/ / INDONEZJA > Yokyakarta Bali Lombok Gili - dużo miejsc - mało czasu > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Yokyakarta Bali Lombok Gili - dużo miejsc - mało czasu

kategoria podróże po świecie

herr3ro@gmail.com dołączył
14.10.2012

herr3ro@gmail.com 04:27 | 14.10.2012

Witam
To mój pierwszy post, w związku z czym witam wszystkich podróżników serdecznie.
Właśnie lecę do Indonezji, plan podróży: Yokyakarta 2-3 dni pociągiem lub autobusem na Bali, Lombok, Gili (2 tyg.) czyli czasu zdecydowanie za mało, wszystkiego zwiedzić się nie da.
Będę wdzięczny za informacje. Co warto zobaczyć w Yokyakarcie? Planuję Borobudur i Prambanan może Merapi, Kraton. Co na Bali? Planuję ulokować się w Padangbai, czy polecacie tą miejscowość? Może jakąś inną? Ja słyszałem zarówno dobre jak i złe opinie. Na pewno będę unikał luksusowych hoteli wolę tanie zwykłe, byle była woda i łazienka ;-) Na Bali najprawdopodobniej zaprzyjaźnimy się z jakimś przewodnikiem/kierowcą ale co polecacie zobaczyć? Co was szczególnie urzekło? Chciałbym też spędzić kilka dni na Gili i Lombok, proszę dzielcie się swoimi wrażeniami, doświadczeniami...
Po powrocie napiszę jak było i porady dla kolejnych “pokoleń”.
Mile widziane również info o rodzajach i kosztach transportu lokalnego, szczególnie tego taniego.
Pozdrawiam.

Przemysław Supernak SuperGlob dołączył
06.11.2010

Przemysław Supernak SuperGlob 13:54 | 14.10.2012

Byłem w marcu - podobna trasa, tyle że bez Gili i Lombok.
W okolicach Yogyakarty to co planujesz raczej wystarczy. Nic więcej ciekawego tam nie ma. W Padangbai spędziłem 4 dni i uważam je za absolutnie najlepsze miejsce na Bali na pobyt nad morzem i jako punkt wypadowy. Wioska mimo portu bardzo kameralna, dobry wybór tanich i przyzwoitych hoteli. Ceny ok. 100 000 IDR / 40 zł za pokój, jeśli wytargujesz. Jeśli nie to ok. 120 - 140 000. Do tego Padangbai ma dwie kameralne plaże z białym piaskiem (rzadkość na Bali) i niewielkimi rafami - obie ukryte za wzgórzami po obu krańcach wioski, 5-10 min. spacerem od centrum. Polecam jeszcze Babilon Bar i rewelacyjne koncerty miejscowych chłopaków.
Z Padangbai popłyniesz bezpośrednio na Lombok, Gili i odległe o godz. rejsu Nusa Lembognan i Nusa Penida. Na pierwszej bajeczne plaże, na drugiej to samo (Crystal Bay) + piękne, ale trudno dostępne klifowe wybrzeża na południu wyspy oraz dzika przyroda z dala od turystów. Miejsce, które spokojnie możesz nazwać "końcem świata".
Jako transport na Bali, absolutnie skuter. Mimo lewostronnego ruchu i pozornego chaosu na drodze, jeździ się bezpiecznie. Ja wcześniej nie jeździłem ani motorem ani skuterem i nie miałem żadnych problemów z poruszaniem się. Najbardziej przekonuje koszt: 35-50 000 IDR (15-20 zł za dzień), litr bezyny kosztuje w przeliczeniu 2,70 zł (stała cena ustalona przez państwo), spalanie ok. 2 l / 100 km. Trzeba jeszcze przekonywać? Inne środki transportu paradoksalnie potrafią być droższe niż u nas - po prostu zdzierają z turystów. Pamiętaj tylko o międzynarodowym prawie jazdy, bo sprawdzają. Czeka się na nie około tygodnia, kosztuje coś ok. 30 zł.

herr3ro@gmail.com dołączył
14.10.2012

herr3ro@gmail.com 14:20 | 14.10.2012

Wielkie dzieli za info. Juz niestety nie zdaze wyrobić prawa jazdy bo właśnie jestem na lotnisku ;-) Pozdrawiam

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 16:09 | 14.10.2012

Kawah Ijen na Jawie po drodze na Bali. Absolutny top.
Zbyszek

bardo dołączył
20.09.2008

bardo 21:51 | 14.10.2012

Park wulkanów , zwłaszcza wyprawę jeepami na wschód słońca nad wulkanami, a potem wspinaczka na Bromo, oraz polecam na kilka dni wybrać się na Celebes - Sulavesi do krainy Toradjów. Niezwykłe wrażenia.Pozdr.

fotodrab dołączył
11.02.2012

fotodrab 11:36 | 15.10.2012

Tak naprawde na Lombok i Gilis nie bedziesz mial juz czasu. Okolice Yogyakart naprawde piekne. Ja wynajalem motor i jezdzilismy po calej okolicy bardzo duzo. W sumie w 3 i pol dnia zrobilismy bez mala 900km :) Sporo jezdzilismy po okolicznych gorach. Po drodze na Bali bedziesz mial Bromo i Kawah Ijen, ktorych nie zobaczyc to grzech absolutny. Gdy wjedziesz na Bali najpierw zobacz pola ryzowe, bo z Padangbai bedziesz mial daleko. Tak, jak radzil Ci Przemek - skuter jest w zasadzie konieczny. Masz tak malo czasu, ze o srodkach komunikacji publicznej raczej zapomnij! Na samej Bali procz tych pol urzekajace jest jezioro Batur , a zwlaszcza droga po wschodniej stronie jeziora do wioski Makam Daup, obok ktorej znajduje sie dosyc znany i dziwny cmentarz. Na ten mozesz doplynac tylko lodka i jest to dosyc droga opcja. Natomiast ta droga nad jeziorem jest po prostu wystrzalowa!!!W okolicach Kintamani jest wiele niezwykle widowiskowych drog, ale tu nawet skuter niewiel Ci zdziala- raczej auto by sie przydalo. Najbardziej widowiskowe miejsce na Bali znajdziesz troche na wschod od Amed. Tam bedziesz mial wiele nie za wielkich plaz poodzielanych od siebie zebrami gor. Za bodaj trzecia jesli wyjedziesz na zebro znajdziesz miejsce, z ktorego po wschodzie slonca widok jest wrecz boski! Warto tez zobaczyc Ubud, a zwlaszcza okoliczne pola ryzowe, ale ponownie - wlasny srodek transportu :(
Jesli natomiast jednak pojedziesz na Lombok, to polecam Ci plaze Salong Belanak...ide o kazdy zaklad, ze nie widziales w swoim zyciu piekniejszej i bardziej urzekajacej. To jakies 25km na zachod od Kuta Lombok. Piekne miejsca znajdziesz rowniez na polnoc od Singiggi i przy drogach na polnocnych i wschodnich stokach Mt Rinjani.

luka750 dołączył
07.08.2010

luka750 23:33 | 18.10.2013

Cześć wybieramy się z żoną do Indonezji listopad /grudzień, możesz podać trochę praktycznych porad na temat Kawah Ijen tzn (sprawa noclegów, treking, jakieś dodatkowe koszta -jesteśmy zainteresowani raczej turystyką budget, na własną rękę, za wszystkie cenne rady z góry dziękuję

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl