/ / TAJLANDIA > Tajlandia - Kambodża 16 dni - plan podróży > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Tajlandia - Kambodża 16 dni - plan podróży

kategoria podróże po świecie

przemek90eu dołączył
25.07.2015

przemek90eu 15:14 | 26.07.2015

Cześć,

W listopadzie wybieram się do Tajlandii i Kambodży na 16 dni.. wstępnie wykombinowałem już plan podróży, aczkolwiek chętnie poradzę się kogoś kto już tam był i może nieco doradzić mi w tej kwestii. Poniżej kilka pytań -

Wylot 4 listopada

4. wylot Warszawa - Dubaj (22) - zwiedzanie nocą
5. rano wylot z Dubaju do Bangkoku (19) - zakwaterowanie
6. Bangkok - zwiedzanie
7. przejazd pociągiem i autobusem z Bangkoku do Siem Raep w Kambodży - dojazd wieczorem
8. Świątynie Angor Wat - cały dzień
9. Kampong Phluk - pływająca wioska - cały dzień
10. Całodniowy Przejazd z Siem Raep na wyspę Koh Chang
11. Koh Chang - wypad w Jungle lub odpoczynek
12. Prom z Koh Chang na Koh Mak - plaża
13. Koh Mak - zwiedzanie okolicznych wysp (kajak, łódka)
14. Koh Mak - odpoczynek
15. Prom z Koh Mak na Koh Kood - plaża
16. Koh Kood - wypożyczenie skuterów - zwiedzanie wyspy
17. Koh Kood odpoczynek
18. Koh Kood - Trat - Bangkok - całodzienny przejazd - wieczorem Bangkok.
19.Bangkok zwiedzanie
20. Bangkok zwiedzanie - o 21 wyjazd na lotnisko
21. wylot do Dubaju o 1 w nocy

1. Zastanawiam się czy nie pojechać jeszcze w inne miejsce w Kambodży po Siem Reap - co myślicie jest ok ?

2. Z uwagi na termin (listopad) w Tajlandii wybieram region Koh Chang, ktoś miał do czynienia z wyspami w Kambodży - Koh Rong itp ? gdzie najlepiej ?

3. Czy w waszej ocenie zaplanowany czas w Bangkoku wystarczy na zobaczenie najważniejszych atrakcji miasta ?

4. Jeżeli macie inne propozycje chetnie posłucham.. myślalem jeszcze o Chiang Mai - zamiast Kambodży ale jednak wolę chyba zobaczyć swiatynie Angor Wat.

Pozdrawiam
Przemek

[konto usuniete] dołączył
00.00.0000

[konto usuniete] 08:42 | 27.07.2015

Koh Chang i okolice - mega słabe max na 2 noce ( tamten rejon był najbrzydszym w jakim byłem) Jak dla mnie lepiej wrócić i udać się do Ayutthaya a potem na północ do Chiang Mai na Doi Inthanon.

00.00.0000

[konto usuniete] 08:49 | 27.07.2015

zdjęcia Ko Chang
http://www.globtroter.pl/zdjecia/193811,tajlandia,wsch,,ko,chang,ko,chang.html
http://www.globtroter.pl/zdjecia/193813,tajlandia,wsch,trat,,,ko,chang,prom,na,ko,chang.html
http://www.globtroter.pl/zdjecia/193810,tajlandia,wsch,,ko,chang,ko,chang.html

natiii25 dołączył
18.05.2015

natiii25 10:28 | 27.07.2015

A moze lepiej po kilku dniach w siem remp (np 3)wrócić do bankoku i tam spędzić kilka dni( wliczając tutaj oddalony o jakies 140km- most na rzece Kwai i jakies 70 km miasto małp) + sam bankok, w którym jest tez sporo do zobaczenia, a o ile dobrze widzę poświęcasz na niego zaledwie 2,5 dnia, tez lecę w listopadzie i mam w planie 4dni na bankok a i tak mi sie wydaje ze nie zdolam zobaczyc wszystkiego co chce. Pozniej jakimiś tanimi liniami azjatyckimi przelot na krabi i tam tez jest mnóstwo wysp i wysepek albo miedzy czasie nocnym pociągiem z bankoku do chiang mai i np odwiedzenia plemienia Karen( kobiety z długimi szyjami)+miasto( np 3dni) i z chiang mai dopiero lot na krabi (np 5dni).. My mamy podobny plan nie wiem czy on jest aż tak dobry zeby sie nim sugerować ale jak cos to pisz z chęcią podziele sie tym co wymyśliliśmy:)
Pozdrawiam
Natalia

bigmark dołączył
26.12.2008

bigmark 13:17 | 27.07.2015

Bangkok to moloch , w 4 dni wszystkiego i tak nie zobaczysz a wymęczysz się setnie. W listopadzie na ulicach jest regularnie ponad 40 st.C, a odległosci są spore i na transport stracisz sporo czasu.Moim zdaniem 1-2 dni wystarczy, lotnisko to duży hub , więc na pewno przy następnej okazji lotu do Azji będziesz miała okazję zwiedzić kolejne części miasta. Także Tajlandię podzieliłbym na południową i północną , skacząc we wszystkich kierunkach stracisz mnóstwo czasu a i pieniędzy, Przyjęło się ,że tylko Siem Reap jest cenny w Kambodży a to nieprawda, na Kambodżę spokojnie można przeznaczyć cały urlop i się w tym kraju zanurzyć.Siem Reap z odległymi świątyniami, Battambang wśród pływających wysp i bamboo train, Phnom Penh z oldskulowym klimatem , Sihanukville czy Kampot na relaks... nie warto odfajkowywać Kambodży.

pozdrawiam
bm
https://bigmarkk.wordpress.com/

Magda Kajzer dołączył
11.12.2014

Magda Kajzer 15:04 | 27.07.2015

Świetny plan. Życzę powodzenia!!! I czekam na relacje.
A i polecam mój tekst z bloga o popularności Tajlandii wśród Polakówhttp://bezpieczna-podroz.pl/polak-lubi-tajlandie/, zapraszam!! :)

00.00.0000

[konto usuniete] 09:26 | 28.07.2015

bigmark masz rację, co do podzielenia Tajlandii, ale nie każdy będzie miał okazję wrócić, dlatego warto zwiedzić to co najpiękniejsze. Niestety odległości są spore pomiędzy tym miejscami, ale to nie problem, ponieważ loty po Azji nie są szczególnie drogie ( nawet w dniu wylotu ceny tanich lini europejskich ) i nie zgodzę się z tobą, że to marnowanie czasu np. lot z Chiang Mai do Phuket trwa zaledwie 2h . Ja sobie nie wyobrażałem wizyty w Tajlandii bez zobaczenia Doi Inthanon national park i Chiang Mai ( zresztą bardzo polecany przez Tajów ). Tak samo nie zgodzę się z szybkim zwiedzaniem miasta jeśli ktoś ma na to czas, ja poświęciłem na to 10 dni ( włącznie z okolicami ) i uważam, że warto. Nocne spacery, jazda lokalnymi autobusami, pociągami wszystko na spokojnie tak żeby mieć czas na zwiedzanie i rozmowy a nie od pkt. A do B.

bigmark dołączył
26.12.2008

bigmark 10:03 | 28.07.2015

rots masz rację , że loty AirAsią nie są drogie , ale podróż z Phuket do Chiang Mai też nie zabiera tylko 2 godzin. Lotnisko na Phuket leży w odległosci kilku godzin ( 2-4 ) jazdy od najpopularniejszych miejscówek, musisz być na lotnisku 1-2 przed wylotem , w Chiang Mai lotnisko tez nie jest na rynku. Jak sobie to wszystko dodasz to sie okaże ,że spędziłeś cały dzień w podróży.Oczywiście każdy musi sam sobie znaleźć najlepszy sposób podróżowania , można skakać z punktu A do B, a można (k)rok po roku sobie kontemplować rzeczywistość.Nawiasem mówiąc Chiang Mai dla mnie to była nuda, uciekałem stamtąd szybko w góry , do Pai i Mae Hon Son.Niewiele osób wspomina też o Sukhotai, a warto , bo to fajne , cziloutowe miejsce.
W przyszłym roku LOT ma uruchomić bezpośrednie połączenie z Bangkokiem , więc wyskok w tamte rejony będzie jeszcze łatwiejszy.
pozdr
bm
https://bigmarkk.wordpress.com/

przemek90eu dołączył
25.07.2015

przemek90eu 16:40 | 28.07.2015

Dzieki serdeczne za wszelkie podpowiedzi.

Powiem szczerze, że od początku myślalem o trekkingu w Chiang Mai aczkolwiek zrezygnowałem po przeczytaniu kilkudziesieciu relacji w wielu miedzynarodowych forach.. podbno strasznie komercyjna imprez.

Konkludując. mysle o przeznaczeniu dodatkowych 2 dni w Kambodży (Phom P).. i udanie się z PP w okolice Koh Chang.

ps. o samym Koh Chang słyszalem kiepske opinie, ale ponoć pobliskie wysepki (Koh Mak, Koh Kood sa warte odwiedzenia i można sie na nich zrelaksowac) jakieś doświadczenia w tym rejonie ?

Edgarek dołączył
16.08.2008

Edgarek 19:06 | 28.07.2015

Pływająca wioska przez cały dzień to za dużo. Wystarczy parę godzin plus dojazd. Na Twoim miejscu bym wykupił dwa dni w Angkor, bo jeden dzień to mało.

makensis dołączył
26.01.2009

makensis 17:15 | 31.07.2015

"Bangkok to moloch , w 4 dni wszystkiego i tak nie zobaczysz" - pytanie, czy atrakcje są aż takie och, że warto tam spędzić dłużej niż to konieczne? Moim zdaniem NIE, poza tym do BKK co roku wiele linii ma promocje i na pewno jeszcze kiedyś uda wam się odwiedzić to miasto.
Z lotniska Phuket do miasta, jest około pół godziny, do Patong beach kolejne pół. Lotniska wewnątrz taj są mniej restrykcyjne, trzeba być nadać bagaż 45 minut przed wylotem. Poza tym mniejsze kontrole i ogólnie szybciej to idzie.
Chaing Mai jest fajne, jak jesteśmy zmęczeni klimatem tropikalnym, jest chłodniej, taniej, ale to wciąż nie "must see" w Tajlandii. Moim zdaniem to plaże i wyspy, ewentualnie imprezownia w Pattai czy Koh Phangan/Phi-Phi. W taj jest wiele miejsc na chillout i chyba każdy znajdzie coś dla siebie metodą empiryczną ;)

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl