/ / TAJLANDIA > Pierwszy raz Tajlandia Plan Zerkniecie > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Pierwszy raz Tajlandia Plan Zerkniecie

kategoria podróże po świecie

a.wyduba dołączył
31.01.2016

a.wyduba 15:01 | 11.02.2016

Witam serdecznie :) Jestem bardzo podeksycytowana, właśnie jestem w trakcie organizowania pierwszej podróży na własną ręke i to właśnie do Tajlandii. Chciałam przy okazji podziękować wszystkim forumowiczom, bo to właśnie dzięki Wam zdecydowałam się z narzeczonym na podróż na własną ręke ( już prawie mieliśmy zarezegrwowane wakacje w biurze...o zgrozo ;) ).

I w końcu do tematu. Póki co plan jest taki:

26.03 wylot Warszawa-Moskwa-Bangkok
27.03(niedziela) 9:00 jesteśmy na miejscu. Chciałabym w ten dzień podbić miasto, ale już rozsądnie myśle, że po podrózy nie poszalejemy. Mimo wszystko z racji, ze to weekend chciałabym odwiedzić Chatuchak market i pływający targ(polecicie jakiś konkretny?). Wieczorem zajrzeć na Khao San Road.
28.03 Myśle o całodniowej wyprawie do Kanchanaburi + Erawan ( polecicie jakieś miejscowe biuro które organzuje sprawdzone wyprawy w te dwa miejsca)
29.03 Pałac Królewski, Wat Pho, wieczorem jakiś drink na drapaczu (co polecicie?)
30.03 wylot z Bangokoku do Krabi zostajemy tam do 9.04 czyli mamy na miejscu całe 10 dni. Wsępny plan jest taki by na 2-3 noce popłynąc na Ko Phi Phi i resztę spędzić na Krabi. Wiadomo zwiedzanie wszystkich możliwych wysepek. Zostać na której na noc? Marzy mi sie choc jedna noc na jakies malozaludnionej, piekenj rajskiej wysepce.
9.04 powrót do Bangkoku
12.04 wylot do Polski

Wiec na koniec zostaja nam 3 dni w Bangkoku. Myslalam o jakim shoppingu i ewe. zoabczeniu tego co nam się w pierwsze dni nie uda. Gdzie jeszcze się wybrać?

Spójrzcie na nasz plan, Licze na Wasze wskazówki, sugestie.

Pozdrawiam Aga ;)

makensis dołączył
26.01.2009

makensis 15:11 | 11.02.2016

Na Bkk 2-3 dni to max. dłużej nie ma sensu, poza tym traficie tu na pewno jeszcze kiedyś odwiedzając "southeast asia". Kanchanaburi w 1 dzień jest wykonalne, ale to męcząca podróż. Z KS road czeka nas 2h podróż vanem, a następnie kolejna 1h do wodospadów. Najlepiej taką podróż zaplanować z noclegiem. Krabi to nie wyspa - w samym mieście nie ma co robić - pozostaje wam poza Krabi - Railay, Ao Nang, Khao Lok etc. i np. Koh Lanta którą polecam. Prostych wysepek jest sporo.. może Koh Jum spełni wasze oczekiwania.

a.wyduba dołączył
31.01.2016

a.wyduba 15:31 | 11.02.2016

Na Krabi będziemy lądować, myślałam o Railay. Wiec co zostać dłużej na poludniu? Czy może zoaczyć jeszcze cos w okol Bakgkoku? np. Ayuttaya.

Wycieczke do Kanchanaburi+Erawan znajde u miejsowych? Cza samemmu pojechac?

mrcanberra dołączył
17.02.2011

mrcanberra 22:19 | 11.02.2016

"29.03 Pałac Królewski, Wat Pho, wieczorem jakiś drink na drapaczu (co polecicie?)"
To tylko dwie opcje na ten cel pozostają: Bayoke Sky Tower lub Sirocco Restaurant ten drugi właśnie na romantyczne kolacje ;)

Wiesław dołączył
14.02.2009

Wiesław 10:59 | 12.02.2016

jeśli jesteście miłośnikami starej architektury to Aytthaya jak najbardziej
jeśli podoba się wam użeranie z małpami to Lob Buri, przy okazji ok 10km od tego miasta jest piękna (moim zdaniem) świątynia stopy Buddy, obok niej wyglądająca koszmarnie z zewnątrz chińska światyna, warto jednak wejść do środka.
Zdecydowanie odradzam pływający targ Damnoen Saduak, tłumy turystów oglądających siebie nawzajem, tłok i komercja

nawe1 dołączył
10.11.2013

nawe1 14:44 | 27.02.2016

Cześć

Właśnie wróciłem z Tajlandii. Warto odwiedzić Ayuttaye. Pociągi do Ayuttai odjeżdzają z dworca Hua Lamphong. Koszt to 15B za osobę, podróż trwa 1,5h. Nie wybierajcie się przypadkiem na targ na torach Mae Khlong, jest w remoncie.

[fb] Agnieszka Wyduba dołączył
12.02.2016

[fb] Agnieszka Wyduba 11:46 | 12.02.2016

Po 2-3 dniach w Bangkoku przylot na południe i teraz pytanie lepiej zatrzymać sie w Railay czy Ao Nang? Tu zostanie w ost dni by mieć blisko na lotnisko. Miedzy czasie po kilka noclegów na : Ko Phi Phi, Ko Lancie, Ko Mook. Ja to logistycznie rozplanować, by łatwo było transportować sie z miejsca na miejsce? Wycieczkę na May Bay, wyspę kurczaka i wyspę piratów z Railey/Ao Nang czy podczas pobytu na Ko Phi Phi?

bigmark dołączył
26.12.2008

bigmark 12:29 | 12.02.2016

Z Aonangu na Raylay pływają łódki, plaża jest z lądu niedostępna. W Aonangu więcej się dzieje wieczorami a i znalezienie rejsu czy wycieczki jest łatwiejsze , są wypady nie tylko na wyspy ale i do Khao Sok czy gorących źródeł , w każdym biurze turystycznym na miejscu możesz poprzeglądać oferty i się na coś zdecydować . Wysepki są dość podobne do siebie , mówiąc szczerze , a na tych najpopularniejszych rej wodzą teraz Chińczycy, tłumy Chińczyków. Tylko uprzedzam , wybór należy do ciebie :)
pozdrawiam
bm
...................................................
https://bigmarkk.wordpress.com/

12.02.2016

[fb] Agnieszka Wyduba 14:14 | 13.02.2016

Będę pewnie jeszxZe zadaw milion pytań. Ale czytam codziennie po kilka godzina wszystkie fora i teraz padł jeszxZe pomysł by zamiast w okolice prowincji Krabi uderzyć nad zatokę Tajlandka (Koh phanga itp) ze niby bardzie rajskie plaże i mniejsza komercja. Prawda to? A poza tym jak z pogoda na przełomie marca o kwietnia. Gdzie będzie ładniej?

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 18:54 | 21.08.2016

Bayoke Sky Tower super, ale nie byłam w Sirocco Restaurant więc nie doradzę :)
Z BK zdecydowanie ruszyłabym do Aytthaya, ale ja lubię takie klimaty.
W Damnoen Saduak na targu turystów w czort, to fakt, ale jesli ktoś nie był w Azji to droga łodzią motorową na miejsce przez wioskę na wodzie będzie dodatkową atrakcją, a i na samym targu jest klimat, no i te Tajki w charakterystycznych kapeluszach są tylko tam :)
W sumie cała Tajlandia jest mocno turystyczna, co w niczym nie umniejsza jej atrakcyjności.
Życzę wspaniałych wrażeń!

12.02.2016

[fb] Agnieszka Wyduba 14:16 | 13.02.2016

A wlasnie tak przy okazji gdzie są te najbardziej rajskie plaże? Z białym piachem i krystaliczna woda?

monikadotaj dołączył
20.02.2016

monikadotaj 23:54 | 28.02.2016

A jaka cena jest za kurs łódka Z Aonangu na Raylay?
dziękuje

mrcanberra dołączył
17.02.2011

mrcanberra 00:11 | 14.02.2016

Pogoda powinna być OK, a te rajskie miejsca to raczej nie ten kierunek
https://goo.gl/ve7LFw
https://goo.gl/S3iQIp
Poważnie to wszędzie tam gdzie będzie masa ludzi to wiele z rajem to nie będzie miało, ale Tajlandia w niektórych miejscach też ma swój urok ;-)

natiii25 dołączył
18.05.2015

natiii25 19:26 | 20.02.2016

ja bylam w tajlandii na wlasna reke w listopadzie i tez byla to moja pierwsza taka podroz:))na kanchanaburi jeden dzien spokojnie wystarczy, my dojechalismy tam taksowka w 6osob i nie pamietam ile dokladnie to wyszlo ale jak na ta odlelosc to naprawde niewiele, w 2 moze wyjsc troche wiecej, mysle ze jak wyjedziecie wczesnie rano to i wodospady uda sie wam obskoczyc w tym dniu, ale jak macie wiecej czasu to nie ma sie co spieszyc.
Baiyoke ja bardzo polecam, wejscie jakies 40zl na górze drink w cenie i mega widoki z 84tego pietra. dodatkowo w bangkoku gold budda, jesli chodzi o krabi to nie dzialo sie tam kompletnie nic, dolecielismy poznym wieczorem a na ulicach zywej duszy juz nie bylo [ po ciaglym ruchu na khao san road to az tak dziwnie :D]wiec najepiej odrazu poplynac na ktoras wyspe. my wybralismy railay, pozniej troche phi phi [ tam bylo przepieknie ale turystów zdecydowanie za duzo i wejsciowki za samo wejscie na wyspe jakies 5zl] i ko lanta [fajna opcja zeby tutaj pozyczyc skutery i pojezdzic po wyspie] w bangkoku targujcie sie ile sie da :D i nie wierzcie we wszytsko co mowia w biurach [ nam probowali wcisnac bilet do granicy z kambodza za jakies 80zl autobusem i twierdzili w kazdym biurze zgodnie ze pociagi nie jezdza a na forach ludzie pisali inaczej i sie okazalo ze pociagiem dojechalismy za okolo 5zl a nie ich 80:)
pozdrawiam
natalia

Skątek dołączył
06.08.2016

Skątek 18:12 | 21.08.2016

my z mężem również będziemy w listopadzie. Mam kilka pytań, będę wdzięczna za wskazówki: Jaka pogoda panuję na wyspach w listopadzie? Czy jest dużo wody w parku Erwan ( podobno w tych miesiącach suchych nie warto tam jechać), Czy z Bangkoku do wodospadów Erwan damy rade pojechać rano i wrócić na nocny pociąg do Chiang MAi?

fikumiku84 dołączył
09.02.2016

fikumiku84 19:20 | 21.08.2016

Witam! Takze lece w listopadzie do Taj i takze jest to moja pierwza wizyta. Oczwiscie tak jak Skatek wspomniala powyzej plan musialam okroic ze wzgledu na czas, a naleze do osobciekawskich, wiec bylo bardzo trudno... na poczatku zalozylam, ze na pewno tam wroce, wiec zdecydowalam se odwiedzic glowne punkty turystyczne. 5 noclegow na Tonsai Beach- chcialabym odwiedzic Krabi, Ao Nang, Railay, Phranang, wycieczka na 4 Island), 2 noclegi na Phi Phi Don- MayaBay, Bamboo, okolice, 5 noclegow Phuket (Bangtao Beach)- tutaj planuje James Bond Tour, obcajenie Phuket- reszta sie okaze i 2 noclegi w BKK. W zwiazku z James Bond Tour mam pytanko...- jak to cenowo wyglada? Spotkalam sie z wieloma opcjami i cenami- moze ktos cos poleca? Jakies biuro? w jakiej cenie mam szukac? Takze mam pytanie w zwiazku z MayaBay- chcialabym zobaczyc ta plaze i troszke wiecej czasu spedzic na Bamboo Island. Czy ktos ma jakis pomysl jak sie tam dostac? Czy istnieje opcja dostania sie tam na wlasnareke czy musze wykupic wycieczke? I takze jak wyglada to cenowo? dziekuje za pomoc, pozdrawiam!

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl