/ / INDONEZJA > Nurkowanie Indonezja > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Nurkowanie Indonezja

kategoria podróże po świecie

nitka80 dołączył
22.09.2012

nitka80 10:11 | 25.08.2014

Hej, chcielibyśmy wybrać w podróż do Indonezji.
Niestety nie mamy doświadczenia w planowaniu podroży więc raczej zdecydujemy się na jakąś gotową ofertę.
Sęk w tym, że zalezy nam na nurkowaniu i nie wiemy, czy od razu powinniśmy wykupić opcję wycieczki z nurami, czy da się to sprawnie załatwić na miejscu.
Może ktoś polecić miejsca nurkowe? Ewentualnie podac koszty.

turkus dołączył
02.07.2006

turkus 10:32 | 25.08.2014

Indonezja nie jest zbyt trudnym krajem i spokojnie możecie polecieć samodzielnie.
Miejsc nurkowych jest mnóstwo, są lepsze i gorsze.
Z uwagi na łatwośś dostępu polecam Bunaken, łatwo dostępne, bo do Manado można dolecieć z Jakarty lub Kuala Lumpur. a następnie pół godziny lokalnym promem. Wybór miejsc noclegowych i szkółek ze sprzętem na miejscu wystarczający.

Ollie dołączył
23.07.2015

Ollie 21:07 | 24.08.2015

Tak, można tam spokojnie załatwić nurkowania na miejscu. Myśmy nurkowali w Amed i Tulamben na Bali, było bardzo fajnie. Ponoć fajne są też koło wysp Gilis, Lembonan. Oczywiście koło Papui, ale tam jest bardzo drogo.

nitka80 dołączył
22.09.2012

nitka80 09:20 | 25.08.2015

Dzisiejsza wiadomość przypomniała mi o temacie.
Byliśmy, nurkowalismy i bardzo polecamy.
I Bali i okolice Lomboku
Widok 31 mant - bezcenny :)

___Ola dołączył
19.06.2011

___Ola 23:22 | 27.08.2015

Ja co prawda nie nurkowałam na wyspach Gili, ale "snorkowałam" i muszę przyznać, że to co jest pod wodą robi ogromne wrażenie ! :) Zdecydowanie polecam Wam Gili Air, bo łatwo się tam dostać z Bali a na miejscu czekają na Was dziesiątki jak nie setki szkółek free diving'u , scuba diving'u czy chociażby zwykłych wycieczek snorklingowych. Operatorów jest tyle, że można się targować, więc nie ma sensu szukać z wyprzedzeniem. W poście na moim blogu znajdziecie dokładnie info o wyspach Gilli i kilka podwodnych zdjęć, które być może zachęcą Was do podróży w tamtą stronę : http://www.milesfromhome.pl/2015/07/gili-air-gili-meno-oraz-gili-trawangan.html . :)

___Ola dołączył
19.06.2011

___Ola 23:30 | 27.08.2015

Ja jak zwykle nie spojrzałam na datę dodania posta na forum, chyba nigdy się tego nie nauczę :P

Swoją drogą gdzie dokładnie widzieliście manty ? :) Ja miałam okazję pływać z nimi tuż obok Sumbawy i powiem szczerze, że było to jedno z najcudowniejszych przeżyć w moim życiu ! Nawet warany z Komodo nie zrobiły na mnie takiego wrażenia. Aczkolwiek ja widziałam ich max 15 sztuk, więc widok 31 to musiało być coś !

Ollie dołączył
23.07.2015

Ollie 13:52 | 01.09.2015

O wow, też jestem bardzo ciekawa gdzie te manty, słyszłam,że można je spotkać w sezonie koło Nusa Lembongan. Mnie z kolei snorki na gilis nie powaliły http://the-ollie.com/2014/10/10/gili-air-i-gili-meno-relaks-i-snorki/ , zdecydowaliśmy się na skrócenie pobytu na rzecz wulkanu Rinjani.

maggalus dołączył
10.02.2016

maggalus 16:07 | 10.02.2016

Cześć, czy snorkeling na przełomie lutego i marca na wyspach Karimunjawa w pobliżu Semarang na Jawie ma sens?

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl