Forum dyskusyjne
Wyspy w Tajlandii - trochę wskazówek dla niezdecydownych -
kategoria podróże po świecie
kraj Tajlandia
MichaelloEs 10:52 | 05.03.2015
Witajcie18.04-06.05.2015 wylatujemy do Tajlandii i z związku z tym mam parę pytań.
1. Ten czas wyjazdu nie będzie strzałem w kolano(deszcz, za ciepło, niebo zachmurzone;-)) ?
2.Szczepić się czy nie?
Na początku Bangkok i z 2-3 dni na zwiedzanie/takze pobliskich destynacji, np. Erawan.
Potem chcemy wypocząć gdzieś na wyspach (2, 3 jak się uda).
Wstępnie myślałem o: Koh Tao i Phangan --> co Wy na to? Jak na miejscu to wszystko wyglada/bedzie co robic?
Dodam, ze zalezy nam na super plazy i wodzie a takze zeby byla mozliwosc polezakowania w jakims miejscu, gdzie bedzie malo ludu. Oczywiscie deptaki, wszelakie sklepy czy stragany z jedzeniem takze --> nie chcielibysmy pol wyspy przechodzic, aby cos zjesc.
Jezeli macie swoje propozycje to czekam na info.
Jak wiadomo od stolicy jest troche km na te wyspy - czym najlepiej i za ile sie tam udac?
piejaster 15:47 | 06.03.2015
Odnośnie szczepień, to zawsze warto, ale przymusu nie ma.Padać może codziennie, nawet w porzesuchej. Pytanie tylko na co bardziej sie nastawiasz, bo na równiku o tej porze w Tajlandii nie ma monsunów, więc można spokojnie jechać
Bangkok 2 dni wystarczy, chyba że chcesz tak jak Niemcy i Brytole pójść w melanż
Erawan... w porównaniu z laotańskiimi to cienizna, lepiej zaplanuj wyjazd do Angkor Wat w Kambodży
Koh Tao i Pangan to imprezowe miejsca, jeśli szukasz fajnego wypoczynku, to może Andamantowe na Oceanie Indyjskim, np. Ko Muk.
Zależy czy chcesz jechać z biurem podróży, a może na własną rękę, a może jeszcze inaczej.
piejaster 15:47 | 06.03.2015
Odnośnie szczepień, to zawsze warto, ale przymusu nie ma.Padać może codziennie, nawet w porzesuchej. Pytanie tylko na co bardziej sie nastawiasz, bo na równiku o tej porze w Tajlandii nie ma monsunów, więc można spokojnie jechać
Bangkok 2 dni wystarczy, chyba że chcesz tak jak Niemcy i Brytole pójść w melanż
Erawan... w porównaniu z laotańskiimi to cienizna, lepiej zaplanuj wyjazd do Angkor Wat w Kambodży
Koh Tao i Pangan to imprezowe miejsca, jeśli szukasz fajnego wypoczynku, to może Andamantowe na Oceanie Indyjskim, np. Ko Muk.
Zależy czy chcesz jechać z biurem podróży, a może na własną rękę, a może jeszcze inaczej.
MichaelloEs 18:15 | 06.03.2015
Jedziemy na wlasna reke, Kambodze odpuszczamy - nastepnym razem. Zalezaloby nam, aby po pokonaniu tyle km z Polski nie rozczarowac sie na miejscu - aby ze wczesniej ogladanych zdjec czar nie prysnał;-)
MichaelloEs 18:36 | 06.03.2015
Podsumuwujac najlepiej wysepka gdzie znalezlibysmy bialy piasek i turkusowa wode... na poczatku zatrzymujemy sie w Bangkoku. Ewentualnie stamtad samolot/bus w inne destynacje :-)
bernadeta65 16:02 | 07.03.2015
My jechaliśmy prawie na własna rękę...prawie, bo brak czasu nie pozwala na siedzenie i szukanie fajnych miejsc. Znaleźliśmy biuro w Krakowie, które zajmuje się wyjazdami "szytymi na miarę" ! Super sprawa. Polecam każdemu.
Anthar 19:45 | 07.03.2015
Ja bym mógł Wam polecić Ko Phi Phi, nie jest to może miejsce bezludne, ale Phi Phi Leh jest nieprawdopodobnie piękna.
mrcanberra 23:19 | 07.03.2015
Phi Phi jest trochę tłoczne, ale jest to opcja na ciekawe zwiedzanie i wyspy i okolic. Generalnie jak masz typy to ja polecam takie stronki można podlukać jak to wygląda, a tak np. wygląda phi phi z punktu widokowego będąc tam warto wejść na najwyższy szczyt w tym miejscu i spojrzeć na wyspę z góry.http://www.360cities.net/image/phiphi
tutaj więcej info i inna jeszcze taka strona
http://darmowyinternet.net/tanie-zwiedzanie/
bernadeta65 12:27 | 10.03.2015
To ja podpowiem inną stronkę.Często z niej korzystam. Może ktoś też będzie chciał....www.travelme.pl
piejaster 22:03 | 10.03.2015
@MichaelloEsko pi pi to pełna komercja, masa ludzi, nie wypoczniecie nic.
Warto odwiedzić na chwilę, na jeden dzień i noc, na imprezę, potem po prostu wrócić na swoją wysepkę.
Polecam zatokę TonSai, Railay beach, albo dużą Ko Lante, tam jest co robić, ale plaze ciut gorsze.
Dlatego mam jescze jeden pomysł dla Was :)
@bernadeta65
Tak się składa, że sam prowadzę wyjazdy jako pilot, m.in. do Tajlandii i z TravelMe jechałem, pilotowałem dla nich. Generalnie z tymi planami podróży, czy szytymi na miare to całkiem niezłe wyjście - jak będziesz jeszcze z nimi jeździć, to pozdrów Rafała ;)
@MichaelloEs
Od Rafała w sumie właśnie dostałem najlepszą miejscówkę na całym Adamantowym! Jeźdzcie sobie na Ko Ngai - raj na ziemi i kupcie na miejscu wycieczkę na Ko Muk - zobaczycie czy warto. Jak coś więcej potrzebujesz, to na priv
Jolenka 18:51 | 14.03.2015
Hej, jeśli chodzi o Bangkok, to mając pełne 2 dni (od rana do popołudnia) można spokojnie zobaczyć najciekawsze rzeczy. W pierwszy dzień np. Wielki Pałac i Wat Pho, a kolejny gorąco polecam Ajutthaję.http://podroze-rohulko.blogspot.com/2015/03/4-ii-bangkok-ajutthaja.html
My z wysp wybraliśmy Lantę, bo dość łatwo, szybko można się tam dostać i możesz na niej wybrać to co lubisz. Na północy są długie i piaszczyste plaże, ale i sporo turystów, knajpek itd.
My wybraliśmy środkową część wybrzeża. Jest dużo spokojniej, ciszej, kameralnie, klimatycznie. Raj na ziemi :)
Udanej wyprawy!!!!
MichaelloEs 10:52 | 17.03.2015
Tez patrzalem po Lancie ale ktos mowil ze nie ma tam super plaz z bialym pjaskiem i czystej wodzie;-PJa nie bylem takze trudno mi osadzac.
Jak z cenami na miejscu?
Za miesiac wyjazd a ja nie mam narazie koncepcji....
bernadeta65 12:02 | 18.03.2015
Jeśli nie masz koncepcji to jeszcze raz polecam travelme.plZadzwoń i pogadaj co Ci zależy, a może coś ci polecą fajnego.
Niezapomnianych wrażeń!
Magda Kajzer 13:38 | 19.03.2015
Podepnę się do tego tematu. Czytając forum potwierdza się moja teza o coraz większym fenomenie Tajlandii wśród Polaków. Odniosłam się do tego na moim blogu - http://bezpieczna-podroz.pl/polak-lubi-tajlandie/, spróbowałam rozwikłać , dlaczego tak bardzo lubimy jeździć do tego azjatyckiego kraju. Są tam też praktyczne porady dla tych zastanawiających się właśnie. Zapraszam ;).
MichaelloEs 14:32 | 19.03.2015
Dzięki, zaraz zabieram się do czytania.Mam jeszcze pytanie odnośnie transportu na Tao. Rozmyślam nad Lamprayah lub Ferry. Przy tym drugim można ponoć pokonać całą trasę promem, bez przesiadek itd?
Wstepnie myslalem nad nocnym pociagiem do Chumphon plus prom na wyspe lub całośc wykupić w wyzej wymienionych biurach.
Proszę o sugestie.
MichaelloEs 16:43 | 19.03.2015
Ostatnie pytanka:- Bangkok po przylocie /3dni/ plus "lekkie" zwiedzanie; przed wyjazdem do PL takze Bangkok 1 dzien --t; starczy czy za dlugo?
Wyspy: Tao ( + koh nang yuan) oraz Phangan ( + wycieczka do parku narodowego) - po 5,6 dni na jedna.
Zastanawiam sie czy nie bedzie gonitwy i zostac na jednej wyspie, np. Phangan plus park narodowy a Tao z nang yuan odpuscic??
Jolenka 15:15 | 22.03.2015
>Tez patrzalem po Lancie ale ktos mowil ze nie ma tam super plaz z bialym pjaskiem i>czystej wodzie;-P
>Ja nie bylem takze trudno mi osadzac.
>Jak z cenami na miejscu?
>Za miesiac wyjazd a ja nie mam narazie koncepcji....
Hej, ja mam wspomnienia z Lanty dość na świeżo. Są tam piękne plaże i ceny są podobne jak w Bangkoku, wcale nie jest drogo :)
Zapraszam na mój blog, tam jest kilka zdjęć oraz relacja:
http://podroze-rohulko.blogspot.com/2015/03/11-iii-koh-lanta.html
Jolenka 15:19 | 22.03.2015
Hej :) Bangkok - pierwszy dzień dobrze mieć na ogarnięcie się (zależy o której dolatujecie), bo wiadomo, że po locie nie ma za wiele energii.Drugi dzień gorąco polecam wyprawę do Ajutthaji, dawnej stolicy Tajlandii,
tutaj parę słów o tym miejscu: http://podroze-rohulko.blogspot.com/2015/03/4-ii-bangkok-ajutthaja.html
Trzeci dzień w Bangkoku warto poświęcić na Wielki Pałac i główny kompleks świątynny oraz na Wat Pho
tutaj zdjęcia i relacja: http://podroze-rohulko.blogspot.com/2015/03/5-ii-bangkok-wielki-paac-wat-phra-kaeo.html
I tyle z najważniejszych rzeczy. Do Bangkoku warto wrócić potem na tyle wcześnie, aby w razie jakichkolwiek przeciwności móc na pewno zdążyć na samolot :)
POWODZENIA i udanej wyprawy!
:)
MichaelloEs 11:00 | 23.03.2015
Chcialem mala aktualizacje wprowadzic. Jako, ze mam mozliwosc dofinansowania do wakacji/ale musze miec fakture z biura podrozy wstepnie zrobilem przeglad biur i Neckerman ma oferty ale z wysp jedynie Phuket i tutaj rodzi sie pytanie: czy jest sens tam leciec? Jako baza wypadowa na m.in. phi phi powinno byc ok ale co z sama wyspa?:-)
Anthar 12:42 | 23.03.2015
Cóż, Phuket to jeden wielki resort, pełen Angoli i Rosjan. Nie ma już nic wspólnego z rajem, jest tylko fabryką pieniędzy. Co prawda nie jest to moja opinia, tylko moich znajomych, ale w necie bez trudu znajdziesz opis wyspy i co ona sobą reprezentuje.
oceanic eagle 14:26 | 24.03.2015
Witam właśnie wróciłem z Tajlandii. Rozumiem twoje rozterki. Odpuść biura i pokieruj się rozumem. Zaoszczędzisz forsy i czasu a faktury za hotele i loty i tak będziesz miał. Co do BKK, zwiedzając polecam skorzystać z TAXI wynajmując za 40 pln na cały dzień bez limitu kilometrów (transfer z i na lotnisko). Zwiedzisz najważniejsze miejsca wygodnie i bez stresu. Służę telefonem do kierowcy w BKK. (sprawdzony). Hotel znajdziesz na portalach, ja korzystałem z Rambuttri Village Inn & Plaza zgodnie z tym co piszą inni na forum. Spokojny z basenem w samym sercu BKK. https://www.thebookingbutton.com.au/properties/rambuttriplazadirect?utf8=%E2%9C%93&locale=en¤cy=THB&start_date=19+Feb+2015Reszta to Twoja inwencja i wyobraźnia....
Jeśli chodzi o wyspy to polecam Krabi i stąd transfer po wyspach, w trzy dni zwiedziłem ich kilkanaście każda inna i wszystkie mają coś w sobie. Są piękne i wrócę tam niebawem. Polecam rafy, piękne plaże, snorkeling nocą wśród świecącego planktonu i doskonałe jedzenie.... Pytałeś o szczepienia - sprawa indywidualna ja w tej części Azji nie korzystam. Pozdrawiam.
oceanic eagle 14:38 | 24.03.2015
Jeszcze zapomniałem dodać o Phi Phi island - Piękna warta obejrzenia ale tylko obejrzenia. Jest jak supermarket jak to określił nasz miejscowy skipper pełen ludzi i toalet.... Wyspa śmierdząca moczem i piękna jednocześnie .... Na pewno nie nocowałbym na niej, jest tyle innych, równie bajecznych, spokojnych.....Pozdrawiam
MichaelloEs 15:14 | 24.03.2015
Niewiem czy dobrze ale zarezerwowalismy Rikka Inn wczesniej - zona uparla sie na scisle centrum:-)Najgorsze w tym wszystkim jest duzy wybor wysp a potem metlik.
Raczej chcielibysmy zakwaterowac sie na caly pobyt w jednym badz dwoch hotelach a w miedzy czasie pare wycieczek. Lubimy sie wylęgiwać na sloncu niz od rana do wieczora gonic:-)
MichaelloEs 16:04 | 24.03.2015
Prosze podajcie mi w miare mozliwosci nazwy biur podrozy w ktorych mozna zarezerwowac same hotele w Tajlandii:-)