/ / TANZANIA > Samodzielna podróż autem -czy bezpiecznie > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Samodzielna podróż autem -czy bezpiecznie

kategoria podróże po świecie

Kutuzow dołączył
19.01.2016

Kutuzow 19:02 | 19.01.2016

Przeczytałem właśnie opis Tanzanii w Gloptroter.pl

"Stan bezpieczeństwa w Tanzanii - zwłaszcza w Dar es Salaam, w rejonie Kilimandżaro, Aruszy oraz w części zachodniej, w pobliżu granicy z Zambią, Ruandą i Burundi - z roku na rok się pogarsza. W ośrodkach miejskich (także w dzielnicach bogatszych), w północnych parkach narodowych (zwłaszcza Serengeti) oraz na głównych drogach zdarzają się drastyczne napady z bronią."

i trochę zacząłem się wahać czy samodzielna podróż wypożyczonym lokalnie autem to dobry pomysł. Pomijając napady z bronią, to już sama kradzież portfela w kraju gdzie mało bankomatów (więc mamy sporo gotówki), może być dużym problemem i totalnie rozwalić wyjazd. Poza tym Arusza to główne miasto skąd zaczynają się najpopularniejsze Safari (do Serengeti i do Ngorongoro). Dar es Saalam to znów brama do Zanzibaru.

Pytanie do tych co byli w miarę niedawno (2015). Jak to wygląda na miejscu?

Marzy mi się taka wyprawa na własną rękę (nawet do większości parków można wtedy wjechać samemu zamiast płacić (więcej) za Safari -poza Serengeti). Znalazłem nawet ciekawą ofertę na długoterminowy wynajem auta z napędem 4x4 (i assistance):

https://www.roadtriptanzania.com/inspiration/suggested-self-drive-trips

Przy okazji pytanie -czy jest ktoś chętny na taką wyprawę (najchętniej druga para -bo my jedziemy we dwoje). Planujemy wyjazd ok 20 lutego 2016.
We czwórkę byłoby bezpieczniej i taniej (przy okazji). Np. doczytałem ze za wjazd do Ngorongoro płaci się 200 USD za samochód (także cena za osobę byłaby mniejsza wtedy).

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl