/ / INDONEZJA > Bali - rozrywkowo i blisko plaży Pomożecie wybrać hotele > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Bali - rozrywkowo i blisko plaży Pomożecie wybrać hotele

kategoria podróże po świecie

Gulon dołączył
05.04.2016

Gulon 20:03 | 05.04.2016

Witam wszystkich podróżników.
Razem z żoną planujemy podróż na Bali na początku listopada. Termin to około 12 - 13 noclegów. Budżet na noclegi to około 1500 zł.
Nie chcielibyśmy cały czas siedzieć w jednym miejscu. Połowę czasu spędzić jak najbliżej plaży z rafą i DUŻĄ liczbą turystów:) (tak, niektórzy nie lubią siedzieć na pustych plażach). Pozostały czas to tradycyjne zwiedzanie w tym chcielibyśmy zobaczyć dżunglę i lawę w kraterze wulkanicznym (na Bali jest wulkan?). Jako, że Indonezja to islamski kraj chcielibyśmy uniknąć fundamentalistycznych regionów, gdzie żona nie będzie mogła spacerować po mieści np. w samej górze od bikini albo bardzo krótkich szortach. Fajnie jakby tam było dużo Europejczyków, dyskotek i nocnego życia.

Jak myślicie ile trzeba liczyć na obiad dla 2 osób w barze bez kelnerów?

Czy szczepiliście się przed wyjazdem?

Czy na Bali można niedrogo spróbować dania z larw i owadów?

bigmark dołączył
26.12.2008

bigmark 11:38 | 06.04.2016

Jeśli zależy ci na licznym towarzystwie i pobliskiej plaży to polecam Ubud, życie nocne kwitnie a dzień na plaży nie będzie nudny. Zgadzam się z tobą , że bezludne plaże są przereklamowane :) Bali nie jest islamskie, dominującą religią jest hinduizm , a w ogóle to tygiel religii, żyją ze sobą w pokoju ( poza nieszczęsnymi zamachami na dyskoteki w 2002 r.) , choć chodzenie w bikini poza plażą nie jest widziane z entuzjazmem. Obiad na ulicy zaczyna się od kilku złotych, za kilkanaście masz już spory wybór .Szczepienia nie są wymagane ale rozsądek podpowiada , że zaszczepienie się przeciw żółtaczce, wściekliźnie czy tęzcowi przydadzą się także w Polsce.
Dania z larw i owadów nie są powszechne, ale można je znaleźć , przede wszystkim grilowane , na straganach przy ulicy.

pozdr
bm
........................................
https://bigmarkk.wordpress.com/

Servus dołączył
17.03.2016

Servus 17:59 | 07.04.2016

Hej, Bigmark juz napisał, ze w calej Indonezji Bali stanowi wyjatek nie jest islamskie. Być moze to przejęzyczenie, ale Ubud to nie plaza:). Ale nalezy go bezwzglednie zobaczyc, ciekawą opcja są oferowane tam wycieczki rowerowe. Najbardziej imprezowe ale za spora kase sa Seminyak (sporo beachclubów) i Jimbaran - ze słynnym barem w Ayanie. Imprezowo, ale tanio (surferzy, backpakersi) jest oczywiście w Kuta i tutaj na plazy na pewno nie znajdziecie pustych przestrzeni:) - najwięcej (z racji odległości i pory roku jest tutaj Australijczyków). Uwaga koniec listopada zaczyna sie mala pora deszczowa na Bali - w dzisiejszych czasach wszystko sie jednak lubi przesuwac. Moje dotychczasowe pobyty z poczatków listopad byly zawsze sloneczne. Nawet jadac z dziecmi na nic sie nie szczepilismy. Na Bali jest kilka wulkanow - Agung, Batur (najbardziej aktywny, ale nie wybucha codziennie:)), Bratan. Zjecie tam np. dragonflies, nietoperza i larwy zwane z łacińska Rhynchophorus ferrugineus (moze ktos zna nazwe tego chrzaszcza po polsku?) pzdr

bigmark dołączył
26.12.2008

bigmark 12:19 | 08.04.2016

@Servus Masz oczywiście rację, pomyliłem czteroliterowce - nie ma być Ubud a Kuta :) poza tym pełna zgoda.

pozdr
bm
................................................
https://bigmarkk.wordpress.com/

adusia_wro dołączył
13.03.2014

adusia_wro 11:02 | 20.04.2016

Z miejsc bardzo turystycznych Na Bali- na pewno Kuta, Legian, Seminyak.
Cena obiadu oczywiście zależy od rodzaju restauracji, w lokalnych warungach jest najtaniej, w restauracjach to koszt od 30.000 IDR- 100.000 IDR.
Mieszkając kilka lat w Indonezji nie spotkałam się z miejscem w którym można spróbować larw czy owadów... na pewno są miejsca gdzie podają psy..
Ze szczepieniami bywa różnie, szczepienia nie są obowiązkowe więc to indywidualna decyzja. Warto jednak skonsultować to z lekarzem.

Pozdrawiam,
ada.polindotours@gmail.com

http://w-poszukiwaniu-azylu.blogspot.com/

kiwi2013 dołączył
14.02.2013

kiwi2013 10:10 | 23.04.2016

Polecam Ubud jak moi poprzednicy, plaże i życie kwitnie. Dużo knajpek, wspaniałe jedzenie i widoki...

Fajna opcja jest też Sanur, tu tez jest blisko plaża, ale nie wypowiem się jaka bo widziałam ją nocą i tylko jeden raz :) Mogę powiedzieć za to, że na ulicach się dzieje, jedzenie również jest wyśmienite - polecam z całego serca knajpkę COCONUT TREE obsługa mega fajowska a jedzenie z całego menu miażdży smakiem :)

My byliśmy jeszcze na Nusa Lembongan na Dream Beach 2 noce. Plaża, woda cudowna, szkoda tylko, że popołudniami przyjeżdżają turyści na wycieczki bo nie można się nią nacieszyć. Warto wypożyczyć skuter podjechać na view point skąd roztacza się widok nie do opisania. Jest tam na górze również knajpka, ale ceny.... ze względu na widok..... wiadomo :) :)

Przy linii brzegowej jest mnóstwo knajpek, gdzie podają świeże i obłędne ryby z orzechowym sate mmmm :)

Co do szczepień nie szczepiliśmy sie na nic. Mieliśmy dobrze zaopatrzoną apteczkę, której zapomniałam z Sanur wziąć na Nusa Lembongan a pech chciał, że akurat wtedy pogryzły mnie komary.. W OKO... Skończyło sie to połową opuchniętej twarzy i wizyta u Pana doktora w hmm szpitalu :)

Było miło za wizytę + leki ( hydrokortyzon, loratadyne ) zapłaciłam na nasze polskie pieniądze 70 zł ( które po powrocie zwrócił mi ubezpieczyciel ) i po 1,5 dnia moja twarz JUŻ BRZMIAŁA ZNAJOMO :P

Co do owadów... ja nie widziałam nigdzie na ulicach takich do jedzenia, może nie zwróciłam uwagi... za to są pyszne duriany :) Wiem, pewnie ktoś czytający pomyśli, że zwariowałam, ale też próbując tego owocu w Tajlandii myślałam, że zwymiotuję a tu.... MNIAMMM :P

Bali jest piękne... Zazdroszczę wyjazdu bo z chęcią byśmy tam oboje wrócili... :) Miłego wypoczynku życzymy :)

kiwi

Raphael dołączył
02.09.2009

Raphael 11:32 | 23.04.2016

Sorry że się wtrącam - Servus, Bigmark, Kiwi2013 napisaliście w dobrej intencji wiele cennych wskazówek, staraliście pomóc, ale przeczytajcie jeszcze raz post Gulona. Jego założenia są takie (nie krytykuję żeby było jasne) : "plaża z rafą i DUŻĄ liczbą turystów, dużo Europejczyków, dyskotek i nocnego życia, żona ma spacerować po mieście np. w samej górze od bikini albo bardzo krótkich szortach." No to ja się zastanawiam, po co on właściwie chce się tłuc taki kawał świata na BALI?? Niech lepiej jedzie na Ibizę. Albo Majorkę. Tam spokojnie zrealizuje wszystkie założenia. No może bez rafy. Ale to szczegół.

PS.A tak przy okazji, jak ktoś z Was będzie się ponownie wybierać na B.to napiszcie, dam namiar na dobre centrum nurkowe. Ja będę pod koniec maja.
Howk!

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl