Forum dyskusyjne
Indonezja - listopad 2013
kategoria podróże po świecie
kraj Indonezja
KieszonkowaZłośnica 17:53 | 14.09.2013
Cześć :))Wybieramy się do Indonezji na trochę ponad 3 tygodnie w połowie listopada.
Miejsca pobytu: Dżakarta - Bali - Lembongan - Lombok. W związku z tym chciałabym poprosić Was o pomoc w dwóch sprawach:
1. Malarone - jeden z lekarzy powiedział nam, że mamy przyjmować ten lek, natomiast drugi, że nie, gdyż w tych rejonach ryzyko zachorowania na malarię jest bardzo niskie. W związku z tym nie bardzo wiemy co zrobić, a chcielibyśmy unkinąć przyjmowania tego leku, jeżeli jest to zbędne. Czy Wy przyjmowaliście tego rodzaju leki będąc tam? Czy faktycznie to rejon, w którym ryzyko jest niskie?
2. Wszelkie porady, wskazówki, ciekawostki, które mogłyby nam tę podróż uatrakcyjnić lub ułatwić będą tu mile widziane i serdecznie za nie dziękuję! :)
Pozdrawiam :)
Travelholick 21:04 | 14.09.2013
Indonezja nie jest malaryczna ....a malarone nie jest obojetny dla samopoczucia .My nic nie bralismy natomiast myslelismy zawsze pozytywnie:)
olga_b 11:56 | 15.09.2013
hej!bylam w czerwcu/lipcu 3 tygodnie w Indonezji i konsultowalam sie przed wyjazdem z lekarzem z centrum chorob tropikalnych. ryzyko zachorowania na malarie jest w indonezji nie duze, tak naprawde zaczyna sie dopiero od Lombok i Flores, na Jawie i Bali jest stosunkowo niewielkie. poniewaz jechalysmy na Lombok i poniewaz komary mimo stosowania repelentow jednak mnie sobie upodobaly, przed wyjazdem na Lombok zazelam brac malarone. tak naprawde to musisz po prostu sie zastanowic, co jest dla ciebie bardziej istotne - komfort, ze jesli sie zle poczujesz, to przynajmniej nie jest to malaria, bo bierzesz leki, czy nieobciazanie zoladka/watroby niepotrzebnie.
zycze udanej wyprawy!
KieszonkowaZłośnica 13:28 | 15.09.2013
Bardzo dziękuję za rady :) Pewnie też zrobimy tak, że zaczniemy brać Malarone dopiero na Lombok.
olga_b 09:28 | 16.09.2013
nie ma za co :) jesli mialabys jakies pytania, co do wyjazdu, to rowniez sluze pomoca. jakichs konkretnych wskazowek nie jestem w tej chwili w stanie udzielic, bo wszystko zalezy, czego chcesz doswiadczyc podczas wyjazdu - czy chodzi ci o piekne krajobrazy, o zdobywanie wulkanow, o spotkanie ciekawych ludzi, nurkowanie, surfowanie, czy tez podziwianie swiatyn. w indonezji znajdzie sie cos dla kazdego. ale jesli sa jakies konkretne rzeczy, ktorych chcialabys sie dowiedziec, to wyslij mi wiadomosc, postaram sie pomoc.
makensis 22:54 | 16.09.2013
Jest jeszcze denga, ale na to nie ma gotowego lekarstwa. Jak myślisz o wyjeździe bez tknięcia obcej flory bakteryjnej to możesz zapomnieć o Azji. Trochę pokory może tabletka uchroni przed jednym złem, ale na pewno nie przed wszystkimi infekcjami jakie mogą nas czekać w tropikach sorry.
KieszonkowaZłośnica 00:37 | 17.09.2013
olga_b wielkie dzięki, zgłoszę się :) makensis - nie za bardzo wiem, co moje zapytanie ma wspólnego z brakiem pokory oraz "tykaniem obcej flory bakteryjnej". Zdaje sobie sprawę z istnienia innych chorób - pytanie dotyczyło MALARII i MALARONE. Sorry.
jamaj 15:03 | 17.09.2013
witambyliśmy 6 tyg i nie używaliśmy leków na malarię proponuję lepiej inwestować dobry środek przeciw did 50% tych komarów wcale nie ma tam tak dużo osobiście uważam że o wiele mniej niż np. w Polsce latem
zdecydował bym się na leki tylko w wypadku wielodniowego trekingu przez dżungle po za tym to malaryczne są tylko jeden lub dwa gatunki i naprawdę trzeba by mieć pecha żeby je spotkać z drugiej strony spokój umysłu i wiele zależy od tego jak działa na ciebie malarone
miłej podróży
Travelholick 01:07 | 19.09.2013
Jest takie powiedzenie : " spray na komary ma byc , podczas wyprawy przedluzeniem naszej reki ". Dobrze sobie to zapami etac i sie z nim nie rozstawac.podstawa.
KieszonkowaZłośnica 23:43 | 13.10.2013
Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze! :))