Forum dyskusyjne
byłem zobaczyłem wróciłem
kategoria podróże po świecie
kraj Kenia
Rachciu 18:00 | 12.03.2011
Wróciłem z podróży po Kenii (Nairobi, Mombasa, Ukunda, Diani). Chętnie podziele się informacjami jakie zdobyłem.
bojany61 21:05 | 12.03.2011
Czy Kenia jest tym jednym z piękniejszych państw Afryki mam na myśli przyrodę ?Można zobaczyć dzikie zwierzęta ?Jak się tam dostać ?? Czy bezkrwawe safari robi wrażenie ?? Właśnie co tam robi największe wrażenie ???Nie byłem w Afryce ,tylko w Kairze , ale gdzie mu do Afryki , ale już na lotnisku zapachy przemówiły do mnie tak silnie .Czy to była wycieczka zorganizowana ??Czy może na miejscu dopiero załatwiałeś kolejne etapy .Bogdan
Rachciu 10:03 | 14.03.2011
Dla mnie Kenia była pierwszym afrykańskim krajem jaki odwiedziłem więc nie mam możliwości porównania do innych. Dzikie zwierzęta widziałem (z wyjątkiem gadów i płazów) w Parki Shimba Hills w czasie safari. Po odbyciu safari uważam, że wyjazd do Kenii bez safari to wyjazd niepełny. Mój wyjazd był na własną rękę i wszystko organizowałem na miejscu.Pozdrawiam.
womANN 09:27 | 14.03.2011
Witam,Mam pytanko. Czy to prawda, że poza hotelami jest niebezpiecznie??? Planujemy z mężem dużo zobaczyć, poznać chociaż trochę życie i kulturę tamtejszych ludzi przez zwiedzanie, obserwowanie... Niestety dowiedziałam się,że to raczej mało mozliwe, bo nie wolno samemu opuszczac hoteli...Czy to prawda?
Rachciu 10:26 | 14.03.2011
Wszystko zależy od miejsca w jakim się jest. Są miejsca niebezpieczne i takie w których zachowując podstawowe środki ostrożności można poruszać się bez obaw. Czym mniejsza miejscowość tym bezpieczniej. Kenijczycy są bardzo sympatyczni i pozytywnie nastawieni do obcych. Pozdrawiam.
arnie 14:45 | 14.03.2011
Bez przesady z tym niebezpieczenstwem,w nairobi rzeczywiście może być niebezpiecznie ale z zachowaniem rozsądku też nie powinno się nic stać,ja byłem w masai mara,nairobi,sierociniec dla słoni,karen blixen,centrum zyraf,lake nakuru,samo nakuru no i zanzibar-wszystkie atrakcje plus całe jambiani-organizowałem sam,jechałem z 1 osobą:)
Ela30 16:40 | 08.06.2011
witaj,czy mógłbyś podać jaki jest koszt wstępu do sierocińca dla słoni i o jakich godzinach można tam wejść?
Z góry dzięki
swift 07:54 | 15.03.2011
Proszę nie straszyć ludzi. Z hoteli mozna wychodzić kiedy się chce i jak się chce. Bardziej niebezpiecznie jest w Polsce wieczorem na ulicy, a czasem w dzień. Jak ktoś jedzie do Afryki z nastawieniem , ze tam jest zle, to lepiej niech zwiedza inne kraje
Jacky 19:37 | 15.03.2011
Wróciłem tydzień temu. Kenia jest zdominowana majestatem przepięknej fauny i flory a mieszkańcy bardzo sympatyczni, szczegóolnie dla białych ( i niestety dla ich portfeli). Co warto? Nasz plan był taki: Wyjazd na własną rękę.Safari 8 dni - szczegóły załatwione w Polsce (wszystkie najsłynniejsze parki), potem skok do Mombasy , zwiedzanie i plażowanie nad O.Indyjskim, nocny przejazd pociągiem do Nairobi i tu 2- dniowy pobyt. Żadego niebezpieczeństwa nie doznaliśmy, wręcz przeciwnie. Faktycznie bałbym sie bardziej pijaków na Pradze (Wa-wa).Jedżcie do Kenii, naprawdę warto !
lipa8_5 17:09 | 30.03.2011
Cześć, czy mógłbyś proszę podać ceny za te safarii? jesteś na świeżo i masz aktualne ceny. czy to się kupuje jakimiś pakietami? czy można sobie wybrać 1,2,3,4,5,itd dni w zależności od upodobań, czasu i kasy? i wtedy jest stawka od dnia? czy można to bez problemyu załatwić na miejscu?Wybieramy się z chłopakiem na dłuższą podroż do Afryki m.in. do Kenii. Ma byc to dość nisko budżetowy wyjzd jednak Kenia czy Tanzania bez safari nie wchodzi w rachubę :) także musimy sie szarpnąć.
Najlepiej byłoby nie uwiazywać się w transport z/do Nairobi tylko samemu dostac się jak najbliżej parku i tam poszukać opcji. nie wiecie czy tak mozna? wszyscy głównie piszą o pakietach z dowozem z/do Nairobi. My bedziemy jechać z Sudanu lub Ugandy wiec nie wiem czy akurat będziemy chcieli startować z Nairobi. z góry dzieki za wiesci!
Palawan 17:47 | 30.03.2011
Witaj Rachciu . A czy mógłbys podać takie orientacyne ceny pobytu -hotel , jedzenie , przejazdy ,safari .
flugo 15:00 | 31.03.2011
wszystko zależy od standardu, długości pobytu etc. Najtaniej "zaliczyc"- paskudne słowo:((( Kenie bazujac na ofercie standardowej typu lot+ hotel w pakiecie a safari n.p. w TSAVO z noclegiem( moim zdaniem koniecznie) dokupic na miejscu w lokalnym biurze lub jesli to rodzi obawy( a nie powinno ) u rezydenta- orientacyjny koszt- pakiet- lot+ 3 gwiazdkowy hotel juz od 3500-4500 pln, safari z noclegiem w lodge w Tsavo- ok. 230 usd - pisze o najwyższym standardzie, JUST GO FOR IT !
Jacky 08:45 | 31.03.2011
Hej lipa 8 5. Oczywiście można zarezerwować dowolną ilość dni na safari i opcji ale musisz to załatwić bezpośrednio z organizatorem a takie biura mieszczą się w m.in. w Nairobi oraz w Mombasie. Stawkę ustala się za 1 dzień. Dojazd w pobliże parku nic nie da bo pod bramą nikt nie stoi i nie zbiera chętnych (mnóstwo natomiast natrętnych sprzedawców pamiątek) a po parku trzeba sie czymś poruszać i mieć zezwolenie, opłacić wstęp itd.Wyjazd do Kenii czy Tanzanii bez safari jest kompletnie bez sensu to tak jak być w Egipcie i nie widzieć piramid :)
Safari robi wrażenie a z dobrym driverem można zobaczyć nawet polujące lwy.
Skoro będziecie jechać z Ugandy to jest dobre połączenie kolejowe do Nairobi. Pozdrawiam.
Rachciu 07:11 | 02.04.2011
Wykupienie safari na miejscu nie jest żadnym problemem. Właściwie nie trzeba nawet szukać, bo zawsze znajdzie się ktoś, kto sam zaproponuje Ci safari. Ilość dni i standard zależą od upodobań klienta i ilości pieniędzy. Należy zawsze się targować, gdyż pierwsza podana przez organizatora kwota jest wygórowana. Dotyczy to również cen podanych na prospektach.