/ / INDONEZJA > Na Ijen z Jawy czy z Bali > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Na Ijen z Jawy czy z Bali

kategoria podróże po świecie

forfor dołączył
25.06.2016

forfor 10:20 | 25.06.2016

Cześć,

wybieramy się we wrześniu do Indonezji i zastanawiam się jak rozplanować podróż. Chcemy zobaczyć i Bromo i Ijen. Na Bromo wybierzemy się z Surabaja ale czy jechać później od razu na Ijen czy wracać i jechać z Bali to nie wiem. Na Bali też będziemy ok. 5 dni max. Co proponujecie?

alchemia_momentu dołączył
07.12.2015

alchemia_momentu 14:19 | 09.07.2016

Z Bromo na IJan a potem na Bali.
Z Surabaja do Banyuwangi jest 4-5 godzin drogi pociągiem.
Banyuwangi jest to miasto, które jest miejscem wypadowym na Ijan i portem z którego złapiecie prom na Bali.
Wydaje mi się,że tak będzie lepiej, bo zrobicie sobie wszystko po kolei.

forfor dołączył
25.06.2016

forfor 13:19 | 11.07.2016

Dzięki za informację. teraz już wiem, że musimy odwrócić podróż, czyli najpierw Lombok, potem Bali z Bali na Ijen i Bromo. A możesz mi jeszcze doradzić czy lepiej się wybrać na Ijen nocą i poczekać do rana, czy sobie to odpuścić i pojechać tylko rano. Nie wiem ile czasu ta wycieczka zajmuje i czy tego samego dnia pojechać z Banyuwangi w okolice Bromo. Nie wiem też czy pociąg jedzie tylko do Surabaja czy są inne, którymi dojedziemy w okolice Bromo, a może autobusem tam się da dojechać? Będę wdzięczna za jakieś sugestie:)

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 14:57 | 09.07.2016

Oczywiście, że z Jawy. Najpierw Bromo, potem Kawah Ijen. Dalej promem na Bali.
Zbyszek

07.12.2015

alchemia_momentu 10:51 | 12.07.2016

Zdecydowanie nocą. Zobacie niebieski plomien i mozecie na górze zaczekać na wschód słońca. Najlepiej dac sobie na to 2-3 dni. Jak wyruszycie nocą, to na dole będziecie okolo 7-8 rano wiec lepiej zostać. Dzien dłużej i odpocząć. Aby dojechać z Banuwagi na Ijan musicie wynająć skuter albo kierowce ktory was zawiezie.
Co do Bromo to jest miejscowość ktora jest blizej niz Surubaja, tylko nie pamietam jej nazwy. Zapytacie na dworcu lub kogos miejscowego.
Ja tutaj pisalam o wejsciu na Ijen.
http://alchemiamomentu.pl/moja-azja/spacer-po-wulkanie-ijen/
Zajrzyjcie, może cos sie Wam przyda.
Jak macie jeszcze jakies pytania to piszcie.

forfor dołączył
25.06.2016

forfor 13:21 | 11.07.2016

Dzięki Zbyszku za odpowiedź:) A polecasz jakieś noclegi w okolicach Kawah Ijen?

forfor dołączył
25.06.2016

forfor 11:23 | 12.07.2016

A skąd miałaś tą maskę? Można je tam pożyczyć czy kupić?

07.12.2015

alchemia_momentu 13:27 | 12.07.2016

Wypożyczyłam z hotelu ale po drodze na ijan też ją można dostać. Kilka osób mi proponowało kupno.

Karangasem Homestay jest to hotel w którym ja sie zatrzymywałam. Standard nie jest wysoki ale pracuje tam fajny chłopak, który w razie konieczności pomoże Wam wszystko zorganizować.

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 18:21 | 12.07.2016

Moim zdaniem najlepiej jedżcie do Yogjakarty. Tam niedaleko możecie zobaczyć Borobudur i Prambanan. W Yogjy możecie kupić 3-dniową imprezę Bromo plus Kawah Ijen z transferem na Bali, w tym jest bilet na prom. Kosztowało to niecałe 500 tys. rupii (dolar był po ponad 8 tys. rupii). W Yogjakarcie możecie też korzystnie wymienić dolary na rupie, lepsza cena niż na Bali. W Yogjy możecie zrobić zakupy batików i markowych ciuchów w śmiesznych cenach np. w outlecie Cosmo.
Pozdrawiam
Zbyszek

forfor dołączył
25.06.2016

forfor 11:47 | 21.09.2016

Zbyszku, napisz mi jeszcze proszę ile czasu nam zajmie wejście na Ijen. Teraz jesteśmy na Bali i jutro jedziemy do Gilimanuk a stamtąd do Banyuwangi. Będziemy tam ok 18 myśle jak sie uda. Chcemy sie przespać i wejść w nocy na Ijen. Czy jest to możliwe czy raczej odpuścić i wejść w dzień. I jeszcze jedno. Jak stamtąd dostać sie najlepiej na Bromo, czy jechać do Medan czy gdzieś bliżej wulkanu. Pozdrawiam serdecznie.
Ania

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 17:43 | 22.09.2016

Dokładnie nie pamiętam, ale około 2 godzin. Trek na Kawah Ijen jest łatwy, wychodziliśmy bardzo wcześnie rano i około 10 byliśmy z powrotem w campie, włącznie z zejściem do jeziora, gdzie wydobywają siarkę. Pamiętam, że przed 13 byliśmy już w Gilimanuk po zejściu z promu. Moim zdaniem najlepiej przespać się pod wulkanem i z wszystkimi wejść na niego. W dzień może być bardzo gorąco, czuć to było jak schodziliśmy. My jechaliśmy w odwrotną stronę, zaczynaliśmy w Yogjacarcie, najpierw Bromo, potem Kawah Ijen, wieżli na busem. Próbujcie zabrać się z nimi na Bromo bez potrzeby jechania do Malang (raczej o to miasto chodziło, a nie Medan na Sumatrze). Jakoś te busy muszą wracać do Yogjy, są puste i możecie się z nimi zabrać. Na Bromo koniecznie ciepła odzież z kurtką, a szczególnie ciepłą czapką włącznie i coś mocniejszego na rozgrzewkę, jakaś cola z prądem.
Pozdrawiam
Zbyszek

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 17:44 | 22.09.2016

Co do noclegu to pamiętam, że pod Kawah Ijen były domki kempingowe, w których wszyscy spali. Standard raczej kiepski, ale to było z 5 lat temu. Może teraz jest lepiej.

[fb] Joanna Olszanowska dołączył
10.09.2015

[fb] Joanna Olszanowska 21:07 | 28.05.2017

Cześć mam pytanie jak dostaliście się z Yogyakarty pod Bromo (Cemoro Lawan) i następnie pod Ijen. Szczególnie interesuje mnie dojazd spod bazy wypadowej Bromo do miejscowości, niedaleko Ijen. I kolejne pytanie skąd najlepiej rozpocząć trek na Ijen (czytałam o Paltuding).

Z góry dzięki za informację.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl