Forum dyskusyjne
wyjazd samochodem na krym
kategoria podróże po świecie
kraj Ukraina
szumachowski 12:49 | 19.07.2013
proszę o radę znawców problemu.Jadę na krym nie swoim samochodem czy w zwiazku z tym mam dokonać jakiś formalności.Mam automapę tomtom czy sprawdza się ona na trasie i na krymie.Czy przekraczać granicę w medyce czy może jest lepsze i szybsze połączenie.Jak wygląda pomoc lekarska.
szumachowski 11:56 | 22.07.2013
ruszam pod koniec sierpnia jeszcze dokładnie nie wiem
mafa 15:40 | 22.07.2013
Dlaczego o miesiąc za późno? :)
hAoS 21:45 | 22.07.2013
podbijam pytanie, też wybieram się we wrześniu i zbieram informacje:)
petergiz 06:46 | 23.07.2013
Formalności ?zielona karta jest obowiązkowa. byłem w zeszłym roku swoim samochodem. Nawigacja jezleli posiada ukraine napewno sie sprawdzi bez problemu . Oczywiscie ja maszfrancuza licz sie z tym ze po powrocie pare rzeczy wymienisz w zawieszeniu - zdarzaja sieokropne dziury i koleiny. JAK ttomowia na Ukrainie o nas drogi to wy macie super i to się zgadza. Z Policja nie było problemu choc stają w wielu miejscach. Paliwo tanie , satcjo duzo -nie wszedzie mozna płacić kartą szczegolnie na mniejszych stacjach. A tak ogólnie to bardzo pieknie i bez problemu polecam kazdemu. W tymroku w maju byłemw chorwacji. jak porównałem wszytsko to jednak wolałbym KRYM .
jeno66 20:01 | 27.07.2013
Kto w Dorohusku w najbliższy poniedziałek - nad ranem?
[konto usuniete] 18:54 | 28.07.2013
Obywatele RP wjeżdżający na terytorium Ukrainy cudzym samochodem muszą mieć przetłumaczoną na język ukraiński umowę użyczenia, sporządzoną przez polskiego notariusza.ale też może być że nie muszą
Lezginka 01:14 | 29.07.2013
czytajcie moje relacje Ukraina + KrymNa Ukrainę możesz wjechać tylko swoim samochodem lub gdy w dowodzie rejestracyjnym jesteś współwłaścicielem auta. W innym przypadku musisz dokonać notarialnie aktu użyczenia i przetłumaczyć go u tłumacza przysięgłego na język ukraiński oczywiście plus zielona karta wydawana bezpłatnie zazwyczaj przez Twojego ubezpieczyciela.
Z ciekawych kwestii to należy tankować tylko na markowych stacjach, Na innych może okazać się iż do zbiornika 40 litrowego gazu zatankują Ci 60 litrów ;-)
Na Krymie najlepiej dotrzeć i odwiedzić Koktebel i Pensjonat u Tadeusza, to dobra, tania meta prowadzona przez Polaka ;-) Obok jest Teodozja, Sudak, Stary Krym no i rezerwat Kara-Dag. Polecam ;-)
Pawelw22 21:01 | 29.07.2013
Witam ! Ja się wybieram z żoną 10.08 , jedziemy małym autkiem do Koktebel .Chętnie dosiądziemy się do większego ))) Byliśmy już tam wiele razy , dobrze znamy drogę i język rosyjski więc możemy sie przydać.
tel 500 - 455 - 003 pawelw22@mail.ru
jeno66 10:13 | 04.08.2013
Obecnie jestem na Krymie. Moim zdaniem jedyna rozsądna trasa to: Dorohusk, (tzw. płn. trasą na Kijów - po remoncie i dalej kierunek Odessa. Autostrada na mapie to - tylko na mapie. Kilka km OK, a później nasza wiejska droga. NIe robcie skrótów-tylko główne trasy. 30 km zaoszczędzone = 3 tys. dołów na drodze (nie można ich ominąć). Kwater "do bólu"-wszędzie. Jest pięknie:)
paragon 08:58 | 05.08.2013
jeno66 - wiedzialam ze sobie poradzisz...!
kolejarz 19:26 | 13.05.2016
Drogowy ma być otwarty w grudniu 2018, kolejowy - rok później.