Forum dyskusyjne
Plażowanie nad morze martwym - sprawdzone miejsca
kategoria podróże po świecie
kraj Jordania
tomeq1980 11:24 | 30.10.2018
Cześć,szukam sprawdzonych miejsc aby zatrzymać się na kilka godzin plażowania nad morzem martwym. Zależy mi na ładnej plaży gdzie będą ogólnie dostępne prysznice.
Czy możecie mi coś polecić ?
Biorę też pod uwagę płatną plaże, ale cześć hoteli nie wyraża zgody na korzystanie bez wcześniejszego zabookowania noclegu, a my tam będziemy tylko przejazdem więc nocleg nie wchodzi w grę.
Czy ktoś korzystał z plaży przy hotelu: Crowne Plaza Jordan - Dead Sea Resort & Spa ?? Link do hotelu:
https://www.ihg.com/crowneplaza/hotels/us/en/swemieh/nscjo/hoteldetail
tomeq1980 16:05 | 12.12.2018
Byłem, znalazłem, sprawdziłem, polecam.GPS (31.598563, 35.561000) - KĄPIEL W MORZU MARTWY:
Podaje namiary na darmową plaże nad morzem martwym. Jak my byliśmy to było tam zaledwie kilka osób. Miejsce fajne bo:
- za darmo
- dostęp do morza - trzeba tylko zejść dość stromym zejściem gdzie jest wiele kamieni. Natomiast do zrobienia - ja zszedłem w japonkach więc raczej trasa nie jest wymagająca
- na miejscu mamy dostęp do świeżego błotka
- NAJWAŻNIEJSZE! - na miejscu jest dostęp do wody słodkiej która spływa z gór.
Plaża, o której piszę powyżej znajduje się niedaleko tablicy z informacja o hotelu: Sehatty Resort. Oceniam że jakieś 100 metrów.
mirekKRK 11:06 | 22.01.2019
Byłem sprawdziłem i polecam miejsce podane przez tomeq1980 - ciężko trochę znaleźć zejście ale generalnie prawie naprzeciwko meczetu jest przerwa w barierce i potem w dół przy siatce - słodka woda jest - płynie z gorącego źródła - jest mocno zasiarczona ale można zmyć słoną wodę - są zrobione mini kąpieliska - takie małe bagienka Szreka :)) - niestety czystość tego miejsca nie jest na najwyższym poziomie ale do zaakceptowania.