Forum dyskusyjne
wróciłam z Jordanii
kategoria podróże po świecie
kraj Jordania
Edycja 20:01 | 02.12.2013
Byłam tam 2 miesiące na wolontariacie. Trochę jeździłam. więc mam rozeznanie co gdzie i jak. Zapraszam, jeśli ktoś potrzebuje podstawowych informacji.
kudik 22:19 | 03.12.2013
Tanie noclegi w Aqaie:http://www.wakacjeipodroze.com/item/144-jordania-tanie-hotele-w-aqabie
Edycja 22:36 | 03.12.2013
Tego ci nie podpowiem, bo miałam opcje nocowania u znajomych znajomych :-) Jak szukałam, widziałam jeden hostel w miarę tani Darma Village Beach Hostel, ale osobiście nie byłam. pozdrawiam
mepokej 17:51 | 04.02.2017
Cześć! Słyszałem, że od 2016 przepisy w Jordanii uległy zmianie i jeżeli pobyt w Jordanii trwa dłużej niż 3 dni to nie pobierają opłaty za wizę. Czy wiesz coś na ten temat? Dziękuję!Patryk
Kama86 18:15 | 04.02.2017
wjeżdżając droga lądową od Izraela w 2016 r. (Eilat) faktycznie nie pobierali opłaty za wizę przy pobycie dłuższym niż 3 dni :)ewentualnie w razie krótszego pobytu koszt wizy wliczony jest ponoć w cenę Jordan Pass wg. info na ich stronie
Aga545 01:18 | 22.05.2017
Witam Mam pytanie Bedziemy w sierpniu przejazdem w Ammanie tzn bedziemy leciec tamtedy z 6 godzinna przerwa. Nie chcialabym siedziec przez ten czas na lotnisku. Uwazasz ze warto byloby pojechac gdzies do centrum cos zwiedzic. Dodam ze bedziemy tam od 8 wieczor do 2 w nocy.Dzieki
Tygrrysek 13:31 | 22.05.2017
>Witam Mam pytanie Bedziemy w sierpniu przejazdem w Ammanie tzn bedziemy leciec>tamtedy z 6 godzinna przerwa. Nie chcialabym siedziec przez ten czas na lotnisku.
>Uwazasz ze warto byloby pojechac gdzies do centrum cos zwiedzic. Dodam ze bedziemy
>tam od 8 wieczor do 2 w nocy.
>Dzieki
>
Ty tak na serio? Czy to jakieś jaja?
Yakin 14:38 | 22.05.2017
>Ty tak na serio? Czy to jakieś jaja?A co w tym dziwnego? Kolega w identyczny sposób zwiedzał sobie w nocy Dohę. To twój komentarz jest bez sensu jak kilkanaście innych w innych tematach, o których też nie masz bladego pojęcia. Jak się nie ma nic konkretnego do powiedzenia, to już lepiej nie pisać nic.
A wracając do tematu, co do Ammanu, to za bardzo nie pomogę, bo większość zabytków w takich godzinach będzie zamknięta, ale myślę, ze warto poszwendać się po starym mieście chociaż trochę. Tam życie jeszcze powinno po 20,00 dosyć mocno tętnić :-).
Tygrrysek 15:01 | 22.05.2017
>>Ty tak na serio? Czy to jakieś jaja?>
>A co w tym dziwnego? Kolega w identyczny sposób zwiedzał sobie w nocy Dohę. To twój
>komentarz jest bez sensu jak kilkanaście innych w innych tematach, o których też nie
>masz bladego pojęcia. Jak się nie ma nic konkretnego do powiedzenia, to już lepiej
>nie pisać nic.
>A wracając do tematu, co do Ammanu, to za bardzo nie pomogę, bo większość zabytków w
>takich godzinach będzie zamknięta, ale myślę, ze warto poszwendać się po starym
>mieście chociaż trochę. Tam życie jeszcze powinno po 20,00 dosyć mocno tętnić :-).
>
>
Co w tym dziwnego? Między innymi to, że mając tylko 2 godziny na zwiedzanie, na dodatek w środku nocy to zapewne jedyne co sobie możesz pozwiedzać to miejscowy burdel.
Nie znam twojego kolegi ale jeśli opowiadał ci taką samą historię to zapewne zwiedzał tą Dobę nocą, po czym obudził się rano w swoim łóżeczku.
Masz rację, mów tu wszystkim, że to doskonały pomysł i wszystko można zwiedzić i jeszcze więcej. Sytuacja pewnie zakończy się tak, że samolot odleci z jednym pasażerem mniej, a osoba tu pisząca siądzie na ziemi i zacznie płakać, bo nie będzie wiedziała co ma teraz zrobić.
Edgarek 16:05 | 22.05.2017
>Witam Mam pytanie Bedziemy w sierpniu przejazdem w Ammanie tzn bedziemy leciec>tamtedy z 6 godzinna przerwa. Nie chcialabym siedziec przez ten czas na lotnisku.
>Uwazasz ze warto byloby pojechac gdzies do centrum cos zwiedzic. Dodam ze bedziemy
>tam od 8 wieczor do 2 w nocy.
>Dzieki
>
Myślę, że wątpię. Po pierwsze dojazd na lotnisko to jest strata ok. godziny. Czyli z 6 robi Ci się 2,5-3. Wpierw musisz wyjść z lotniska, a później musisz wrócić ca. godzinę przed odlotem. Po drugie taksówkarze skroją Cię niemiłosiernie a pytanie czy dojedziesz tam gdzie będziesz chciała, bo większość nie zna języków obcych. Po trzecie w samym Ammanie nie bardzo jest co oglądać. Z miejsc dostępnych w nocy chyba tylko plac obok Amfiteatru. Głowy nie dam ale Cytadela jest raczej zamknięta. Starówka, jeśli można użyć takiego słowa, jest brudna, obskurna i średnio można coś zobaczyć oprócz wszechobecnej biedy.
Yakin 18:17 | 22.05.2017
>Co w tym dziwnego? Między innymi to, że mając tylko 2 godziny na zwiedzanie, na
>dodatek w środku nocy to zapewne jedyne co sobie możesz pozwiedzać to miejscowy
>burdel.
>Nie znam twojego kolegi ale jeśli opowiadał ci taką samą historię to zapewne zwiedzał
>tą Dobę nocą, po czym obudził się rano w swoim łóżeczku.
>
>Masz rację, mów tu wszystkim, że to doskonały pomysł i wszystko można zwiedzić i
>jeszcze więcej. Sytuacja pewnie zakończy się tak, że samolot odleci z jednym
>pasażerem mniej, a osoba tu pisząca siądzie na ziemi i zacznie płakać, bo nie będzie
>wiedziała co ma teraz zrobić.
Jak zwykle piszesz głupoty. Koleżanka skoro o to pyta, to najwidoczniej stać ją na to, żeby w dwie strony obrócić z lotniska do miasta taksówką. Na pewno zdaje sobie sprawę, że musi wrócić na lotnisko odpowiednio wcześnie. I skoro chce w tym czasie poszwędać się choćby w okolicach amfiteatru jak kolega niżej napisał, to nie ma w tym nic złego. Mój kolega jakoś bez problemu wrócił na kolejny samolot i spokojnie poleciał sobie w dalszą podróż do Tajlandii.
Tygrrysek 21:46 | 22.05.2017
>Jak zwykle piszesz głupoty. Koleżanka skoro o to pyta, to najwidoczniej stać ją na>to, żeby w dwie strony obrócić z lotniska do miasta taksówką. Na pewno zdaje sobie
>sprawę, że musi wrócić na lotnisko odpowiednio wcześnie. I skoro chce w tym czasie
>poszwędać się choćby w okolicach amfiteatru jak kolega niżej napisał, to nie ma w tym
>nic złego. Mój kolega jakoś bez problemu wrócił na kolejny samolot i spokojnie
>poleciał sobie w dalszą podróż do Tajlandii.
>
>
Hehe. Niezły aparat z ciebie.
Najwidoczniej jest u ciebie zero doświadczenia skoro nie wiesz nawet jak wygląda podróż samolotem.
Uświadomę cię w takim razie, że samolot to nie to samo co autobus na przystanku, gdzie przychodzisz na sekundę przed odjazdem, wsiadasz i odjeżdżasz. To samo się tyczy wyjścia z samolotu.
Nie pisz może już nic więcej, bo mam uczulenie na mitomanów. :)
Yakin 09:12 | 23.05.2017
>Hehe. Niezły aparat z ciebie.>Najwidoczniej jest u ciebie zero doświadczenia skoro nie wiesz nawet jak wygląda
>podróż samolotem.
>Uświadomę cię w takim razie, że samolot to nie to samo co autobus na przystanku,
>gdzie przychodzisz na sekundę przed odjazdem, wsiadasz i odjeżdżasz. To samo się
>tyczy wyjścia z samolotu.
>
>Nie pisz może już nic więcej, bo mam uczulenie na mitomanów. :)
Chcesz mi wmówić, że wyjście z bagażem podręcznym i powrót na lot jest niemożliwe w ciągu 6 godzin, tak żeby sobie 2 godziny pospacerować po mieście? Naprawdę nie musisz mnie uświadamiać jak to wygląda. Ale masz rację, kończę, bo już żałuję, ze wdałem się w kolejną dyskusję z tobą. Podobnie jak pewnie kilkunastu innych użytkowników, którzy w podobne dyskusje z tobą się wdali w innych tematach.
kasiaher 20:37 | 24.03.2018
Cześć,to ja się bardzo cieszę, że wróciłaś świeżo z Jordanii bo my się chcemy tam wybrać :-). Planujemy jednak podróż z dwiema małymi dziewczynkami, tj. roczną i trzyletnią. I tu się pojawia mały problem. Czy możesz nam doradzić coś w kwestii komunikacji i transportu? Gdziekolwiek nie czytam, to komunikacja kiepska - autobusy są, ale rzadko. Liczymy więc na taksówki, ale co z dziewczynami? Pytam o foteliki samochodowe. Czy jest szansa na złapanie taryfy wyposażonej w takie ustrojstwo? A moze doradzisz nam coś innego?
gp1959 12:16 | 13.09.2018
>Byłam tam 2 miesiące na wolontariacie. Trochę jeździłam. więc mam rozeznanie co gdzie>i jak. Zapraszam, jeśli ktoś potrzebuje podstawowych informacji.
Wybieramy się z żoną do Jordanii niebawem.
Chcemy włączyć do programu ruiny Gerazy. Co Ty na to? Byłaś? A może ktoś inny może coś powiedzieć. Podobno są pokazy legionów rzymskich i inne atrakcje. To prawda? w jakie dni?
Proszę o info.
Pozdrawiam
Edgarek 20:28 | 14.09.2018
Tutaj znajdziesz wszystkohttp://international.visitjordan.com/Wheretogo/Jerash.aspx
gp1959 13:03 | 17.09.2018
>Tutaj znajdziesz wszystko>
>http://international.visitjordan.com/Wheretogo/Jerash.aspx
>
Serdeczne dzięki. Pozdrawiam
zyggi 15:41 | 26.09.2018
nasz krótki blog z podróży po Jordanii:https://zyggi.fly4free.pl/blog/3799/jordania-2018-po-skarb-z-indiana-jonesem/
mirekKRK 12:56 | 05.01.2019
Hej - wybieramy się na tydzień ( niestety tylko:(( ) i pytanie jak z ściągniętą mapą offline z googla czy działa ok ewentualnie jakie inne; i czy dostepne są ( najlepiej w Madabie) jakieś dobre mapy drogowe - szczególnie chodzi mi o przemieszczanie się pomiędzy drogami 65 a 35 - czy osobówka damy radę ? :)