Forum dyskusyjne
Dżakarta- Jawa - co jeszcze 14 dni
kategoria podróże po świecie
kraj Indonezja
pspat 20:02 | 21.04.2016
Witam serdeczne,1 lipca lecimy z 3 znajomych na Dżakartę ( tam pewnie max 2 dni) - miałam w planie zwiedzenie Jawy i chciałabym również dodać jedną lub kilka wysp.
W zeszłym roku przebyliśmy już trasę Warszawa-Bangkok-Bali-Gili ( PS- Gili wszystkie trzy niezapomniane)
Może ktoś poleci "wyjątkowe" miejsca/wyspy/co obowiązkowo warto zobaczyć?
Myślałam np o Lombok....
Będę wdzięczna za pomoc...
Pozdrawiam
Patrycja
bigmark 09:07 | 22.04.2016
Ja zachęcam do odwiedzenia Flores, ale podejrzewam , że i na Jawę i Flores nie wystarczy wam czasu.Z bliższych miejsc to Lombok jest ok, warto ( podobno) odwiedzić też Karimunjawę.pozdr
bm
..........................................
https://bigmarkk.wordpress.com/
pspat 09:18 | 22.04.2016
Na Flores już byłam, chętnie bym wróciła, ale faktycznie trochę za mało czasu tym razem...Myślałam o Sumatrze (jeśli rozważyć wyprawę na północ od Jakarty) lub o Nusa Lembongan i Lobok ( wersja na południe).
Szukam miejsc takich jak wyspy Gili - każda inna i pełen relaks. Po drodze dodatkowo pare miejsc do zwiedzenia.
PS- Co myślicie o Rinjani? Warto faktycznie? wyprawa ok 3 dni z tego co słyszałam...
Pozdrawiam
adusia_wro 14:24 | 22.04.2016
Witam,mieszkając spoty okres czasu na wyspie Lombok mogę coś o niej powiedzieć.
Na wyspie jest sporo do zwiedzania- południe to piękne plaże- Tanjung Aan, Mawun, Selong Belanak i tradycyjne wioski ( Nie polecam wioski Sade, która jest przepełniona turystami i komercją).
Wodospady Banang Kelambu i Benang Stokel, położony na północy Tiu Kalep,
farma pereł, świątynie itp.
Zwiedzania jest na minumum 2-3 dni.
Do tego dochodzą wyspy Gili- zarówno te na północy Gili Air, Meno, Trawangan jak i te na południu typu Gili Nanngu.
Jeśli ktoś planuje trekking na Rinajni, to z doświadczenia wiem, że najlepszą opcją jest trekking 3 dni/ 2noce - tak by czasu wystarczyło zarówno na szczyt jak i jezioro Segara Anak.
Pozdrawiam,
Ada
ada.polindotours@gmail.com
Zapraszam również na bloga o Indonezji:
w-poszukiwaniu-azylu.blogspot.com