Forum dyskusyjne
przesiadka na lotnisku w Dżakarcie - minimalny czas
kategoria podróże po świecie
kraj Indonezja
Tomek/kuba 11:09 | 26.08.2014
Cześć,Podpowiedźcie proszę jaki jest minimalny czas potrzebny na przesiadkę na lotnisku w Dżakarcie.
Przylatuję tylko z bagażem podręcznym, nie czekam więc na odbiór bagażu.
Musze kupić wizę i przejechać busikiem na krajowy terminal (Lion Air).
Przylatuję o 13:30, a chciałbym kupić następny lot na 15:15. Mam szansę zdążyć???
z góy dzięki za pomoc osobom, które były na tym lotnisku.
turkus 11:57 | 26.08.2014
technicznie jest to możliwe, wykupienie wizy nie zajmuje dużo czasu, bus pomiędzy terminalami kursuje często, poza tym, mając podręczny bagaż, możesz złapać ojek ( skuter ), pamiętaj, że potrzebujesz rupie na opłatę lotniskową na terminalu krajowym. przejście tej trasy na pieszo to 10-15 min
Tomek/kuba 12:06 | 26.08.2014
Dzięki,a orientujesz się może ile potrzebuję tych rupii na opłatę wylotową LiionAir na Lombok? Kupię w Polsce, żeby nie ryzykować dodatkowym czasem na lotnisku w Dżakarcie. Na wizę z kolei potrzebuję podobno 35 dolarów?
strogg 15:08 | 26.08.2014
Opłata przy lotach krajowych wynosi od 30 000 do 75 000 IDR, w zależności od lotniska (40tys CGK), przy międzynarodowych od 100 000 do 200 000. Garuda wlicza air tax w cene biletu.>Dzięki,
>a orientujesz się może ile potrzebuję tych rupii na opłatę wylotową LiionAir na
>Lombok? Kupię w Polsce, żeby nie ryzykować dodatkowym czasem na lotnisku w Dżakarcie.
>Na wizę z kolei potrzebuję podobno 35 dolarów?
turkus 22:12 | 26.08.2014
Za wizę zawsze płaciłem 30 usd, ale może się obecnie coś zmieniło, nie sprawdzałem, rupi nie kupuj w Polsce, wychodząc z hali przylotów przejdziesz obok kilku kantorów banków indonezyjskich, gdzie kurs jest bardzo dobry i wymiana zajmuje tylko chwilę. Sugeruję wymienić więcej, Lombok zawsze był gorszym miejscem do wymiany pieniędzy.
Pionderro 14:41 | 17.08.2015
12. 08. 2015r wróciłem z Indonezji więc informacje mam na bieżąco.Pomiędzy terminalami na lotnisku w Dżakarcie kursuje shuttle bus całkowicie za free . Przylatując z europy wychodzisz na terminalu numer 2 wychodzisz przed lotnisko i idziesz około 150 może dwieście metrów w lewo i przy schodach prowadzących na część z której się odlatuje jest przystanek tego busika. Indonezyjczycy mówią tam o żółtym shuttle busie, ale prawda jest taka że jechałem i żółtym i zielonym. Busiki jeżdżą bardzo często, co 10 minut może częściej. Jeśli jedziecie dalej Air Azją wysiadacie na drugim przystanku i już jesteście pod terminalem. Aby się nie pogubić wsiadając do busika wystarczy podać kierowcy linię jaką lecicie a poinformuje Was gdzie wysiąść. Co do czasu przejazdu to z terminala nr 2 do terminalu nr 3 Air Azja jechałem może 6 minut.
p.s. te busiki jeżdżą w koło więc z terminala Air Azji lub LionAir Batik Air też dostaniecie się do terminala nr 2.
w razie pytań piszcie z chęcią pomogę.
Beata71 10:30 | 19.09.2015
Mam pytanie, jak myslisz jesli ladujemy o 18, musimy odebrac bagaz rejestrowany, to mamy szanse na lot lion airem do denpasar o 20.40? Czy to za malo czasu. I czy uwazasz ze lepiej kupic ten lot wczesniej czy spokojnie na lotnisku, z gory dziekuje za odpowiedz.Beata