/ / JORDANIA > Jordania wróciłam > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Jordania wróciłam

kategoria podróże po świecie

dominkom dołączył
19.07.2008

dominkom 19:53 | 16.02.2011

Słuze info

pansoniak dołączył
20.03.2011

pansoniak 18:50 | 20.03.2011

witaj, prośba o kilka podpowiedzi n/t kasy - lepiej zabrać gotówkę czy spokojnie można liczyć na bankomaty? jaka gotówka najlepiej - euro czy dolary? czy można płacić w euro/dolarach czy lepiej od razu na lotnisku wymienić na JD?

dominkom dołączył
19.07.2008

dominkom 19:10 | 20.03.2011

Bankomaty widzialam w Ammanie, Wadi Musa i Akabie. Euro i $ bez znaczenia. Na lotnisku za wize i autobus do miasta trzeba zaplacic w lokalnej walucie. Przy wizach na lotnisku jest tylko kantor.

Jacky dołączył
15.08.2006

Jacky 12:04 | 21.03.2011

Tak waluta bez znaczenia ale warto wziąć pod uwagę fakt , że dinar jordański to prawie 1,5 $ a więc siłą rzeczy nie za tanio :(

thedominika dołączył
03.05.2011

thedominika 20:47 | 03.05.2011

witam.
ja wybieram sie do Jordani w tym tygodniu. zastanawiam sie jak najlepiej podrozowac po kraju. mamy zakwaterowanie w aqabie, a chcemy zobaczyc rowniez inne miejsca. mamy tylko tydzien czasu wiec planuje odwiedzic: petre, pojechac nad morze martwe, zrobic wycieczke na Wadi Rum...
jak to najlepiej zorganizowac? czy podjechac do Petry wczesnie rano, zwiedzac caly dzien, przenocowac sie w Wadi Musa rano ruszyc nad morze martwe? potem wrocic do qaby i w inny dzien pojechac na pustynie Wadi Rum? czy brac taksowki, autobusy, czy wynajac auto na 3 dni?
jesli przekrecilam jakies nazwy, to przepraszam :)
z gory dziekuje za pomoc
Dominika

dominkom dołączył
19.07.2008

dominkom 21:24 | 03.05.2011

Transport publiczny w Jordanii jest marny, oczywiscie sda autobusy ktore lacza glownie stolice z innymi miastami. W kila o0sob najlepiej zalatwic transport indywidualny z kierowca. Ceny nalezy negocjowac. Najlepiej pytac w hotelach. Nie wiem dlaczego zatrzymujecie sie w Akabie , 10 km na S od miasta jest kilka przyjemnych osrodkow nad samym morzem. W Wadi Musas warto nocowac aby rano z buta ruszyc do Petry./caly dzien/. Im dalej od wejscia do Petry tym noclegi tansze.

thedominika dołączył
03.05.2011

thedominika 22:06 | 03.05.2011

Dzieki za odpowiedz.
Jeszcze nie wiemy w jakim hotelu bedziemy nocowac. Postanowilismy troche poeksperymentowac i wykupilismy wycieczke z norweskiego biura podrozy, w ktorej jedna z atrakcji jest nieokreslone miejsce pobytu ;) wiemy tylko ze bedzie to w okolicach akaby. Plusem jest oczywiscie niska cena. Mam nadzieje ze dobrze trafimy:)
Czyli najlepiej wziac nocleg przed wejsciem do petry i po? I potem pojechac dalej nad M. martwe? I tu pojawia sie nowe yptanie - gdzie nad M. Martwe? Czy mozesz polecic jakies konkretne miejsce?
I czy wiesz jakie sa ceny samochodu z kierowca? Mam na mysli cene do jakiej mozna sie utargowac:)
Pozdrawiam

Edgarek dołączył
16.08.2008

Edgarek 20:32 | 03.10.2012

Hejka,
Czy pogoda w lutym pozwala na pobyt nad morzem? Czy wyłącznie nadaje się do zwiedzania? Czy trzeba brać superciepłe ciuchy?
Pozdrawiam

martina20 dołączył
04.10.2012

martina20 21:23 | 08.10.2012

w lutym może być zimno w zatoce, ja byłam w marcu, w drugiej polowie i bardzo wiało, woda w morzu zimna, ale na chwile z maseczka można było wejść. wieczory raczej chlodne i wietrzne, więc myślę, że w lutym lepiej nie będzie....

dominkom dołączył
19.07.2008

dominkom 21:58 | 08.10.2012

Ja byłam w lutym morze w Akabie cieplutkie, wieczory i noce zimne szczególnie na pustyni, we dnie ciepło, ale kurtkę wiatrówkę trzeba mieć i śpiwór także.

gp1959 dołączył
23.03.2015

gp1959 12:12 | 13.09.2018

>Słuze info

Wybieramy się z Zoną do Jordanii niebawem.
Chcemy włączyć do programu ruiny Gerazy. Co Ty na to? Byłaś? A może ktoś inny może coś powiedzieć. Podobno są pokazy legionów rzymskich i inne atrakcje. To prawda? w jakie dni?
Proszę o info.
Pozdrawiam

zyggi dołączył
13.07.2016

zyggi 15:41 | 26.09.2018

Zapraszam do poczytania. Nasza wyprawa do Jordanii
https://zyggi.fly4free.pl/blog/3799/jordania-2018-po-skarb-z-indiana-jonesem/

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 23:24 | 26.09.2018

>Zapraszam do poczytania. Nasza wyprawa do Jordanii
>https://zyggi.fly4free.pl/blog/3799/jordania-2018-po-skarb-z-indiana-jonesem/

niestety, link nie rabotajet :(

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 23:33 | 26.09.2018

>Zapraszam do poczytania. Nasza wyprawa do Jordanii
>https://zyggi.fly4free.pl/blog/3799/jordania-2018-po-skarb-z-indiana-jonesem/

ok, udało się, ale skopiowałam tylko tak (lecę w marcu, wszelkie wskazówki mile widziane):

zyggi.fly4free.pl/blog/3799/jordania

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2023 Globtroter.pl