Zabcia

swift dołączył
27.02.2007

swift 18:10 | 23.04.2013

To nie końca jest tak jak piszesz Żabciu ( fajnie to brzmi ). Może poza wędrówkami Serengeti-Masai Mara i Tsavo West-Amboseli, pozostałe przemieszczania się zwierząt są niemożliwe. Cięzko im byłoby wydostać się z krateru Ngorongo, Lake Manyara, Arusha itd. Mam na mysli oczywiście stada zwierząt, a nie pojedyncze sztuk. i. A że niektóre parki są naprawdę olbrzymie, sprzyja to przemieszczaniu się zwierząt wewnatrz parku

Fruzi@ dołączył
28.09.2016

Fruzi@ 16:28 | 05.10.2016

>Witam,
>niedawno wrocilam z Tanzanii i faktycznie 4 dni i 1100 to troche sporo.
>Jesli chcecie moge Wam polecic firme, z ktora bylismy. Jestesmy w ponad 100%
>zadowoleni.
>Na miejscu faktycznie mozna znalezc tanie oferty, ale na to trzeba poswiecic
>conajmniej 2 - 3 dni z urlopu, pozatym nie wszystko co tanie jest dobre. Nalezy
>zwrocic uwage na to co jest w cenie.
>My na safari bylismy przez 10 dni i wszystko bylo w cenie. Placilismy tylko za
>pamiatki, ktore kupowalismy od Masajow.
>Jesli macie jakies pytania, chetnie odpowiem na priv.
>
>Milej podrozy
>Zabcia

Żabcia, czy mogłabyś nam polecić firmę organizującą safari Serendeti plus Ngrongoro, ok. 3-4 dni. Nie chcemy płacić kokosów, ale chcemy wrócić z safari mega zadowoleni. Tym bardziej, że nie wiadomo kiedy się powtórzy okazja. W Zanziberze jesteśmy 12-21.XI. Pozdrawiamy ;)

pioseq dołączył
14.05.2016

pioseq 18:17 | 21.10.2016

czy masz namiary na jakąś firmę 4 dni Serengettii Ngorongoro??pozdrawiam

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl