Forum dyskusyjne
Samodzielna podróż autem -czy bezpiecznie
kategoria podróże po świecie
kraj Tanzania
Kutuzow 19:02 | 19.01.2016
Przeczytałem właśnie opis Tanzanii w Gloptroter.pl"Stan bezpieczeństwa w Tanzanii - zwłaszcza w Dar es Salaam, w rejonie Kilimandżaro, Aruszy oraz w części zachodniej, w pobliżu granicy z Zambią, Ruandą i Burundi - z roku na rok się pogarsza. W ośrodkach miejskich (także w dzielnicach bogatszych), w północnych parkach narodowych (zwłaszcza Serengeti) oraz na głównych drogach zdarzają się drastyczne napady z bronią."
i trochę zacząłem się wahać czy samodzielna podróż wypożyczonym lokalnie autem to dobry pomysł. Pomijając napady z bronią, to już sama kradzież portfela w kraju gdzie mało bankomatów (więc mamy sporo gotówki), może być dużym problemem i totalnie rozwalić wyjazd. Poza tym Arusza to główne miasto skąd zaczynają się najpopularniejsze Safari (do Serengeti i do Ngorongoro). Dar es Saalam to znów brama do Zanzibaru.
Pytanie do tych co byli w miarę niedawno (2015). Jak to wygląda na miejscu?
Marzy mi się taka wyprawa na własną rękę (nawet do większości parków można wtedy wjechać samemu zamiast płacić (więcej) za Safari -poza Serengeti). Znalazłem nawet ciekawą ofertę na długoterminowy wynajem auta z napędem 4x4 (i assistance):
https://www.roadtriptanzania.com/inspiration/suggested-self-drive-trips
Przy okazji pytanie -czy jest ktoś chętny na taką wyprawę (najchętniej druga para -bo my jedziemy we dwoje). Planujemy wyjazd ok 20 lutego 2016.
We czwórkę byłoby bezpieczniej i taniej (przy okazji). Np. doczytałem ze za wjazd do Ngorongoro płaci się 200 USD za samochód (także cena za osobę byłaby mniejsza wtedy).