Forum dyskusyjne
Prośba o pomoc
kategoria podróże po świecie
kraj Tajlandia
platan1 08:18 | 17.07.2014
Witajcie,Planuję we wrześniu swój pierwszy wyjazd do Tajlandii.
Potrzebuje pomocy doświadczonych globtroterów :)
Chciałbym w Bangkoku spędzić 4 dni:
Dzień 1: Wielki Pałac, Wat Po, Wat Arum itp
Dzień 2: plac demokracji i okolice, chinatown,drogi wodne + patpong
Dzień 3: Ayutthaya + park narodowy Erawan - czy jest to możliwe w 1 dzień ? możecie polecić najlepszy sposób podróży ?
Dzień 4: wszystko czego nie uda się zobaczyć w poprzednie dni + Bayoke Sky Tower + ewentualne propozycje ? ;-) może pływający targ ?
Po tych 4 dniach planuję odpocząć na którejś z wysp, Zastanawiam się nad Phi Phi (wiem, że natłok turystów) lub od strony zatoki Ko Tao. Problem polega na tym, że jadę we wrześniu i obawiam się mało sprzyjającej pogody na odpoczynek. Czytałem, że pogoda na wyspach od strony morza w okresie monsunów może być słaba i hotele mogą być pozamykane stąd zacząłem się zastanawiać nad Ko Tao.
Liczę na Waszą pomoc ;-)
JotM 11:30 | 17.07.2014
Hej,Na bkk 4 dni w zupełności wystarczą.
co do punktu 4 - wg mnie bardzo małe szanse na jedno i drugie trzeba przeznaczyć minimum 3/4 dniówki :) chyba, że masz samochod do dyspozycji a i tak będzie napięty dzień.
Njatnszy sposob dostania się w oba miejsca to pociąg - to Ayuataya około 20 baht za osobę. Do parku drożej bo sam pociąg jest atrakcją " Death train" - a do tych miejsc pociagi odjezdzają z roznych stacji.
Inna opcja to wycieczki od oraganizatorów - zdecydowania drozsza opcja i wg mnie mniej ciekawa - wiadomo kwestia indywidualna. Wycieczki zoraganizowane też trwają 3/4 dnia więc nie ma szansu 2 w jeden dzień.
Tak jak mówiłem jedyna opcja wg. mnie to samochow. chyba, ze ktoś ma inny pomysl.
A najlepiej to ograniczyc czas spedzony w BKK i poswiecic 2 dni na te 2 miejsca ponieważ są niesamowite :)
Co do wysp niestety nie wiem jak w tym okresie pogoda na Phi Phi - zawalone turystami -jasne ale nie bez powodu - miejsce jest cudowne. Na pewno zapanie wam w pamięć :)
Do phuket można dostać się nocnym busem z BKK, pociag jest duzo tanszy ale nie dojezdza do samego Phuketu.
Pozdrawiam
alek--- 22:21 | 18.07.2014
W BKK polecam farmę węży. Z dojeniem i pokazem.tu relacja i filmiki: http://olazplecakiem.blogspot.com/2013/06/dzien-23-noc-w-bya-wygodna.html
Wątpię, że uda Ci się połączyć Ayutthaya z parkiem Erawan. Sam park zajmuje cały dzień.