/ / TAJLANDIA > Laos lub Kambodza z Tajlandii a moze z Wietnamu > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Laos lub Kambodza z Tajlandii a moze z Wietnamu

kategoria podróże po świecie

aronia85 dołączył
04.10.2016

aronia85 07:25 | 15.08.2017

Moi Drodzy,
Jako, ze zbliza się kolejny wyjazd w drugiej polowie listopada - prawie 3 tygodnie ( jeszcze nie mamy biletow) zastanawiamy sie nad opcjami:
1.Tajlandia + Laos lub Kambodza
2.Wietnam + Laos lub Kambodza

Co wybierzemy, zalezy od tego w której miejsce akurat uda nam sie kupic w dobrej cenie bilety.Jednak ta druga opcja wydaje.mi sie gorsza,ze wzglefu iz do Wietnamu trzeba wize kupic,a i tak czasu tam.duzo nie mamy,wiec nie wiem czy to ma sens.Kupic wize,troche.tam.pobyć,potem Laos albo Kambodza.
Mam jednak pytanie.. bo myslalam również o Malezji, trochę czytałam o niej, ale czy serio poroniony pomysl jest tam leciec w listopadzie?? Malezje odpuscilam sobie już, no ale pytam z czystej ciekawości.
A pogoda w Wietnamie? ktora opcja Waszym.zdaniem jest lepsza w sensie takim,ze.bardziej luzniejsza i.do ogarnięcia bo nie chcemy robic jednego wielkiego maratonu tylko typowo na luzie,nie spiesząc sie.
Chodzi nam o to aby trochę zwiedzac, ale również poleżakować na plazy, tak jak robilysmy to w tamtym roku w Tajlandii ( bylo super, pogoda dopisala, ale potem kiedy bylysmy na wyspach przyszlo ogromne załamanie i były nici z plazowania)
Doradzcie proszę bo macie ogromne poklady doświadczenia.
Napiszcie tez, gdzie potem najlepiej uderzyć: Laos czy może Kambodza.I ile dni np.w takim Laosie.
Myslalam, żeby może zrobić te wszystkie kraje po trochę, ale wydaje mi sie, ze lepiej wybrać sobie dwa i na nich sie skupic, niż cudować i sie zameczyc przemieszczaniem sie itp. itd.
Dziekuje za pomoc i Wasze uwagi ;)

bigmark dołączył
26.12.2008

bigmark 08:47 | 15.08.2017

Jeśli już byłaś w Tajlandii to myślę , że Laos byłby dobrym wyborem. Podróżuje się tam dość ciężko, bo z drogami słabo , ale kraj jest bardzo ciekawy , dwa tygodnie na liźnięcie powinny wystarczyć + skok na parę dni na plażę w Tajlandii. Jako drugą opcję to proponowałbym Kambodżę + południowy Wietnam . Sama Kambodża jest super , ale zdaję sobie sprawę , że nie każdy lubi takie lazy podróżowanie, więc dokładam kawałek Wietnamu z wypoczynkiem np. MuiNe czy NHa Trang.
W Malezji w listopadzie leje, przynajmniej tak było w czasie mojego dwukrotnego tam pobytu , zdecydowanie nie polecam w tym czasie, nie jestem też fanem Malezji jako celu turystycznego.
Generalnie następują w tej chwili wielkie zmiany pogodowe na świecie, prognozy i cykle pogodowe sprzed kilku lat robią się nieaktualne. Pozostaje więc zaufać swojemu szczęściu :)
pozdrawiam
bm
................................................
https://bigmarkk.wordpress.com/

aronia85 dołączył
04.10.2016

aronia85 11:09 | 15.08.2017

W zeszlym roku byłyśmy w Tajlandii.
Bardzo nam sie podobalo,wiec nie mamy nic przeciwko aby tam wrocic.
Moje wątpliwości i pytania biora sie z tego,ze nie mamy za duzo czasu..w sumie 3tyg to jest z dolotem, dlatego tez chyba lepiej sie skupić na konkretnych miejscach niz szwendac sie 4dni w Taj,potem do Wietnamu na 7dni itd.Umeczymy sie tylko.
Troche to wydaje mi sie bez sensu.
W zwiazku z tym zawezilam to do dwóch opcji(w zaleznosci gdzie pojawia sie bilety) ,ale boje sie,ze w Wietnamie może byc kiepsko z pogoda.
Pomjajac juz te anomalia,ktorych sama doswiadczylam rok temu.
Czy Twoim zdaniem lepiej zdecydowac sie na Tajlandie,odpoczynek na jakiejs wyspie a potem Laos czy moze lepiej po Tajlandii nie Laos a Kambodże??
Chcialabym zrobic wszystko,ale ma to byc przyjemnosc,a nie gonitwa i tylko przemieszczanie sie z pktu a do pktu b,co przeciez tak szybko tam nie idzie dlatego cos musze odpuscic.
Mysle,ze jesli zdecydowalybysmy sie na Wietnam to chyba warto nie rozmieniac sie na drobne tylko caly pobyt spedzic wlasnie tam.

donkristo dołączył
29.11.2010

donkristo 20:39 | 15.08.2017

Witam
W tym roku w lutym robiliśmy trasę bangkok Angkor ,dalej do stolicy, busami .
Następnie powrót samolotem do Bangkoku . Wystarcza na to około tygodnia.
Następnie pojechaliśmy na koh tao na wypoczynek i nurkowanie , 9 dni i w drodze powrotnej staneliśmy w huahin 4 dni ( dużo emerytów ze skandynawi).
I taki oto mieliśmy przepis na trzy tygodnie. W razie pytań służę pomocą.
Pozdrawiam Krzysiek

bigmark dołączył
26.12.2008

bigmark 14:40 | 16.08.2017

>W zeszlym roku byłyśmy w Tajlandii.
>Bardzo nam sie podobalo,wiec nie mamy nic przeciwko aby tam wrocic.
>Moje wątpliwości i pytania biora sie z tego,ze nie mamy za duzo czasu..w sumie 3tyg
>to jest z dolotem, dlatego tez chyba lepiej sie skupić na konkretnych miejscach niz
>szwendac sie 4dni w Taj,potem do Wietnamu na 7dni itd.Umeczymy sie tylko.
>Troche to wydaje mi sie bez sensu.
>W zwiazku z tym zawezilam to do dwóch opcji(w zaleznosci gdzie pojawia sie bilety)
>,ale boje sie,ze w Wietnamie może byc kiepsko z pogoda.
>Pomjajac juz te anomalia,ktorych sama doswiadczylam rok temu.
>Czy Twoim zdaniem lepiej zdecydowac sie na Tajlandie,odpoczynek na jakiejs wyspie a
>potem Laos czy moze lepiej po Tajlandii nie Laos a Kambodże??
>Chcialabym zrobic wszystko,ale ma to byc przyjemnosc,a nie gonitwa i tylko
>przemieszczanie sie z pktu a do pktu b,co przeciez tak szybko tam nie idzie dlatego
>cos musze odpuscic.
>Mysle,ze jesli zdecydowalybysmy sie na Wietnam to chyba warto nie rozmieniac sie na
>drobne tylko caly pobyt spedzic wlasnie tam.
>
W takim razie wydaje mi się , że najlepsza opcją będzie Kambodża - prosto z BKK lecicie do Phnom Penh, dzień - dwa miasto , potem proponuję odwiedzić Pawła , który prowadzi hostel na wsi , warto podpatrzeć jak żyją miejscowi, potem skok do Siem Reap , dwa- trzy dni na Angkor i dalej łodzią do Battambang. Powrót do Phnom Penh i decyzja - czy wypoczynek w Kampot czy Sihanukville na kambodzanskim wybrzeżu czy na tajskim , np. na Koh Chang.
pozdr
bm
...........................................
https://bigmarkk.wordpress.com/

aronia85 dołączył
04.10.2016

aronia85 14:31 | 25.08.2017

Podjelysmy juz decyzje. Bilety zostaly kupione.
Lecimy do Tajlandii (BKK) i dlatego teraz juz chcialabym od Was uzyskac konkretne porady, plany itp jak to zrobic tak aby zobaczyc co chcemy a nie cofac sie niepotrzebnie nabijajac kupe km.
Wiemy co chcemy zobaczyc, wiemy ze nie chcemy robic maratonu, dlatego zdecydowalysmy sie zrezygnowac z Kambodzy, tym bardziej z Wietnamu.
Przylatujemy do BKK ( nie chcemy tam zostawac!- jak juz jedna noc!) i aby ochlonac po podrozy chcialybysmy na 3 dni gdzies poplazowac. Bardzo chcialabym uniknac Phuket, wiec myslalysmy o Pattayi, chociaz nie wiem. Ma to byc relax przez 3 dni aby odpoczac, poplywac w morzu i zaaklimatyzowac sie.
Nastepnie chcemy zobaczyc Ayyuthaya, Chiang Mai, Lop Buri (małpy), wodospady Erawan. Stamtad wydaje nam sie najrozsadniej uderzyc do Laosu ( czy moze nie? Laos= wiza -to moze lepiej zostawic ten Laos na ostatni etap i z Laosu wrocic na lotnisko do BKK juz na powrot do kraju??)
Potem chcemy leciec typowo gdzies na wyspy typu Koh Samui itp. aby lezakowac i zwiedzac sobie lajtowo wyspy. I teraz pytanie: ktore wyspy sie nadaja na plazowanie jednak pod koniec listopada byla pogoda. Wiem juz, po swoich doswiadczeniach, ze z pogoda zawsze roznie. W tamtym roku bylam na poludniu- Koh Kradan, koh Ngai, Krabi i tylko w Krabi nie lalo, reszta to byl deszcz non stop przez 3 dni;/
Nie wiem jednak jak to wszystko zaplanowac, aby mialo rece i nogi.
Chcialybysmy najpierw plaze te 3 dni- potem zwiedzanie- potem kilka dni plazy- zwiedzanie- na koniec na bank plaza tuz przed wylotem.
Czy warto robic trekking w Chiang mai?? czy ten trekking jest bardzo wymagajacy? czy mozna gdzies tam pojezdzic na sloniach ale bez tego kosza, aby go nie bolalo?? ;)
dzieki za wszystkie informacje i uwagi

GULIVER dołączył
17.08.2017

GULIVER 23:54 | 18.08.2017

idzie sie z wami zbrac?

aronia85 dołączył
04.10.2016

aronia85 17:41 | 21.09.2017

>idzie sie z wami zbrac?
>

Chyba juz za pozno;/

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl