Forum dyskusyjne
Bali - Nusa Lembongan czy Wyspy Gili
kategoria podróże po świecie
kraj Indonezja
pspat 19:46 | 05.03.2015
Wybieramy się w 4 osoby do Indonezji przez Bangkok.Mamy około 8-10 dni na Bali i okolice...
Czytałam, że bardzo polecane są Nusa Lembongan i wyspy Gili...
Czasu nie jest za dużo...co polecacie?
Chciałabym również planować możliwie tańszą opcję m.in. przeprawy promami.
Pozdrawiam
Patrycja
Anthar 20:09 | 05.03.2015
Bali samo w sobie jest piękne, o ile chce się je trochę poznać, a nie tylko plażować i imprezować w Denpassar i okolicy :)Na wyspach Nusa nie byłem, ale polecam Gili. 3 wyspy, a każda inna. Trawangan to imprezownia, Meno to z kolei enklawa całkowitego spokoju, a Air łączy cechy dwóch poprzednich (ze swojej strony Air polecam najbardziej). Wspaniała atmosfera, pyszne owoce morza, dobre miejsca do snorkelingu, prawdziwie rajski relaks.
Dostanie się tam nie jest jednak najtańsze, z Bali nie ma bezpośredniego promu na Gili. Aby zaoszczędzić można najpierw płynąć na Lombok, potem drogą lądową na północ wyspy i tam złapać kurs małą łódką na Gili (trochę to jednak trwa). Można również kupić bilet na fast boat bezpośrednio z Bali na Gili za ok. 300.000 IDR, transport szybki, ale relatywnie drogi.
Pozdrawiam
pspat 20:20 | 05.03.2015
Super, dzięki.A....między wyspami Gili łatwo się poruszać?
Ile czasu potrzebujemy na te wyspy?
300.000 IDR to rozsądna cena za szybką podróż...skąd odchodzi ta łódź?
Pozdrawiam
Anthar 20:49 | 05.03.2015
W miarę łatwo, między wszystkimi wysepkami 2 razy dziennie pływa łódka. Ceny transportu są różne, w zależności od tego z której wyspy na którą się udajesz, ale są to kwoty rzędu 20.000 - 25.000 IDR więc niedużo.A ile czasu? To bardzo subiektywne odczucie, ja spędziłem tam 4 dni i mi wystarczyło, ale to dlatego, że wolę aktywniejszy wypoczynek. Na Gili po prostu regenerowałem siły przed dalszą podróżą. Natomiast jest to naprawdę przeuroczy zakątek świata, słodkie lenistwo smakuje tam wybornie :)
Pozdrawiam
Anthar 20:50 | 05.03.2015
Acha, łódź na Gili z Bali odchodzi z przystani Padang Bai.
pspat 18:55 | 17.03.2015
Witam,Pisałeś o 300 000 IDR za fast boat? Pamiętasz może, która firma miała takie ceny.,.sprawdzam na internecie różne firmy i koszt w dwie strony Bali-Gili wychodzi ok 1.300.000 IRD :(
Patrycja
adusia_wro 07:55 | 10.03.2015
Zgadzam się z Antharem. Byłam zarówno na Nusa Lembongan, Nusa Penida jak i na wyspach Gili. Mając 8 dni do dyspozycji polecam zwiedzanie Bali i dodatkowo wypad na wyspy Gili.Pozdrawiam z Lomboku,
Ada
adazep@poczta.onet.pl
Anthar 19:50 | 17.03.2015
Płynąłem tylko w jedną stronę, bo na Bali już nie wracałem. Cenę dogadałem z szefem mojego hostelu w Ubud (przybytek Ubud Permai się nazywał). Nazwy samej firmy nie pomnę niestety.Pozdrawiam
___Ola 17:47 | 10.04.2015
Na miejscu znajdziesz setki biur turystycznych sprzedających bilety na fast boat. Cena na ulotce waha się w okolicach 600 000 IDR, lecz cena wywoławcza to zawsze około 400 000 IDR, czyli mniej niż na ulotce. Jeśli dobrze się targujesz to zbiją cenę do około 300 000 IDR. W moim przypadku, udało mi się osiągnąć cenę 280 000 IDR :)
___Ola 17:51 | 10.04.2015
Miałam okazję być na wszystkich wyspach Gili, na Bali i na Nusie. Moim faworytem jest Gili meno oraz Nusa Ceningan (maluteńka wyspa tuż obok Nusa Lembongan, na którą dostać się można tylko skuterem przez kładkę z Nusy Lembongan). Ja bym nie traciła zbyt dużo czasu na skomercjalizowane Bali i od razu wybrała się na Nusę czy na Gili. :)
adusia_wro 10:17 | 11.04.2015
Zależy czego też oczekujecie, jeśli szukacie spokoju i ciszy Gili Nanggu, Gili Sudak, Gili Meno czy Nusa Lembongan.Gili Air- powoli przybywa na niej turystów, choć jest jeszcze w miarę spokojną wyspą.
Gili Trawangan- zdecydowanie imprezowa wyspa
Pozdrawiam z Lomboku,
Ada
ada.polindotours@gmail.com
Ollie 20:10 | 27.07.2015
Byłam tylko na Gilis (Air i Meno) i nie wiem czemu nie zachwyciłam się nimi jak większość osób. Nie urzekły mnie ani plaże ani snorki, żółwie były fajne i nawet sporo i właściwie tylko one zwróciły tam moją uwagę. Zdecydowaliśmy się skrócić pobyt i szybciej wdrapać na Rinjani. Ale znam sporo fanów tych wysp :)
BYOH 13:45 | 07.05.2016
>Witam,>
>Pisałeś o 300 000 IDR za fast boat? Pamiętasz może, która firma miała takie
>ceny.,.sprawdzam na internecie różne firmy i koszt w dwie strony Bali-Gili wychodzi
>ok 1.300.000 IRD :(
>
>Patrycja
BYOH 13:52 | 07.05.2016
>Witam,>
>Pisałeś o 300 000 IDR za fast boat? Pamiętasz może, która firma miała takie
>ceny.,.sprawdzam na internecie różne firmy i koszt w dwie strony Bali-Gili wychodzi
>ok 1.300.000 IRD :(
>
>Patrycja
Hej,
My właśnie wróciliśmy z Gili Air. Wybraliśmy opcję z Legian busikiem do Pangdabai, stamtąd fastboatem na Gili Air, po 3 dniach powrót o z Pagdabai shuttle bus do Ubud wszytsko za 500.000 IDR od osoby. Znajomi w tym samym czasie lecieli z Denpasar na Lombok, z lotniska musieli podjechać taksowka na przystan i dopiero na Gili Air i nasza opcja była znacznie wygodniejsza i jednak szybsza.
Polecam tak jak ktoś pisał Gili Air, Trawangan to imprezownia a Meno mega spokojne a i tak je zobaczycie jeśli wybierzecie się na nurkowanie z rurka.
Za nocleg na Gili Air za 2 pokoje zapłaciliśmy 400 000 IDR za noc.
Na Nusa Lembongan tez się wybieramy ale dopiero za jakiś tydzień :)
Pionderro 20:49 | 02.08.2015
Witamwłaśnie diś przedostaję się z Bali na Nusa Lembongan
płunę tam lokalnym slow boat za 100 000 rupii. bilet kupiłem w porcie. postaram sie jutro napisać gdzie bo nie pamietam nazwy. na mieście na speed boat kupisz na Nusa... bilet za 350 000 rupii, w porcie cwaniaki mają obniżki już do 200 000 rupii a w tej samej kasie co lokalny slow boat kupisz bilet na speed boat za 175 000 rupi.
pozdrawiam
kiwi2013 22:17 | 02.08.2015
Byliśmy na Nusa Lembongan w kwietniu tego roku.zakwaterowani byliśmy w hotelu Dream Beach - piękna plaża hotel ( naoglądaliśmy sie filmików z YT :) ). Po przybyciu na miejsce troszeczkę sie chyba rozczarowaliśmy gdyż plaża nie była sprzątana, w domkach śmierdziało a i mnie coś konkretnie pogryzło w powieki - skończyło sie na wizycie w "szpitalu".
Poruszaliśmy sie na skuterach wyspa ogólnie super, jedzenie w warungach pyszne ( tuńczykowe sate mmmm :) )
paco 14:24 | 30.09.2015
Pewnie już Patrycja zdążyła wrócić z wyjazdu ale dodam swoje trzy grosze bo sam szukałem jeszcze niedawno takich informacji z pierwszej ręki. Wiec tak: Nusa Lembongan - bardzo fajne miejsce, warte odwiedzenia na 2 dni, południowy Lombok - plaże rzeczywiście fajne ale po 2-3 dniach wieje nudą, no chyba, że ktoś surfuje lub chce się totalnie wyciszyć. Dla mnie jednak nr 1 to Gili Trawangan. Sam miałem obawy, że taka niby imprezownia ale tak naprawdę można i w cichym miejscu poleżeć na plaży, można ponurkowac z butla lub ABC. Jest fajny wieczorny food market, gzie można wracać rewelacyjny szaszłyki z tuczczyka czy spróbować czegoś bardziej egzotycznego. Miejsce faktycznie imprezowe ale absolutnie nie tak jak np. Kuta na Bali.Jak by co, to mogę też służyć świeżymi informacjami z Jawy i Mulu.
kudik 13:18 | 10.11.2015
Na Lomboku spędziliśmy ponad 2 tygodnie i nie mogę powiedzieć żebym się znudził ;-)Do wyciszenia kompletnego to Gili Meno, na której nie ma samochodów ani motorków, a wyspę można obejść na pieszo w 1-2 godziny ;-)
Ceny szybkich łodzi warto targować w biurach - są wówczas dużo niższe niż na plakatch czy stronach internetowych przewoźników.
Jak ktoś wybiera się na Lombok, Bali lub Gili to sporo zdjęć i informacji praktycznych z półrocznej podróży znajdzie na naszym blogu:
http://www.wakacjeipodroze.com/podroze/azja/indonezja/