/ / UKRAINA > ukraina samochodem - bezpieczeństwo > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

ukraina samochodem - bezpieczeństwo

kategoria podróże po świecie

kraj Ukraina

j-- dołączył
19.09.2013

j-- 16:36 | 19.09.2013

Może ktoś ma doświadczenia z podróżowania samochodem po Ukrainie. O patrolach policji i stanie dróg już wiem, interesuje mnie coś innego - plan to samochód + couchsurfing lub spanie w aucie. Czy jest to bezpieczne? W sensie - czy za spanie w samochodzie nie dostanie sie mandatu lub czy nie zostaniemy nocą wyciągnięci z auta przez jakichś złodziejaszków? ;) Czy nie ma się czego obawiać ze strony ludzi, nie władz itd.? Jak z kradzieżami?

Lui M dołączył
20.03.2013

Lui M 22:15 | 24.09.2013

Na Ukrainie wg mnie jest bezpiecznie - mieszkajac tutaj juz kilka lat nie slyszalam ani razu o jakis kradziezach czy rozbojach skierowanych w strone polskich obywateli.
Jezdze tutaj na polskich numerach, parkuje samochod w roznych miejscach i nic zlego jak na razie mi sie nie przytrafilo. Nie mysle tez, ze niedozolone jest spanie w aucie - czy sie dostanie za to mandat? napewno tak, gdy stanie sie w niedozwolonym miejscu, a w innym przypadku nie mysle :)
Co sie tyczy ludzi - ja osobiscie nie spotkalam sie z jakim kolwiek przejawem agresji lub niezyczliwosci - wlasnie na odwrot wszyscy sa mili i pomocni.
Serdecznie pozdrawiam
i zapraszam do odwiedzenia mojego bloga - moze zacheci do odwiedzenia niektorych miejsc :)
http://polkanakresach.blogspot.com/

j-- dołączył
19.09.2013

j-- 22:18 | 24.09.2013

Dziękuję serdecznie! Szczerze mówiąc - właśnie na taką opinię liczyłam :) Pozdrawiam!

Lui M dołączył
20.03.2013

Lui M 22:26 | 24.09.2013

ciesze sie, ze moglam pomoc :)
pozdrawiam

mayer dołączył
31.01.2013

mayer 22:16 | 30.09.2013

nie byłem na Ukrainie ale mój szwagier wrócił z niej po dwutygodniowych wojażach. Wyjeżdzając miał takie same obawy jak Ty. I wrócił niesamowicie zadowolony - żadnych nieprzewidzianych przygód.

lgoska dołączył
28.09.2013

lgoska 22:46 | 30.09.2013

jedno jest pewne jadąc tam autem na polskich tablicach możesz liczyć na częste spotkania z milicjantami co = uszczuplony budżet :( Niestety

hAoS dołączył
13.07.2013

hAoS 10:41 | 16.10.2013

nie zgodzę się z tobą. Na Ukrainie nie ma żadnych problemów z milicją (no chyba że przekroczysz prędkość i cie złapią to wtedy jest mandat). Jechałem nie dawno na Krym i mieliśmy jedną kontrolę policji we Lwowie, sprawdzili dokumenty i wytłumaczyli drogę:) Milicji jest dużo ale to chyba dobrze:)

lgoska dołączył
28.09.2013

lgoska 19:34 | 16.10.2013

no to miałeś szczęście :) I dobrze. My niestety nie bo milicjant w Odessie za wejście kolegi z papierosem do przejścia podziemnego skasował bagatela 250 zł i na nic zdało się że turysta, że zapomniał się i że przeprasza. Zabrał nas na komisariat i ledwo zdążyliśmy na pociąg do Lwowa. U nas w stosunku do turysty z papierosem chyba skończyłoby się na upomnieniu. Piszę chyba bo jestem niepaląca więc jeden problem za granicą mniej :) A częstrze zatrzymywanie aut z polskimi tablicami potwierdzają również ukraińcy. Zatem każdy ma swoje spostrzeżenia. A chyba o to chodzi żeby dzielić się nimi na tym forum. Jednym słowem należy przestrzegać prawa to się nie ma kłopotów.

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 08:48 | 17.10.2013

Widocznie się Ukraina zeuropeizowała, generalnie im dalej na wschód tym mniej się przepisy przestrzega. Też jeździłem po Ukrainie samochodem, i fakt, jak się przestrzega przepisy - ograniczenia prędkości, znaki stop, zapięte pasy, to nie ma się czego obawiać....

szpak dołączył
07.08.2007

szpak 10:25 | 12.11.2013

Witam, teraz jeszcze dochodzi obowiązek jazdy na włączonych światłach poza miastem.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl