Forum dyskusyjne
Wybieramy się do Albanii
kategoria podróże po świecie
kraj Albania
addicted2travel 16:53 | 17.06.2013
Za kilka dni wybieramy się do Albanii, Ktoś był? Gdzie warto pojechać, co zwiedzić, jak wygląda sprawa noclegów - póki co nic nie zarezerwowaliśmy i nie planujemy - chcemy łapać coś na bieżąco.
jacekwazonik3 17:10 | 17.06.2013
szkoda ze nić nie planujecie bo mogłbym polecić stronke www.planujpodroz.pl , a może zdecydujecie sie na jakaś rezerwacje to polecam sredecznie tą witryne
addicted2travel 17:41 | 17.06.2013
Zdecydowanie wolimy spontaniczną przygodę ;)
Smok-1 09:06 | 18.06.2013
Polecam przede wszystkim Berat, Gjirokastrę, Butrint, no i przygotujcie się na drogi gorsze od naszych
Smok-1 09:08 | 18.06.2013
A rezerwować cokolwiek nie ma sensu, nawet w sezonie wszędzie pełno kwater prywatnych (wybrzeże), jeśli chodzi o południe polecam Ksamil, bo Saranda może być zbyt zatłoczona ....
addicted2travel 11:58 | 18.06.2013
Ksamil mamy w planach :) Berat i Gjirokastrę też, a o Butrint nie słyszeliśmy. A co tam jest ciekawego?
Smok-1 12:22 | 18.06.2013
Stanowisko archeologiczne, najbardziej znane w Albanii, dawne miasto greckie z murami, świątyniami (w tym np. świątynia Eskulapa), teatrami, itp, raczej nie w weekendy, bo będzie tłoczno (sporo wycieczek)
pauba 23:23 | 27.06.2013
Ja byłem na stopa z namiotem - dla mnie pod względem kultury i ludzi najciekawszy był Shkoder, chyba inny niż pozostałe miasta, Tirana -bajzel - ale też ma swoje uroki. Berat i Gjirokaster - warte odwiedzenia. Saranda - ja znalazłem bez problemu nocleg w pełni sezonu - tanio i miło - z Sarandy jeździ za grosze autobus do Ksamilu (trzeba zobaczyć) - rano jedziesz, a wieczorem wracasz do Sarandy.Czy warto do Albanii - opinie różne - warto zobaczyć ten kraj - tym bardziej, że jeszcze nie jest to kraj typowo turystyczny. Kiepskie jedzenie, cola nie smakuje jak cola, hotele i hostele na niskim poziomie (poza Serandą) ale nie po to tam się jeździ w te miejsca.
mirekKRK 23:49 | 27.06.2013
Warto - zgadzam sie z przedmówcami:)) polecam trasę od jeziora ohrydzikiego (Macedonia) na samo południe do Sarandy (Podgradec>Korce>Leskowik) jeśli chcecie zobaczyć słynne albańskie umocnienia i bunkry a potem już na północ do granicy z Czarnogórą wybrzeżem i oczywiście Szkroder.
Smok-1 09:32 | 28.06.2013
Tak nawiasem mówiąc to bunkrów wszędzie pełno, przy każdej wsi, miejscowości, czasem normalnie pośrodku pola. Zdaje się że pobudowali tego coś koło 700.000....
yetson 15:15 | 01.09.2013
kiepskie jedzenie?! nie mogę się z tym zgodzić! pomidor smakuje pomidorem a oliwka oliwką!:)))słabe noclegi? uważam, że nie jest źle! my byliśmy w tym roku w lipcu, codziennie spaliśmy w innym miejscu i płaciliśmy 5-8 euro za osobę, pokój 2-3 osobowy z łazienką, klimą i bardzo często z balkonem:)
iznoto 17:32 | 31.01.2014
Bardzo zdziwiła mnie opinia o słabym jedzeniu i noclegach.Przyznam, że na wiele rzeczy w Albanii turyści narzekają, ale te dwie rzeczy chwalą sobie najbardziej. Jedzenie jest doskonałe zarówno mięsne przysmaki w głębi kraju jak ryby, a zwłaszcza owoce morza na południu. Makarony i pizze we włoskim stylu. Poza tym owoce i warzywa dojrzewające w pełnym słońcu. Czy cola smakuje jak cola nigdy się nie zastanawiałam, bo było fajniejszych rzeczy do spróbowania :)
Podobnie z hotelami, które są zwykle bardzo zadbane i coraz bardziej nowoczesne. Nocowałam w bardzo różnych miejscach - gorszych i lepszych, ale rzadko spotykałam się z jakimiś strasznymi miejscami. Zwykle ich nie wybierałam i jechałam dalej.
Turyści coraz częściej jeżdżą do Albanii właśnie wypocząć tak jak w takich krajach jak Czarnogóra i Chorwacja :)