Forum dyskusyjne
dojazd do Petry
kategoria podróże po świecie
kraj Jordania
ziemi100feles 12:58 | 29.09.2017
Hej, był może ktoś ostatnio w Jordanii i ma jakieś w miarę aktualne info na temat połączeń pomiędzy Akabą a Wadi Musa? O której i jak często odjeżdżają autobusy lub minibusy? Ewentualnie ile sobie krzyczą taksiarze za przejazd na tej trasie?Z góry dzięki za każde info
Pozdrawiam
Rafał
Lukuzzz 21:05 | 05.03.2018
Czesc,Bylem w Jordanii w grudniu 2017. Teoretycznie busy kursuja tylko rano okolo 8 i 10.00, koszt okolo 9 dinarow. Ale ja znalazlem busa ktory odjezdzal o okolo 16, jak sie troche ludzi zebralo. Tylko trzeba znalezc dworzec a raczej plac z ktorego odjezdzaja. Jak powiesz taksowkarzowi zeby zawiozl cie na dworzec to bedzie to dworzec autobusowy do Ammanu i beda zaklinac ze to jedyny dworzec w mescie. A tak naprade trzeba przejsc okolo 1km w glab miasta na poludnie i tam jezdza busy.
Taksiarze krzyczy od 60 do stargowania do 50 dinarow. Przy czym ich reputacja jest watpliwa. I slyszalem pare historii ze w polowie drogi, pustynia na okolo i zaczyna ja sie negocjacie. Ogolnie odradzam.
Mozna sie zastanowic nad wynajeciem kierowcy z jakies agencji turystycznej.
Ja przynajmniej wracalem z Petry do Akaba za 35 dinarow, pelen komfort (majac na mysli porownanie do busa, ze nie zatrzymywalismy sie co chwila, czekajac na dodatkowego goscia lub paczke, a kierowca jechal z otwartym oknem zeby nie zasnac ;). Jadac w 3-4 osoby to cena rowna sie busowi.
Nie mam namiarow na tego kierowce, ale moge polecic ci agencje, z ktorej nie korzystalismy ale poznalismy bardzo symaptycznego wlasciciela, ktory zalatwil nam tego kierowce. http://desertdreamtours-jordan.com
W razie pytan, sluze pomoca. Pozdrawiam. Lukasz
ziemi100feles 21:15 | 05.03.2018
Hej. Dzięki za odzew i obszerne info. Byliśmy w listopadzie i w obie strony śmignęliśmy taksą za 50 dinarów. Na trzech była to cena do zaakceptowania, a szkoda nam było czasu na kombinowanie. Próbowałem co prawda załapać się do autobusu z Japończykami, bo miałem na sobie koszulkę z japońskim napisem "idiota od urodzenia" i cała wycieczka waliła sobie ze mną foty na granicy, ale ich pilotka odmówiła (co w tej sytuacji było całkiem zrozumiałe) 😉 pozdro! Rafał