/ / JORDANIA > Właśnie wróciłem z Jordanii i Izraela > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Właśnie wróciłem z Jordanii i Izraela

kategoria podróże po świecie

arysto dołączył
09.07.2012

arysto 11:37 | 24.03.2013

Jak ktoś zainteresowany mogę udzielić informacji.

marrigo dołączył
21.03.2012

marrigo 13:39 | 13.06.2013

Witaj.
Właśnie wybieram się do obu krajów pod koniec listopada. Przyda mi się garść informacji. Głównie transport, wiza, noclegi, bezpieczeństwo.
Będę wdzięczna za kilka informacji. Pozdrawiam

arysto dołączył
09.07.2012

arysto 13:13 | 17.06.2013

Hej!
Co dokładnie chciałabyś wiedzieć? Jeśli podasz mi jakieś szczegółowe pytania to postaram się pomóc. Z wizą nie ma problemu zarówno w Izraelu (do którego jak wjeżdżasz nie ma wiz) jak i z Jordanią. Transport w ISR świetna sprawa - od komunikacji miejskiej po tanie loty wewnątrzkrajowe. Wszystko super, świetnie działa. Trzeba tylko uważać na szabat, bo wtedy wszystkie żydowskie sklepy i cała komunikacja publiczna stoi. W Jordanii natomiast totalny dramat - publiczna praktycznie nie istnieje, wszędzie jeździ się taxami, o które trzeba się ostro targować bo widząc białasa ceny idą znacznie w górę. Jeśli natomiast chodzi o bezpieczeństwo to zarówno w ISR jak i JOR czułem się bezpiecznie i pewnie, co prawda masz mnóstwo uzbrojonych żołnierzy, kontrole checkpointy itp. ale jakoś nie czułem się nigdzie zagrożony, nawet chodząc po nocy po Jerozolimie.
Z noclegami w Jerozolimie, to tylko tam brałem Hostel, warto sobie wcześniej coś zarezerwować, bo co prawda jest tego bardzo dużo, ale zdarzają się okresy, gdzie z dnia na dzień ciężko coś w dobrej cenie wyhaczyć. W Jordanii tego problemu nie miałem, gdzie się nie weszło były miejsca - Wadi Musa, ale też trzeba się targować. Ogólnie mogę Ci powiedzieć, że nie miałem żadnych problemów. Warto przeznaczyć więcej czasu na Jordanię lub więcej pieniędzy, by zwiedzić więcej sensownym czasie. Jedyna uwaga to taka, że są to strasznie drogie kraje - Jordania nawet jest całościowo droższa od Izraela i musisz się liczyć z zawrotnymi jak na polskie czy nawet europejskie warunki cenami!

Edgarek dołączył
16.08.2008

Edgarek 21:41 | 17.06.2013

W Jordanii jest transport publiczny. Długodystansowe autobusy za uczciwe pieniądze (Amman - Petra, 9,5 JOD, Aqaba - Amman 8 JOD) - www.jett.com.jo. Do ważniejszych miejsc wokół Ammanu można dojechać busikami za śmieszne pieniądze (0,5-1 JOD), tyle że busiki nie mają w większości wypadków stałego rozkładu jazdy. Zazwyczaj tylko te najpopularniejsze wyjeżdżają zawsze o tej samej godzinie.
Oczywiście taksówką wszędzie się dostaniesz, zazwyczaj mają ustalone ceny, ale jeśli jedziesz poza miasto to lepiej się umówić na konkretną kwotę i nie dawać większych banknotów, bo zazwyczaj nie będą mieli wydać. W Ammanie trzeba sprawdzić czy kierowca ma licznik i czy go wyzerował. Niestety często taksówkarze nie gadają w innym jezyku niż arabski i nie potrafią czytać planów.

arysto dołączył
09.07.2012

arysto 00:04 | 18.06.2013

Nie wiem jak jest od strony Ammanu, bo ja jechałem z południa od Aqaby i był transport publiczny, ale bardzo ubogi, np. raz dziennie do Petry za 5-7 JOD. Co najgorsze wyjeżdżał on około 10 - teoretycznie, bo czekał na kolejnych chętnych do 12 i dopiero wtedy odjechał. Tak więc cały dzień stracony itp. co do taksi to może i masz ustalone ceny, ale np z granicy(Aqaba) do Petry taxa kosztowała 75 JOD a jak zagadaliśmy w Petrze to mogliśmy wrócić już za 30-35JOD, więc ustalona cena jest mocno naciągana i dająca się negocjować, podobnie Aqaba-granica - oficjalna cena 10-12, dojechałem za 6JOD!

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2023 Globtroter.pl