/ / TAJLANDIA > Tajlandia 13-27 listopada pare pytan > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Tajlandia 13-27 listopada pare pytan

kategoria podróże po świecie

sengaia dołączył
30.10.2015

sengaia 18:36 | 30.10.2015

Witam,
Wybieramy sie z mezem na tygodnie do Tajlandii w zwiazku z tym mam pare pytan.
1. Slyszlam o tym ze paszport musi byc wazny przynajmnije 6 miesiecy przed wjazdem do Tajlandii ale z drugiej strony kto inny informowal mnie ze musi byc wazny jeszcze 6 miesiecy po wyjezdzie z Tajlandii, ktora wersja jest prawidlowa?
2. wize mozna wyrobic na lotnisku w Bangkoku bezproblemowo czy lepiej jednak jest to zrobic w Polsce?
3. co byscie polecili do zobaczenia jesli mamy cala sobote i niedziele w Bangkoku? Czy oplaca sie jechac do Ayutthaya czy lepiej poswiecic czas tylko na Bangkok? (w drodze powrotnej przed wylotem do Polski bedziemy miec jeszcze jeden dzien w Bangkoku), jaka jest wasza opinia na temat plywajacego targu ktory znajduje sie w okolicach Bangkoku?
4. Czy ktos z Was lecial Air Asia, jakie macie opinie na jej temat?czy na cos szczegolnie musimy uwazac?
5. Od poniedzialku do niedzieli bedziemy w Ao Nang w zwiazku z tym:
-jaki jest najlepszy sposob dostania sie z Krabi town do Ao nang?
- gdzie warto sie wybrac z Ao nang?
-czy lepiej jest zarezerwowac wczesniej przez internet jakas wycieczke czy nie ma problemu na miejscu z kupieniem (chodzi mi o Ko Phi Phi, Ko Lante i jeszcze park morski Ao Phang Nga?
6. Na koniec lecimy z Krabi do Chiang mai i bedziemy tam od 23 do 26 listopada w trakcie naszego popytu bedzie tam LAntern festival, czy ktos z was moze byl i moze sie podzielic jakimis praktycznymi wskazowkami np gdzie najlepiej sie wybrac zeby podziwiac widoki.Czy jest wtedy bezpiecznie? Na co warto zwrocic uwage? Poza tym co warto zobaczyc i zrobic bedac w chiang mai 4 dni?
7. Gdzie najlpiej wymienic pieniadze po przyjezdzie do Bangkoku? Czy polecacie jakis kantor czy bank? Widzialam na forach ze w hotelach tez mozna ale jest tam pobierana prowizja? My mamy euro, nie wiem czy nie lepiej jednak dolary?
8. Jakie praktyczne rzeczy polecacie ze soba wziac: czytalam o tym ze kremy na opalanie bo tam sa dwa razy drozsze i cos na komary, czy polecacie wziac peleryne czy tam na miejscu kupic? w jakich cenach sa tam letnie ubrania, bo zastanawiamy sie nad tym zeby nie brac za duzo i kupic na miejscu
9. Czego polecacie sprobowac w Tajlandii jesli chodzi o jedzenie, wszedzie widze Pad Thai i owoce, czy cos jeszcze? i jakie atrakcje zobaczyc? boks tajski mnie i meza srednio interesuje, jazda na sloniach slyszalam ze jest popularna ale slonie sa tam wykorzystywane i zle traktowane, masaz tajski? zastanawiamy sie nad tym bo odbydwoje z mezem mamy problemy z kregoslupem a kojarzy nam sie on raczej z masazem w ktorym uzywa sie duzo sily. Jakie rzeczy warto przywiezc z Tajlandii jako pamiatke?
10. czy macie jakies praktyczne wskazowki dotyczace przechowywania pieniedzy i dokumentow?
11. czy mozecie polecic mi cos poza dropboxem jesli chodzi o przechowywanie zdjec? w razie gdyby ukradziono mi aparat chcialabym wrzucac zdjecia do czegos takiego (mam zamiar zabrac ze soba tylko minibooka ktory jest dobry do internetu sam w sobie jednak nie posiada zbyt duzo pamieci zeby na niego zgrac), mam jeszcze dysk zewnetrzny ale nie wiem czy jest sens jesli moglabym umiescic w dropboxie (tam jest cos takiego jak haslo zebym tylko ja miala dostep do tych zdjec? nie znam sie bardzo dobrze na technologii)
12. czy polecacie jakis konkretny przewodnik, ja mam Planet, wydaje mi sie ze jest fajny, ale moze znacie jakis lepszy?

Z gory przepraszam za zasypanie pytaniami, ale to nasz pierwszy wyjazd do Azji i chcemy byc dobrze przygotowani, dziekuje serdecznie za wszelkie odpowiedzi i wskazowki! :)

Piotrekbb dołączył
17.01.2010

Piotrekbb 19:48 | 30.10.2015

Z paszportem to jest chyba wszędzie podobnie że 6 miesięcy jedziesz na tak krótko ze te 14 dni nie powinno robić różnicy ale lepiej na pewno mieć.
W Tajlandii nie potrzeba wizy
Mi się Bangkok podobał i świątynie- to już jeden dzień. Targ też był fajny i ciekawy jak nie widziałeś jeszcze to warto, no i nocne życie jest też super
Air Asia super linie na pewno lepsze niż wizzair i wygodniejsze ale to poszukaj na forum loter.pl tam są recenzje o liniach lotniczych
Co do 5 to busy i promy zarezerwujesz w hotelu bez problemu ciekawostki to to co dla ciebie to na pewno znajdziesz w necie ale jest tam pięknie :) i wszystko warte
6 my tam byliśmy parę dni i dotarliśmy do Laosu. Tam jest i najtaniej w całej Tajlandii świątynie są co krok a biała to robi wrażenie jest piękna. Nie byliśmy zwiedzać-oglądać wioski z kobietami co mają obręcze na szyi takie coś się nam nie podoba
7 wymieniaj gdzie chcesz przecież nie wymienisz miliona że różnica paru groszy robi wielką kwotę
na resztę pytań w sumie sama sobie odpowiedziałaś
Miłego pobytu

I Najważniejsze musisz być pozytywnie nastawiona i cierpliwa to z reguły mili ludzie.

sengaia dołączył
30.10.2015

sengaia 21:31 | 09.11.2015

Dzieki wielkie za odpowiedz. Z paszportem to chodzilo mi o to ze slyszalam ze musi byc wyrobiony minimum 6 miesiecy przed wyjazdem, dlatego sie martwilam. Na pewno jeden dzien poswiecimy na swiatynie a drugi wlasnie nie wiem czy na ten targ sie wybierac czy jednak do Ayuthaya.
Co do tej wioski z kobietami co maja obrecze na szyi to tez sie tam nie wybieramy. Dzieki za wszystkie rady postaram sie byc pozytywnie nastawiona choc lekki stresik jest :)

marinik dołączył
30.06.2011

marinik 09:33 | 02.11.2015

sengaia - Ayuthaya na pewno jest warta odwiedzenia, ale w samym Bangkoku mozna by ladnych pare dni spedzic na intensywnym zwiedzaniu - trudno cos doradzic.
Z lotniska w Krabi do Ao Nang najlepiej chyba taksowka. Fakultety w Ao Nang kupisz bez problemu na miejscu - biur mnostwo, a i w hoteleu pomoga to zaaranzowac.
Kantorow tez jest masa - istotne jest, ze dla wyzszych nominalow maja lepszy kurs.
Kremy z filtrem drogie (lepiej wziac), natomiast na komary - Sketolene kupisz w kazdym sklepie 7/11.
Ciuchy tanie, chociaz ja akurat niczego nie kupowalem - mialem swoje. Peleryne ewentualnie tez kupisz na miejscu, ale w koncowce listopada masz duze prawdopodobienstwo niespotkania deszczu. Kazde uliczne jedzenie bedzie Was kusilo- jest smakowite i bezpieczne. Masaz nie dla mnie (umarlbym od laskotek) ale nie musisz decydowac sie na masaz kregoslupa - stopy Tajowie tez potrafia doskonale zrelaksowac.
Co dobezpieczesntwa kasy i dokumentow - to rady moga byc takie uniwersalne - podzielic kase na kilka miejsc przechowywania, zaopatzryc sie w saszetki umozliwiajace trzymaie kasy blisko ciala.
Powodzenia zycze, a jakbycs chciala zajrzec do moich wspomnien - to zapraszam:
http://mojepstrykanie.blogspot.com/search/label/Tajlandia

sengaia dołączył
30.10.2015

sengaia 21:37 | 09.11.2015

Dzieki wielkie za odpowiedz :) No wlasnie caly czas nie jestesmy pewni czy wybierzemy sie do Ayuthaya czy jednak skupimy sie na Bangkoku. Za malo czasu na wszystko. Co do jedzenia to slyszalam np. zeby nie kupowac pokrojonych juz owocow bo oni je przelewaja woda kranowka w ktorej moga byc bakterie i ze tak czesto mozna sie nabawic problemow zoladkowych, ze niby lepiej owoce w calosci kupowac, moj maz aktualnie ma troche problemow zoladkowych i troche mnie to martwi ze nie bedzie mogl niczego tam jesc, ale mam nadzieje, ze bedzie dobrze. dzieki wielkie za link do strony :) pozdrawiam :)

Jednakropka dołączył
11.10.2015

Jednakropka 10:52 | 02.11.2015

Z Krabi lotniska do Ao nang jezdzi autobus, ktory w 2014 roku kosztowal 150 bath jak dobrze pamietam.
Z samego Krabi jezdza samochody co jakies 20min cena ok 70bath.
Dostac sie jest bardzo latwo.
Mieszkalem w Ao Nang prawie pol roku i polecam.

sengaia dołączył
30.10.2015

sengaia 21:38 | 09.11.2015

dzieki za podpowiedz :)

kiwi2013 dołączył
14.02.2013

kiwi2013 15:17 | 05.11.2015

1. 6 miesiecy po wyjezdzie z Tajlandii

2. w Bangkoku bezproblemowo

3. Pływający targ strata czasu, strata kasy. Lepsza jest Ayutthaya.
Polecam Wat Arun, Złoty Budda, Baiyoke Tower, Chatuchak, Chinatown,

4. Air Asia super linia, wygodna, miła, pomocna flota. Lecieliśy kilka razy i zawze super. Baliśmy sie też bo nasze loty były niedługo po tym wypadku, o którym było głośno.

5. -

6. -

7. Polecam bankomaty o ile sie nie mylę ATM lub szukac kantorów z najlepszym kursem. Opłaca się też płacić kartą.

8. Kremy do opalania na miejscu sa horendalnie drogie, polecamy zabrać z PL. Środki na komary jeśli kupujesz w kraju to tylko te z DEET zdają egzamin inne OFFy Ziajki nie. Lepiej już nie brac nic i kupić lokalne preparaty dostepne w każdym 7 eleven w przystepnej cenie.

9. Pad Thai, Mango Sticky Rice, Tom Yum, Tom Kha Kai, Red Thai Curry, Green Thai Curyy, Sp[ring Rolls, lody kokosowe, Tosty w 7 Eleven podgrzewane na miejscu :) Wszystkie denery i potrawy w liściach bambusa, sushi tez jest cudowne, Papaya Salad ;) owoce morza tylko w Chinatown tanio świeżo i pewnie. Z owoców Papaya, Mango, Salak,Dragon Fruit, Longan, Woda z KokosaDurian koniecznie król owoców, jack fruit, Arbuz bo smakuje inaczej a Mango proponuje z posypką z soli cukru i Chilli :)
Masaz Tajski TAK TAK TAK grosze kosztuje, a jest CU DO WNY!! Po przylocie zafunduj sobie masaż stóp.. po nim będziesz fruwać :)

Tanie sa ciuchy, buty nie ma co brac z PL dużo, tam się obkupisz:)

Jakie rzeczy warto przywiezc z Tajlandii jako pamiatke? Hmm My zawsze przywozimy duzo przypraw, past do curry do tom yuma, trawe cytrynową, galangal raz przywieźlismy nawet owoce i kokos :)

10. Kasa doportfela, portfel do walizki na klucz i kłódkę a klucz przy pupie zawsze :)

11. One drive?

12. Fora internetowe sa lepsze. Globtroter, ABC tajlandia, Czy poszukaj coś na F4F.

My się czuliśmy tak samo pakując się i wybierając tam p raz pierwszy. Teraz za każdym razem zabieramy ze soba mniej rzeczy a więcej przywozimy bo Tajlandia jest na prawdę tanim krajem.

Jeśli macie jakieś pytania o cos konkretnego to piszcie na prv chętnie podzielimy sie doświaddczeniem. Bylismy tam juz 3x :)

Pozdrawiam kiwi

kiwi2013 dołączył
14.02.2013

kiwi2013 15:22 | 05.11.2015

2 chciałam napisać ze w Bangkoku bezproblemowo CI wbijają w Paszport pieczątkę na 30 dni i to wszystko nic w PL nie trzeba załatwiac. :)

sengaia dołączył
30.10.2015

sengaia 21:44 | 09.11.2015

dziekuje ci bardzo, Twoje podpowiedzi sa naprawde pomocne, szczegolnie te dotyczace jedzenia :) juz sobie wszystko spisalam. ja z checia wszsytkiego sprobuje ale moj maz nie wiem czy bedzie mogl, bo ma ostatnio troche problemow zoladkowych, on jest Wlochem wiec owoce morza uwielbia ale to chyba niezbyt dobry pomysl jesli ma teraz jakies problemy, tak samo uwielbia pikatne rzeczy no ale coz..zobaczymy. dzieki jeszcze raz za odpowiedzi. pozdrawiam :)

kiwi2013 dołączył
14.02.2013

kiwi2013 08:33 | 10.11.2015

Nie ma za co :) Przyjemnej podróży i super wspomnień :)

pozdrawiamy kiwi

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl