Forum dyskusyjne
Bali Czy taki plan ma sens
kategoria podróże po świecie
kraj Indonezja
kayuss 21:08 | 01.06.2013
Witam.Lece z dziewczyna na Bali. Czy 7 nocy Sanur, 5 nocy Gili Air, 5 Amed i 5 Udud pozwoli mi na w miare spokojne zwiedzanie wyspy? Czy polecacie zatrzymanie sie w jakis innych miejscach? Zalezy mi glownie na w miare spokojnych miejscach z opcja skuter/kierowca zeby pojezdzic po okolicy.
pozdrawiam
bog41 08:34 | 02.06.2013
W mojej ocenie Bali i Gili nie zasługują na trzy tygodniowy pobyt. Bali jest skomercjalizowane i drogie w porównaiu do innych wysp. Nie ma też tylu atrakcji, aby siedzieć tam 17 dni, 5 dni wystarcza na zwiedzenie wszystkich ważniejszych atrakcji na wyspie i odpoczynek. Nie wyobrażam sobie też, co robić na Gili przez 5 dni - uważam, ze to jest miejsce na jednodniową wycieczkę. Będąc 3 tygodnie w Indonezji rozbiłbym pobyt na trzy wyspy: Bali, Lombok (z tąd wycieczka na Gili) i Flores.
turkus 08:57 | 02.06.2013
Musisz mało znać tę wyspę i cała Indonezję, twierdząc, że nie ma co robić 3 tygodnie na Bali. Chcąc tylko zagłębić się w różnorodność tradycyjnych, rytualnych spektakli w świątyniach w samym Ubud i okolicy, trzeba spędzić kilka dni. Szczególnie rekomenduję Kecak.Poza tym, to nieprawda, że Bali jest droga, bardzo łatwo znaleźć tam dobre i tanie noclegi, podobnie z wyżywieniem, koszt pożyczenia skutera jest najniższy w całej Indonezji. Owszem są też miejsca bardzo drogie ale tu wybór należy do klienta.
Dam jedną radę, nie pytaj innych , czy Twój plan podróży jest dobry, bo to Twoja podróż, i kawałek prawdy o Tobie. Masz chęć , to po prostu zrób to tak jak uważasz, odkrywaj sam, będziesz miał z tego dużo większą przyjemność.
bog41 11:34 | 02.06.2013
Drogi Turkusie, wyraziłem swoja opinię, z natury subiektywną, kierując się życzliwością do pytającego i własnym doświadzceniem. Masz oczywiście prawo do własnej (równiez subiektywnej) oceny. Nie jesteś jednak uprawniony do wykazywania mi, że (cytując klasyka) "twoja racja jest bardziej twojsza, niż mojsza" i może raczej udziel merytorycznej rady pytającemu, miast rad filozoficznych oraz odpuśc sobie uwagi personalene w stosunku do mnie.
turkus 13:38 | 02.06.2013
Zarekomendowałem w swoim wpisie jedną z najcenniejszych tradycji balijskich, rozumiem, że nigdy o tym nie słyszałeś, dlatego nie dostrzegłeś tego w moim wpisie.
[konto usuniete] 14:22 | 02.06.2013
przy okazji podepne sie z pytaniem, co sądzicie o okolicach Gunung Batukau, ktoś był, warto? Jakies opinie nt Munduk i Danau Bratan?
turkus 14:49 | 02.06.2013
Danau Bratan, to jedno z urokliwszych miejsc wyspy, pod warunkiem, że się tam nocuje, bo wieczorami oraz o świcie jest kompletnie puste, turyści przyjeżdżają tu najwcześniej po śniadaniu. Uprzedzam, jest tam dość zimno, z uwagi na wysokość.
[konto usuniete] 15:16 | 02.06.2013
mam cicha nadzieje, ze jest wystarczająco zimno i wysoko żeby odstraszyć turystów :)turkus, dzieki za odzew, napisz moze coś wiecej o miejscu, co tam jest ciekawego w okolicach, jak z logistyka i noclegiem itp
turkus 10:24 | 03.06.2013
polecam opcję własnego transportu, skutery na Bali są w cenie ok 50.000 INR a za cenę x2 można znaleźć mini terenówki suzuki ( w Kuta), w samej wiosce jest kilka opcji noclegów, po prawej stronie jeziora na skarpie jest kompleks bungalowów w normalnych cenach, wioska szybko zasypia, więc knajpki nie są czynne do późnych godzin.
fotodrab 15:53 | 03.06.2013
Moim zdaniem Donau Beratan nazbyt ciekawe nie jest. Przy samej swiatyni znajdziesz park z koszmarnymi "rzezbami"bedacymi najwiekszym koszmarem estety. Powyzej jeziora od strony poludniowej w miare interesujacy targ. Ten rejon, to jak na Bali duze skupisko islamu. Znacznie bardziej interesujace sa dwa pozostale jeziora. Donau Buyan - najwieksze jezioro tej okolicy Pieknie wyglada z gory od strony polnocnej. Zblizyc sie mozesz do niego tylko od strony poludniowo-wschodniej, ale tam nie dotarlem. Najmniejsze z jezior - Tamblingan od strony poludniowo zachodniej ma bardzo ciekawa wioske. Nie jest tam latwo dojechac, jesli opady sa duze, a poza tym gdy juz bedziesz na dole droga w pewnym momencie robi niespodziewany zwrot I niektorzy maja problem z jej odnalezieniem. W strone Munduk - karjobrazy boskie!!! Warto tam wjezdzac w malenkie drozki. Jednak niektore z nich sa tak strome, ze ja musialem wjezdzac tylem, bo inaczej auto z przednim napedem jedynie boksowalo kolami. Sam wodospad moim zdaniem niezbyt ciekawy, Dla mnnie najciekawszy na Bali byl woospad Les, a wlasciwie sciezka przez dzungle do niego, przy ktorej znajdziesz dzikie rambutany, duriany, gozdziki, galke muszkatalowa, wanilie,ylang- ylang, pieprz. Sobi - na polnoc Bali zwlaszcza bez wlasnego srodka lokomocji nie oplaca sie jezdzic. Ja polecam jednak auto - jesli nie jestes sam. Wypozyczanie jest bardzo tanie.Skuterki sa troszke za slabe, jak na tamte okolice, chyba ze jestes sam I masz wage piorkowa.Pozdrawiam!
[konto usuniete] 12:39 | 10.06.2013
Ja jeżdżę motorkiem, trochę bardziej poręczny do szwędania się po rożnych zakamarkach, przewiewnie i kosztuje grosze. Minus to ulewy bo trzeba jeździć w "pelerynce" i faktycznie taka mala 125cc wiecej niż jedna osobę w górach nie dźwignie. Ja z plecakiem ze sprzętem waże tyle co 4 osobowa indonezyjska rodzina :) Samochodem chyba tez trochę bezpieczniej bo "duży może wiecej" i już mi na tych serpentynach i pagorkach włosy nie raz dęba stanęły. Pozyczajac motor w gorzystym terenie warto poprosić o wersje z manualna skrzynia, lepiej sobie radzi na podjazdach niż taki "full automat", który się tutaj zwykle daje turystom.Ciekawe zjawisko na drogach w Indonezji to zorganizowane grupy motocyklowe na duzych i dosyć egzotyczne wyglądających maszynach, jeżdżą z wielkim hukiem pod ekskortą policji. Ktoś może wie coś wiecej o tego rodzaju rozrywce? Czy to są jakieś kluby motocyklowe itp? Wyglada to dosyć spektakularnie na tych zatłoczonych drogach.