/ / TANZANIA > Nowicjuszka na Kilimandżaro > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Nowicjuszka na Kilimandżaro

kategoria podróże po świecie

marzanna33 dołączył
03.12.2015

marzanna33 19:36 | 29.01.2018

Witam, prawdopodobnie w pazdzierniku bede zmierzac do Tanzanii w wiadomym celu:-).Osoba aktywna ,z wielkim sercem,uwielbiajaca chodzenie po gorach,ale...bez duzego doswiaczenia.Dajcie jakies rady ,podtrzymajcie na duchu:-)
Doradzcie jak sie przygotowac fizycznie i psychicznie ,aby nie watpic i tam sie wdrapac .Jakie buty najlepsze na wyprawe,bo chyba to najwazniejsze ,oczywiscie tez wspomne o odziezy.Duzo czytam od tygodnia ,ale byloby fajnie otrzymac rady praktyczne od osob ,ktore tam byly i doswiadczyly tej wspanialej przygody.Pozdrawiam M.

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 21:27 | 30.01.2018

Nikt się nie kwapi, to może ja napiszę. Buty trekkingowe, mają być wygodne, nie uwierać, mierzone na grubą skarpetę, większe o pół numeru albo cały, bo na treku noga puchnie, koniecznie nieprzemakalne, mogą być z gore-texu lub skóry (np. Skarpy). Mokre wnętrze buta to najgorsza rzecz na treku. Weź poncho, jest lepsze niż kurtka z gore-texu, będzie albo podało albo będą mgły albo jedno i drugie. Nie wiem czy jesteś zmarźluchem, jeżeli tak to weź chemię rozgrzewającą do śpiwora na noc w ostatnim obozie, będzie zimno. No i najważniejsze, prawidłowa aklimatyzacja. Najlepiej pojedź sobie w góry 1-2 tygodnie przed trekiem i spędź tam 2-3 noce na jak najwyższej wysokości chociaż powyżej 2 tys. metrów. Niech organizm dostanie sygnał o produkcji większej ilości czerwonych krwinek. Brak bólu podczas snu w ostatnim obozie bezcenny. Niestety u każdego to indywidualna sprawa. Aklimatyzacja w 1-2 dni i trek góra-dół tzw. jo-jo to taki zamiennik prawdziwej aklimatyzacji. Przygotowanie fizyczne to oczywista oczywistość. Trek zaczynaj jak najwolniej, pomimo, że początek jest prawie płaski, niech organizm powoli przyzwyczaja się do wysiłku. Tymi, co pójdą szybko nie przejmuj się, oni w większości do 1 obozu przyjdą za Tobą. To bardzo ważne ! Utrzymuj stałe, wolne tempo, to nie są wyścigi, natomiast rób jak najmniej przystanków na odpoczynek, najlepiej wcale przy pierwszych obozach, nie wychładzaj się. Picie dużej ilości wody, może być z magnezem to też oczywistość. Na wejście na szczyt weź czołówkę, wychodzisz w nocy, a komplet zapasowych baterii trzymaj wcześniej w głównym bagażu, który niosą tragarze, zresztą jak większość rzeczy. Lepiej przed nocnym wyjściem wymień je, niech Ci czołówka nie zgaśnie w nocy. Czy zabierać kijki, to indywidualna sprawa, moim zdaniem one pomagają przy schodzeniu, ja wchodziłem bez.
Pozdrawiam i życzę powodzenia. Nie jest tak źle, to trek, nie wspinaczka.
Zbyszek
P.S.
Jakby co to pytaj.

marzanna33 dołączył
03.12.2015

marzanna33 23:05 | 31.01.2018

Super ,dzieki za pozyteczne informacje .Kazda taka wiadomosc dodaje mi otuchy i sily ,aby zrealizowac ta wyprawe .Buty juz mam ,dokladnie takie jakie chcialam ,wiec dobry poczatek .

uqin dołączył
12.10.2015

uqin 10:04 | 31.01.2018

Witam,
Proszę o informację, oczywiście jak możesz, z jakiego biura (organizatora) korzystasz, ponieważ poszukuję od dłuższego czasu pewnej drużyny na podobny wyjazd.
Pozdrawiam
Łukasz

marzanna33 dołączył
03.12.2015

marzanna33 23:03 | 31.01.2018

>Witam,
>Proszę o informację, oczywiście jak możesz, z jakiego biura (organizatora)
>korzystasz, ponieważ poszukuję od dłuższego czasu pewnej drużyny na podobny wyjazd.
>Pozdrawiam
>Łukasz

Hej jak bede cos wiedziala pewnego to dam znac.Kiedy zamierzasz tam wyruszyc .

Navibi666 dołączył
19.03.2018

Navibi666 14:53 | 26.03.2018

Hej.
Mam namiary na agencje na miejscu byc moze sie komus przydadza,
www.arungaexpeditions.com
www.aruexpedition.com

Jeff Mutembei
www.mtkenyaexplorersafaris.com
+254722323399.
Informacje od pewnego podroznika, ktory korzystal z ich uslug.
Ja tez wybieram sie na Kili,ale niestety nie znam wielu zwolennikow takich wypraw i pozostalo mi samej jechac i bede zmuszona korzystac z agencji z Polski(nie mam na tyle odwagi aby sama leciec).
Byc moze komus przydadza sie te informacje.
Powodzenia :)

jkohl dołączył
19.02.2018

jkohl 23:41 | 19.02.2018

Witaj, macie zorganizowana grupę? Jeśli macie wolne miejsce i kosztorys plus minus daj znać podoba mi się pomysł bardzo :)
Pozdrawiam

marzanna33 dołączył
03.12.2015

marzanna33 21:54 | 20.02.2018

Hej jeszcze jestesmy w trakcie szukania biletow .Planowany wyjazd pod koniec pazdziernika.Prawdopodobnie z Londynu .

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl