/ / INDONEZJA > 3 tygodnie Indonezja -gdzie koniecznie ale niekoniecznie turystycznie > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

3 tygodnie Indonezja -gdzie koniecznie ale niekoniecznie turystycznie

kategoria podróże po świecie

koozia dołączył
05.12.2007

koozia 20:11 | 05.10.2014

Witam,
23.10 wyjezdzamy do Indonezji na 3 tygodnie-moze ktos polecic co warto, czego unikac? chodzi o to, zeby poczuc klimat prawdziwej Indonezji..zaczynamy w Dzakarcie...tam tez musimy skonczyc. bede wdzieczna za pomoc:)

strogg dołączył
30.06.2014

strogg 21:05 | 05.10.2014

Indonezja to dosyć duży kraj, 17 tyś wysp, 250 mln ludzi… :)
Jawa, Bali, Sulawesi, Sumatra, Kalimantan (Borneo), Papua, Nusa Tengara, wszystkie to klimat prawdziwej Indonezji a zarazem dosyć odmienne regiony, można tam spędzić bez przesady wiele miesięcy. Pytanie na jaką wyspę (wyspy) się wybieracie. W 3 tygodnie sensownie, bez popadania w gonitwę można zrobić jedną, dwie wyspy. Doprecyzuj gdzie chcesz jechać i czego oczekujesz, łatwiej będzie ci doradzić co konkretnie warto a co nie. Przejrzenie forum też ci pomoże bo temat był już wałkowany wielokrotnie.

koozia dołączył
05.12.2007

koozia 21:49 | 05.10.2014

tak, ja to wszystko wiem:) plan mamy taki, ze startujemy z Dzakarty i kierujemy sie na Bali, a potem albo Sumatra albo Borneo....jesli chodzi o fora to czytam i lp wertuje....10 relacji znajomych...wiesz to jak wybor z pudelka pysznych czekoladek;) powiem tak, przewaznie...wyjezdzam spontanicznie, ale jest to tak krotki czas, ze lepiej nie tracic czasu na nicnierobienie. Myslelismy tez zeby zamiast kierowac sie na zachod odwiedzic Papue..wiec Twoje zdanie bardzo bedzie pomocne:) dzieki

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 19:27 | 07.10.2014

Moim zdaniem na 3 tygodnie to spokojnie zobacz wschodnią Jawę: Borobudur, Bromo, Kawah Ijen oraz Bali plus wyspy Gili. Nawet na to może zabraknąć Wam czasu. Sumatra jest dość spora, ciężko zobaczyć w 3 do 5 dni. Właśnie wróciliśmy.
Pozdrawiam Zbyszek

adusia_wro dołączył
13.03.2014

adusia_wro 07:02 | 08.10.2014

Koziaa mieszkam w Indonezji więc jak masz jakieś pytania to pisz, może będę mogła pomóc.
Co do Waszego wypadu to zależy na co się nastawiacie.
Na samą Sumatrę czy Sulawesi na prawdę trzeba poświęcić dużo czasu, ze względu na ich rozpiętość i stan dróg.
Sulawesi- rejon Tana Toraja i Togean island- super.
Aczkolwiek nie sugerujcie się mapami google, które mówią, że 60 km można przejechać w 1-1,5 h, bo często jest to kompletnie nie zgodne z prawdą.
W 3 tygodnie można zwiedzić trochę Jawy( oprócz tego co wymienili poprzednicy ładna jest też Karimunjawa), Bali, Gili lub Lombok, czy też bardziej na wschód Flores, Komodo, Bali / Lombok.

Pozdrawiam z Lomboku,
Ada
adazep@poczta.onet.pl

koozia dołączył
05.12.2007

koozia 17:03 | 08.10.2014

Ada, jak dobrze, ze sie odezwałas. odezwiemy sie na pewno.

adusia_wro dołączył
13.03.2014

adusia_wro 05:53 | 09.10.2014

Super, postaram się pomóc:))

Pozdrawiam z Lomboku,

Ada:)

agatttka dołączył
25.10.2009

agatttka 09:13 | 04.11.2014

Przepraszam, że się podepnę, ale bez sensu zaczynać dyskusję na ten temat: planuję na początku stycznia udać się do Indonezji na 4 tygodnie. Zastanawiam się czy nie przyspieszyć podróży i spędzić Sylwestra i Nowego Roku w Dżakarcie. Ktoś był w tym czasie? Można bez problemu znaleźć tani nocleg bez rezerwacji, czy lepiej unikać tego czasu, bo nie chcę przedrażać jak nie warto... Pozdrawiam

jamaj dołączył
24.01.2011

jamaj 04:07 | 05.11.2014

witam
w samej Jakarcie to raczej nie polecam to już chyba wolał bym na Bali choć też nie przepadam ale z dwojga złego pod przymusem wybrał bym Bali a polecić co mogę najbliżej Jakarty to Karimunjawa jakieś 12h autobusem z Jakarty potem promem w zależności od grubości portfela od 2 do 8h promem,ale za to woda najpiękniejsza jaką widziałem w Indonezji choć byłem tylko 6tyg powodzenia

agatttka dołączył
25.10.2009

agatttka 11:54 | 05.11.2014

No to jeszcze jedna sprawa: teraz czytam i czytam o deszczach w styczniu i mam coraz większe wątpliwości czy jest sens lecieć w tym czasie, może zamienić na Wietnam albo coś (w Tajlandii byłam)... Chcę dziś albo jutro kupić już jakiś bilet, mam 5 tygodni i nie wiem już co wybrać taki mentlik w głowie... Myślałam Indonezja+Malezja, ale sama już nie wiem... Niech mi ktoś doradzi plis...

jamaj dołączył
24.01.2011

jamaj 19:42 | 05.11.2014

Ciężko mi coś napisać co do stycznia bo nie byłem ja byłem w maju i pogoda powinna być idealna a czasami lało 3 dni,nawet miejscowi mówili że coś nie tak to było w 2013 ;(

adusia_wro dołączył
13.03.2014

adusia_wro 03:56 | 10.11.2014

Sezon deszczowy w Indonezji już się rozpoczął, przynajmniej na Lomboku, ale nie wygląda to tak, że pada codziennie od rana do wieczora. Na każdej wyspie wygląda to inaczej ale generalnie styczeń to jeszcze pora deszczowa .

Pozdrawiam z Lomboku,
Ada

adazep@poczta.onet.pl

big_mark dołączył
28.07.2007

big_mark 10:20 | 07.12.2014

My już z powrotem, Ado- dzięki za zorganizowanie tripu po Flores. Przez trzy tygodnie na Flores i Bali padało tylko 1 raz , pół godziny w Riung. Miejscowi mówili , że pora deszczowa powinna nastąpić już od października,ale od roku-dwóch poważnie się opóźnia, aby nie powiedzieć - zanika. Nie wszyscy mówili po angielsku ale termin"global warming" pojawiał się często :) Zachęcam wszystkich do odwiedzenia Flores, nie ma tam miejsc must see , no może poza Komodo i Kelimutu, ale czas tam spędzony uważam bynajmniej nie za stracony. Przede wszystkim fajni , niezmanierowani ludzie, mało , żeby nie powiedzieć - brak białych turystów, wszechogarniająca przyroda , no i niedrogo. Problem jedynie w tym , jak się tam dostać za rozsądne pieniądze . My lecieliśmy Berlin->Doha->Jakarta->Bali->Labuan Bajo, z powrotem wylot z Maumere.36 godzin na lotniskach i w samolocie, aby to miało sens to wakacje trzeba zaplanować na jakieś 3-4 tygodnie. I tak jak mówisz-prędkość podróżna ( wynajętym samochodem, bez przystanków w każdej osadzie ) to 10-15 km/godz.Zainteresowanych zapraszam na bloga https://bigmarkk.wordpress.com/ , tam szczegółowa relacja, komentarze , opinie i sprostowania mile widziane.

menda dołączył
12.05.2010

menda 20:35 | 08.12.2014

Moj schemat z 3 tyg. urlopu:

1. Wieczorne lądowanie Cathay Pacific w Surabaya. 3,5 godz taxi do Cemoro Lawang (ok 750.000). 40 minut szukania noclegu (300.000). 2 godziny snu:(
2. Bromo (jeep, jedno miejsce 150.000, kon 100.000, motortaxi 100.000)+ transfer pod Kawah Ijen (koszt transportu Cemoro Lawang-Kawah Ijen-Bali to 400.000 z noclegiem i kolacja. Dodatkowa oplata za blue fire 250.000 oraz 120.000 expres bus do Bali).
3. Kawah Ijen. Start o 1 w nocy. Zimno! Opłacony wcześniej transfer do Denpasar (Bali). Uwaga: jeśli chce się z bliska zobaczyć blue fire koniecznie przywieść dobra maskę chemiczna z dobrymi filtrami i coś na oczy np gogle. Tam w zasadzie w nocy nie ma światła/oswietlenia. Koniecznie czołówka. Byl tam profesjonalny fotograf z najasnica i pełną obsługą, dlatego mam kilka fotek i filmów.
4. relax Kuta
5. lekcje surfingu (650.000) + przelot na Flores -Labuanbajo (1.200.000)
6-7 Komodo na lodzi (cena około 750.000). Dodatkowe opłaty za wstęp do parku narodowego, kamerę, aparat, skauta itp..... w sumie ok 350.000
8. Przelot do Ende i transport pod Kalimutu Lake
9. Wschód słońca na Kalimutu. Transfer do Ende. Przelot Ende-Denpasar-Lombok (2.000.000). Nocleg na Lombok.
10. Szybki transfer na jedna z wysp Gili.
11. Gili
12. Gili
13. Transfer Gili-Lombok. Lot Lombok-Makassar, Sulawasi (873.000). Taxi na dworzec autobusowy (80.000). Nocny autobus do Tona Toraja (140.000).
14. Tana Toraja. Ceremonia pogrzebowa. (Koszt przewodnika na motorze to 300.000 lub 400.000 za dzien + wszystkie wstępy 5 x 20.000)
15. Tana Toraja. Nocny autobus do Makassar(140.000).
16. Przelot Makassar-Denpasar (1.5000.000). Taxi do Ubud (230.000)
17. Ubud
18. Ubud
19. Kuta
20. Kuta

Duzo lotów liniami Garuda. Zazwyczaj ATR. Loty kupowane na lotnisku przed odlotem lub dzień wcześniej.

Czego nie zrobiłem i żałuje:
-rafting na Bali (44$ z Kuta)
-Mount Rinjani (zaczęło padać dzień wcześniej. Bardzo padać popołudnie/wieczór/noc). Rozpoczęcie pory deszczowej.
-inni turyści bardzo chwalili 3-4 dniowy transport łodzią Lombok-Flores. Pomoc najlepsze co ich w życiu spotkało. Lodzie ze względów bezpieczeństwa płyną parami.
-za dużo Kuta :(
-mogłem nurkować na Flores lub Gili

Dodam tylko, ze ja bardzo nie lubię słońca i opalania się. Strata czasu jak dla mnie. Wiec Gili i Kuta wypadło średnio w moich oczach. Wszystko inne najwyższa klasa światowa.

Porównując do Tajlandii to Indonezja jest bezkonkurencyjna, za wyjątkiem kobiet i jedzenia. W Indonezji lokalne jedzenie jest bardzo przeciętne. W zasadzie 90% posiłków jadłem w turystycznych lokalach.

adusia_wro dołączył
13.03.2014

adusia_wro 08:38 | 09.12.2014

Dziękuję również "Big Mark". Zabieram się za czytanie Twojego bloga.
Polecam się na przyszłość:)

Pozdrawiam z Lomboku,

adazep@poczta.onet.pl

skemot dołączył
01.02.2015

skemot 21:53 | 14.06.2015

czesc,

ja wybieram sie we wrzesniu na 3 tyg. do Indonezji i panuje ograniczyć się do samej Jawy. puki co mam wrazenie, ze to i tak malo czasu zeby zobaczyc i zrobic tam wszystko co bym chcial... :-) stad tez moje pytanie... czy transport publiczny jest na tyle wydolny, aby swobodnie przemieszczac sie na wlasna reke po wyspie (również w mniej turystyczne zakamrki) bez z góry wykupinych biletów i zorganizowanych wycieczek? a jak wyglada kwestia autostopu?
gory dzieki za odpowiedzi.

pzdr!
/t.

Julia Pietrucha dołączył
16.06.2015

Julia Pietrucha 08:05 | 16.06.2015

Jeśli jednak zmienisz zdanie i postanowisz odwiedzić Bali, zapraszam Cie na mojego vloga The Lost Travelers. Na Bali mozna sie zgubić i odnaleźć te wyspę na nowo. I tanio. Pozdrawiam
www.youtube.com/c/JuliaPietruchaofficial

Milesfromhome dołączył
11.04.2015

Milesfromhome 23:10 | 21.07.2015

Nie powinnaś mieć problemu z transportem publicznym, tylko przygotuj się na targowanie :-)

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl